Produktové dotazy: 730 829 745

Čištění dlažebních kostek – tipy, čím a jak vyčistit kamennou příjezdovou cestu

Dlažební kostky jsou materiálem pro odolné a estetické příjezdové cesty. Při neustálém vystavení vnějším faktorům se však snadno pokryje různými škodlivinami. Jak často byste měli čistit dlažební kostky? Jak se zbavit skvrn od mechu, oleje a cementu?

Osvěžení příjezdové cesty není náročné a zdlouhavé, pokud není větší nečistota. O něco více práce však bude vyžadovat čištění dlažebních kostek od mechu nebo odolných mastných skvrn.

Seznam potřebných nástrojů a materiálů:

  • tlaková myčka
 
  • drátěný kartáč
  • benzínový křovinořez a drátěný kotouč
  • ochranné rukavice
     

Kdy a čím umývat dlažební kostky?

Silně používané dlažební kostky, jaké se obvykle nacházejí na příjezdové cestě nebo cestě vedoucí k domu, se mohou poměrně rychle ušpinit. Proto je tak důležitá pravidelná péče. Nezapomínejte na systematické odstraňování listí a písku a dvakrát ročně důkladně omyjte povrch dlažby tlakovou myčkou. Hnijící listí ponechané na povrchu kamene na něm zanechá nevzhledné zabarvení. 

Zkontrolujte stav dlažebních kostek na vaší příjezdové cestě. Odstraňte mech a plevel, pokud se objeví v mezerách mezi kostkami. Pokud povrch nebyl po pokládce impregnován (v případě dlažebních kostek to není nutné), zvažte impregnaci po důkladném očištění dlažebních kostek. Ošetření ochrání povrch před pronikáním nečistot a absorpcí vlhkosti. V zimě příjezdovou cestu nesypte solí – sůl ničí dlažební kostky a zanechává na nich nevzhledné bílé skvrny. Pro zajištění bezpečnosti při pohybu na kluzkém povrchu na něj nasypte písek.

Přípravku na čištění dlažebních kostek volte podle druhu znečištění. Pro osvěžení příjezdové cesty z dlažebních kostek v dobrém stavu může stačit jejich umytí vodou pomocí tlakové myčky. Odolnější skvrny od oleje nebo barvy budou vyžadovat silnější čisticí prostředky.

Čistící olej z dlažebních kostek

Pokud jsou dlažební kostky před vaším domem znečištěné motorovým olejem, olivovým olejem nebo jiným mazivem, s čištěním nečistot neotálejte. Postupem času bude tuk pronikat více a více do povrchu kotníku. Čerstvé olejové skvrny na bloku ošetřete vodou smíchanou s prostředkem na mytí nádobí, např. Použijte tlakovou myčku. Pokud by to nestačilo, můžete nečistoty vysypat také pískem, počkat, až písek nasaje část oleje, a poté kostku znovu omýt tlakovou myčkou a mýdlovou vodou. Můžete také použít speciální prostředek na čištění dlažebních kostek, nejlépe petrochemický, a skvrnu s ním vydrhnout.

Čištění dlažebních kostek od cementu, barev a jiných stavebních materiálů

Nečistoty na povrchu dlažebního kamene mohou snadno vzniknout při stavebních pracích. Postříkání barvy nebo cementu na něm není nic neobvyklého. Když si všimnete takových skvrn, snažte se jich co nejdříve zbavit. Nejprve z povrchu kostky seškrábněte případné zbytky barvy nebo cementu a poté ji omyjte vodou pod tlakem. Pokud se tato úprava ukáže jako nedostatečná, použijte na vydrhnutí nečistot přípravek s anorganickou kyselinou. Nezapomeňte při práci používat ochranné rukavice. Skvrny by se měly rozpustit. Nakonec povrch důkladně opláchněte vodou, protože prostředek může být škodlivý pro lidi a zvířata.

Čištění mechu od dlažebních kostek

V mezerách mezi dlažebními kostkami v příjezdové cestě často rostou různé druhy lišejníků. Existuje však několik osvědčených způsobů, jak účinně vyčistit mech a plevel od dlažebních kostek . V boji s lišejníky je klíčem k úspěchu systematičnost – pravidelné odplevelování zabraňuje jejich nadměrnému růstu.

K odstranění lišejníku mezi kostkami můžete použít chemické prostředky na hubení plevele. Herbicidy vysychají a ničí rostliny, přesto je musíte odstraňovat ručně.

Dobrých výsledků při zbavování se mechu a plevele mezi spárami dlažebních kostek dosáhnete jejich oškrábáním drátěným kartáčem . Mezery důkladně vydrhněte kartáčem, abyste odstranili rostliny s kořeny. Pokud je vaše dlážděná příjezdová cesta poměrně velká, budete mít více práce. Místo kartáče můžete použít benzínový křovinořez vybavený drátěným kotoučem. Toto zařízení bude perfektní pro odstraňování lišejníků ve štěrbinách a usnadní a urychlí vaši práci.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Čištění dlažebních kostek – tipy, čím a jak vyčistit kamennou příjezdovou cestu

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Čištění dlažebních kostek – tipy, čím a jak vyčistit kamennou příjezdovou cestu

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Čištění dlažebních kostek – tipy, čím a jak vyčistit kamennou příjezdovou cestu

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Čištění dlažebních kostek – tipy, čím a jak vyčistit kamennou příjezdovou cestu

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Čištění dlažebních kostek – tipy, čím a jak vyčistit kamennou příjezdovou cestu

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Čištění dlažebních kostek – tipy, čím a jak vyčistit kamennou příjezdovou cestu

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.