Jak prořezávat meruňky krok za krokem?

Mnoho lidí sází ovocné stromy a vytváří tak krásné sady. Výběrem správných stromů do naší zahrady se budeme moci těšit z krásného a voňavého sadu a především z bohaté úrody. Příkladem nenáročného stromu je meruňka. Má krásně voňavé a sladké plody, které používáme k výrobě zavařenin a koláčů.

Ovocné stromy jsou doménou našich polských sadů. Abyste se mohli těšit z bohaté úrody, vyplatí se rostliny pravidelně řezat. Jedním z nejsladších druhů ovoce jsou meruňky. Abychom si mohli vychutnat velké, sladké ovoce, které je ideální pro dezerty a zavařeniny, musíme se o stromy v naší zahradě řádně starat. Řez meruněk by se měl provádět
pravidelně – termín řezu závisí na stáří sazenice.

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní rukavice
  • zahradní nůžky

Řezání meruněk po výsadbě

Pokud máme sad plný ovocných stromů, měli bychom je pravidelně prořezávat. Jednou z nejoblíbenějších sazenic nalezených v domácích zahradách jsou meruňky. Tyto rostliny produkují extrémně sladké plodiny. Meruňky se dychtivě používají k zavařování, pečení koláčů a dokonce k výrobě domácích likérů. Stejně jako u ostatních ovocných stromů bychom měli provádět pravidelné řezy.
S péčí se vyplatí začít ihned po výsadbě rostliny. Samotný proces umístění meruněk do našeho sadu je pro ni nesmírně zatěžující. Ve školkách při přesazování tyto stromy ztrácejí až 80 % kořenového systému. Proto je péče o ně tak důležitá – mladé výhony musíme zkrátit o ⅓. Rostlina oslabená přesazováním bude mnohem lépe vyživená, pokud ji zbavíme příliš těžkých výhonů. Díky této péči se ovocný strom bude moci regenerovat. V místech řezů bychom měli aplikovat zahradnickou pastu, která účinně zakryje případné rány viditelné na rostlině. Tato pasta bude užitečná i pro starší stromy.

Tvorba jednoletých meruněk

Pokud máme roční meruňku, měli bychom se o ni znovu začít starat. Skvělým řešením je prořezávání větví každé jaro, těsně před květem. Nejvhodnější dobou je přelom března a dubna. Mladé sazenice jsou velmi náchylné na tvarování - stojí za to takový postup zvážit. Větve meruněk rostou opravdu rychle. Pokud nebudeme pravidelně seřezávat následné výhony, bude mít náš strom nevzhledný tvar a tkzv vlci. Dlouhé výhony by měly být zkráceny o 1/3 jejich délky, tj. seříznout u pátého pupenu. Díky tomu budeme účinně stimulovat meruňku k tvorbě nových větví. V případě mladých sazenic se vyplatí uložit tzv průvodce. Jedná se o jediný nejsilnější vertikální výhon, který se stane hlavní větví tvořící celou korunu. Všechny vodorovně rostoucí výrůstky bychom měli ohnout a zbylé vystřihnout. V případě vertikálního vedení získáme korunu ve tvaru kužele - to je ideální varianta pro lidi, kteří chtějí korunu uspořádanou, usnadňující další péči a sklizeň.

Rentgenování větví meruněk a prořezávání nemocných stromů

V pozdějších fázích vývoje stromu bude důležitým postupem rentgenování koruny. Dospělé meruňky, které jsou starší než dva roky, rostou mnohem pomaleji. Produkují také méně květů a v důsledku toho produkují méně plodů. Prohlídku koruny bychom měli provádět minimálně každé dva roky, tedy zkontrolovat každý výhon a v případě potřeby zastřihnout. Nejdůležitější je odstranit výhony, které rostou do středu koruny. Dobré je také vystřihnout křížící se větve. Nevzhledné výrůstky je nutné odříznout kolem čtvrtého nebo maximálně pátého očka. Díky tomuto postupu získáme nové větve. Kdy udělat koronální rentgen? K tomu by mělo dojít ihned po sklizni plodů meruněk, tedy na přelomu srpna a září. Za zmínku stojí péče o starší stromy. Hovoříme zde o exemplářích starých pět a více let. Prořezávání následných výhonů a větviček v takové chvíli se nazývá zmlazovací řez. Musíme udělat radikální kroky – zkraťme korunu až na 2 metry výšky. Musíme pamatovat na to, že po takovém ošetření nám meruňka rok neplodí. Jeho výnosy mohou být v dalších sezónách nižší, ale rozhodně se takový krok vyplatí. Po pár sezónách si všimneme, že sazenice je zdravější a dává mnohem větší plody. Zmlazovací řez se provádí koncem jara nebo léta.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak prořezávat meruňky krok za krokem?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak prořezávat meruňky krok za krokem?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak prořezávat meruňky krok za krokem?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak prořezávat meruňky krok za krokem?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak prořezávat meruňky krok za krokem?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Jak prořezávat meruňky krok za krokem?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.