Produktové dotazy: 730 829 745

Chrpa: Jak pěstovat tuto krásnou květinu na vaší zahradě?

Pro zemědělce je chrpa polním plevelem, pro milovníky zahrad ve stylu našich babiček je však naturalistickou ozdobou záhonů . Řekneme vám, jak se o tyto krásné chrpově modré květy starat a jaké mohou být jejich využití.

Chrpa je nádherná divoká květina, která bude dobrým společníkem k ostatním rostlinám kvetoucím v létě. Dá se s úspěchem pěstovat mezi řebříčky, mákem nebo kosmou.

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní rukavice
  • rýč
  • hrábě

Jak vypadá chrpa modrá?

Chrpa patří do čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae). Má mnoho lidových názvů v závislosti na regionu, např. samosiejka, poznacz, kardy, květina wołoszek nebo macoszka. Je to jednoletá rostlina, kterou někteří považují za plevel a jiní ji pěstují na naturalistických venkovských záhonech. Chrpa vzpřímeného tvaru, silně rozvětvených výhonů a chlupatých stonků je květina, která se skvěle hodí do venkovských zahrad. Má drobné kopinaté listy a může dosáhnout výšky cca 30 až 90 cm. Kvete od července do září a jeho košíkovitá květenství potěší odstíny modré, bílé nebo růžové. Nejcharakterističtější a nejběžnější květy jsou však chrpově modré. Chrpa je medonosná rostlina – přitahuje včely a další opylující hmyz. Květ má také cenné léčivé vlastnosti.

Využití a vlastnosti chrpy

Díky včelám získáváme z této rostliny chutný chrpový med, který posiluje imunitu. Kromě toho jsou květy chrpy široce používány v bylinné medicíně. Z vloček se připravují odvary, které mají protizánětlivé a diuretické vlastnosti. Vnitřně užívané nálevy pomáhají při mnoha onemocněních, jako jsou ledvinové kameny a záněty ledvin, ve formě obkladů mohou být nápomocny při léčbě očních onemocnění.

Květy chrpy se používají i při vaření. Přidávají se mimo jiné: do salátů a jiných jídel. V minulosti se tato rostlina používala k přípravě modrého potravinářského barviva. V kosmetice se využívá protizánětlivých a antibakteriálních vlastností chrpy. Je složkou krémů, balzámů a tonik, zejména pro smíšenou a mastnou pleť.

Květy chrpy mají také barvicí vlastnosti, a to nejen v domácích řemeslech, ale také pro barvení potravinářských výrobků.

Chrpa - požadavky a péče

Chrpa kvete nejkrásněji v příznivých půdních podmínkách a na vhodném stanovišti. Tato rostlina má ráda slunce, proto se vyplatí vybrat pro ni místo, které je dobře slunečné a chráněné před větrem. Optimální substrát pro chrpu bude úrodný, humózní, propustný a bohatý na živiny. Květině se bude dobře dařit i na trochu méně kvalitní půdě. Optimální půdní reakce pro chrpu bude neutrální nebo mírně kyselá. Před výsevem semen je třeba místo odplevelit, vyrýt rýčem a důkladně uvolnit a poté srovnat hráběmi. 

Pokud má rostlina růst v písčité půdě a chudé na živiny, vyplatí se před výsevem promíchat půdu s hnojem. Chrpu lze krmit hnojivy pro kvetoucí rostliny, které obsahují přiměřené množství fosforu, draslíku a dusíku. Rostlina zasazená do úrodné půdy však hnojení nevyžaduje. Chrpy jsou poměrně odolné květiny - vyžadují pouze mírnou závlahu a systematické odplevelování.

Chrpa - jak zasít?

Chrpa se nejčastěji vysévá přímo do země. Semena chrpy lze vysévat na přelomu března a dubna. Pokud stále hrozí mrazy, přikryjte substrát mulčem Substrát může být sterilní a neutrální nebo kyselý. To lze provést brzy na jaře (nejlépe v dubnu nebo květnu) nebo na podzim. Rostlina zasetá na podzim pokvete dříve, nejspíš již v červnu, ale nezapomeňte záhon přikrýt mulčem, aby semena ochránila před mrazem. Zaštípnutí sazenic je stimuluje k rozvětvení.

Chrpy se také pěstují ze sazenic. Za tímto účelem se semena vysévají do skleníků nebo nádob již v březnu a skladují na vyhřívaném slunném místě, např. doma na parapetu. V květnu lze sazenice chrpy přesadit na trvalé místo. 

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Chrpa - pěstování a péče

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Chrpa - pěstování a péče

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Chrpa - pěstování a péče

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Chrpa - pěstování a péče

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Chrpa - pěstování a péče

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Chrpa - pěstování a péče

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.