Produktové dotazy: 730 829 745

8 osvědčených metod pro stárnutí dřeva: Jak dosáhnout jedinečného retro vzhledu

Stárnutí dřeva je metoda, která dává našemu nábytku jedinečný charakter a retro styl. Podívejte se na osvědčené způsoby stárnutí dřeva. Podívejte se, jak snadné je vyrobit je.

Existuje mnoho způsobů stárnutí dřeva. Nevyžadují složité nástroje ani drahé přípravky. Zkontrolujte, který efekt stárnutí se vám nejvíce líbí a jak jej snadno dosáhnout.

Jak stárne dřevo?

Stárnutí dřeva je dnes módním postupem, který umožňuje novým předmětům vypadat jako nábytek z doby před lety. Hotové výrobky tohoto typu jsou většinou drahé, naštěstí podobných efektů docílíme i doma. Žádná z těchto metod nevyžaduje drahé, specializované nástroje.

Stárnutí dřeva s octem

Stárnutí octem je metoda, která využívá jablečný ocet a ocelovou vlnu. Vlna by měla být ponechána několik dní ve sklenici s octem. Během této doby kapalina změní barvu. Poté pomocí štětce naneste ocet na povrch surového dřeva. Díky této metodě získá tmavší barvu a zrno se zvýrazní.

Stárnutí patinováním dřeva

Tato metoda zahrnuje aplikaci vybraných barev na povrch dřeva v příslušném pořadí. Práce provádíme na důkladně očištěném povrchu. Proces patinování obvykle začínáme mořením dřeva do tmavé barvy důkladným vtíráním mořidla do struktury dřeva. Po zaschnutí nanesené vrstvy naneste základní nátěr na ochranu. Poté použijte vosk. Vhodnou barvou může být bílá, mátová nebo pudrově růžová - dodají našemu nábytku charakter a výraznost. Vosk třeme podél zrna, aby získal estetický vzhled. Můžeme jej nanášet nerovnoměrně, vytváříme místa se silnější nebo tenčí vrstvou, která vytvoří charakteristické oděrky a zabarvení. Nakonec to celé můžeme překrýt vrstvou bezbarvého vosku.

Stárnutí dřeva kartáčováním

Tato metoda je jednou z nejjednodušších k provedení. K jeho splnění nám postačí drátěný kartáč, který má v domácí dílně téměř každý z nás. Můžeme použít i úhlovou brusku s regulací otáček, vybavenou speciálním kartáčem. Při této metodě neničíme strukturu dřeva, ale pouze vytváříme na jeho povrchu drobné rýhy, abychom získali efekt staré desky. Abychom zachovali efekt naší práce, měli bychom na závěr odstranit piliny a poté dřevo natřít lakem nebo voskem.

Stárnutí dřeva s čajem nebo kávou

Při této metodě používáme k barvení dřeva čaj nebo kávu. Stačí uvařit silný nálev z kávy nebo čaje a nechat vychladnout. Vychlazenou tekutinu vetřete do struktury dřeva, dokud nedosáhnete požadovaného efektu. Proces lze několikrát opakovat, dokud není dosaženo zamýšleného cíle.

Stárnutí dřeva třením

Při této metodě budeme potřebovat nátěr ve dvou odstínech – výběr barev není příliš důležitý. Naneste první vrstvu barvy na předem připravený povrch a počkejte, dokud zcela nezaschne. Poté naneseme další vrstvu barvy. Natřený povrch setřeme speciálním kartáčem na zvětrávání dřeva, čímž získáme efekt poškozeného nátěru.

Stárnoucí dřevo s bílým nátěrem

Je to jedna z nejoblíbenějších metod stárnutí dřeva. K jeho výrobě je nutné zředit bílou akrylovou barvu. Malování nevyžaduje žádnou zručnost, protože tato metoda vyžaduje chaos. Nepřesné lakování a otěr dřeva zachová jeho přirozenost a nábytek bude vypadat staře.

Stárnutí dřeva louhováním

Tento mimořádně zajímavý způsob stárnutí dřeva spočívá v vtírání speciálního přípravku, tedy louhu, do jeho struktury štětcem. To dává dřevu "rozmazaný" vzhled s jasně zvýrazněnou strukturou. Další výhodou této metody je skutečnost, že dřevěný povrch nežloutne ani netmavne a zachovává si svou zářivou barvu po velmi dlouhou dobu.

Stárnutí dřeva spalováním

Stárnutí dřeva pomocí horkovzdušné pistole poskytuje úžasný efekt a je extrémně přesné. Pomocí nástroje můžete nejen „dávkovat“ úroveň stárnutí, ale dokonce na něm vypálit konkrétní vzory.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Stárnutí dřeva – osvědčené, účinné metody

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Stárnutí dřeva – osvědčené, účinné metody

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Stárnutí dřeva – osvědčené, účinné metody

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Stárnutí dřeva – osvědčené, účinné metody

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Stárnutí dřeva – osvědčené, účinné metody

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Stárnutí dřeva – osvědčené, účinné metody

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.