Produktové dotazy: 730 829 745

Centrování kola jízdního kola

Náraz kola nebo kola motocyklu o velký kámen, obrubník nebo pád do díry na silnici jsou okolnosti, které mohou poškodit a vycentrovat kolo. Pokud není ráfek kola zcela poškozený, můžete jej vycentrovat sami.

Mezi varovné signály, které mohou naznačovat potřebu centrování kol, patří viditelné, nerovnoměrné otáčení ze strany na stranu, tření o rám a znatelné vibrace během jízdy. Takové příznaky jsou charakteristické jak pro jízdní kola, tak pro motocykly. Centrování paprskových kol zahrnuje zlepšení napětí paprsků v kole, což zase vede k vystředění ráfku a jeho narovnání. To snižuje vertikální a horizontální házení kol a obnovuje jízdní komfort.

Centrování kol – co potřebujete?

Když stojíte, otáčejte kolem, abyste zjistili, zda je ráfek vycentrován. Pokud je tomu tak, uvidíte to pouhým okem. Kromě trpělivosti a vytrvalosti budete k vycentrování kola na kole nebo motocyklu sami potřebovat:

  • vidlicové klíče
  • klíč
  • vrtačka

Centrování kol - návod krok za krokem

První věc, kterou musíte udělat, abyste své kolo nebo motocykl připravili na centrování kola, je odstranit deformované kolo a vyjmout plášť a duši. Dalším krokem je umístění kola do svěráku. Můžete se setkat se dvěma typy poškození a decentrace kol:

  • mlácení do stran
  • bití nahoru-dolů

Boční házení - centrování kola

V případě bočního házení kol je příčinou nerovnoměrné napnutí paprsků. Existuje určitý vztah - pokud je paprsek příliš lehce napnutý, ráfek se deformuje v opačném směru než tento paprsek, zatímco pokud je paprsek příliš napnutý, ráfek se deformuje ve směru tohoto paprsku. Pokud máte co do činění s menším házením (což je samozřejmě konvenční pojem), obvykle stačí dotáhnout příslušné paprsky.

Když se ráfek ohne doprava, utáhněte paprsky z levé strany. Tuto operaci začněte od místa, kde je průhyb ráfku největší, a poté utahujte paprsky na každé straně, dokud nedosáhnete požadovaného efektu. Nezapomeňte, že bradavky nesmíte otáčet o více než 1/2 otáčky najednou. Vsuvky mají obvykle pravý závit, ale pokud se podíváte na své kolo shora, dojde při otáčení proti směru hodinových ručiček k utažení paprsku.

Házení nahoru-dolů - centrování kola

V případě chvění kola nahoru a dolů jsou příčinou nejčastěji uvolněné paprsky, které způsobují charakteristický „vajcovitý“ tvar kola. K takové deformaci kola dochází nejčastěji při silném nárazu nahoru-dolů, např. při sjíždění schůdků, nárazu do díry nebo jízdě na jednom kole. Příčinou může být také nedostatečný tlak v pneumatikách a nesprávné nebo poškozené pneumatiky.

Začněte centrovat kolo utažením uvolněných paprsků. Nezapomeňte současně zkontrolovat (a případně opravit) boční házení. Tímto způsobem můžete kolo vycentrovat pouze v případě, že je deformace malá. Hliníkové ráfky se centrují mnohem snadněji než ocelové. V případě většího poškození (např. při ohnutí ráfku do tvaru "osmičky") bude nutné vyměnit ráfek nebo celé kolo.

Cena centrování kol

Cena vystředění kola jízdního kola nebo vystředění kol motocyklu závisí na několika faktorech. Mezi ně patří mimo jiné: velikost kola, materiál nebo rozsah poškození. V případě jízdního kola jsou náklady na vystředění kola minimálně 15 PLN, za vystředění kola s rovnáním ráfku zaplatíte minimálně 25 PLN. V případě motocyklu se náklady na centrování kola pohybují v průměru mezi 90 PLN a 150 PLN za každé jednotlivé kolo.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Centrování kola jízdního kola

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Centrování kola jízdního kola

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Centrování kola jízdního kola

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Centrování kola jízdního kola

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Centrování kola jízdního kola

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Centrování kola jízdního kola

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.