Produktové dotazy: 730 829 745

Čištění kola – na co si dát zvláštní pozor?

Umytím kola nejenže vaše vozidlo bude vypadat hezky. Umožňuje také prodloužit životnost většiny jeho součástí. Čisté, umyté kolo funguje mnohem lépe a špinavé mechanické součásti kola mohou ztěžovat jízdu a dokonce vést k trvalému poškození.

Znečištěné hnací ústrojí znamená, že převody se nemění plynule a zablácený tlumič nemůže fungovat efektivně. Pokud je ráfek nebo rám znečištěný, jsou těžko vidět praskliny a na znečištěných dílech není zřetelně vidět žádné poškození nebo opotřebení. Jízda na takovém kole může být nebezpečná.

Mytí kola – jak často a čím?

Jak často mýt kolo závisí především na dvou faktorech:

  • typ jízdního kola
  • aktuální počasí

Silniční kolo nemusíte příliš často čistit, zvláště pokud jezdíte za pěkného počasí. V případě MTB kola, které se používá v blátivém terénu, stačí pár hodin jízdy k důkladnému vyčištění kola. K čištění a údržbě kola budete potřebovat příslušenství, jako jsou:

  • kbelík s teplou vodou
  • houby
  • kartáče
  • mycí kapalina
  • utěrky

Budete také potřebovat:

  • vhodné klíče
  • plochý šroubovák

Čištění kola je jednou z nejdůležitějších činností údržby vozidla. Zajišťuje pěkný vzhled kola a zároveň zaručuje dlouhou životnost jeho jednotlivých komponentů.
 

Jak umýt kolo? Pokyny krok za krokem

Pokud máte montážní stojan, namontujte kolo na něj. Pokud ne, zavěste vozidlo na něco za sedlo. Pokud je to možné, demontujte také kola. Naneste kapalinu na mytí kol na celé vozidlo. Prostředek můžete použít do ostřikovače čelního skla - přípravky vytvořené k tomuto účelu nepoškozují jednotlivé komponenty kola. K mytí pohonu použijte odmašťovač jízdních kol - nastříkejte jej na kazetu, řetěz, středové převody a brzdové kotouče.

Začněte umývat od rámu. Pomocí kartáčů vyčistěte všechny jeho prvky jeden po druhém. Nakonec se vypořádejte s koly. Důkladně opláchněte prostředek na mytí kol a poté osušte rám, tlumič a ráfky hadříkem. Zabráníte tak tvorbě šmouh na hliníku.

Pečlivě zkontrolujte všechny položky. Zvláštní pozornost věnujte spojům rámu a vsuvkám paprsků. Pokud si všimnete nějakých škrábanců, je třeba se na ně podívat blíže – rýhy jsou nejčastěji rovné, zatímco praskliny mají nepravidelný tvar.

Jak udržovat své kolo?

Údržba a čištění pohonu kola má velmi velký vliv na bezproblémové fungování vozidla. Znečištěné převodníky, řetěz a kazeta způsobují horší funkci kola a rychlejší opotřebení. Začněte s údržbou svého kola důkladným umytím těchto součástí. Poté naneste olej nebo mazivo na spoje článků řetězu. Několikrát otočte klikou, aby se kapalina vsákla do válců. Poté přebytečný olej odstraňte čistým hadříkem. Pamatujte také na vidlici - použijte vhodný sprej k čištění a mazání noh tlumičů.

Čištění řetězu jízdního kola

K čištění řetězu kola používejte o něco agresivnější čisticí prostředky. Pamatujte, že mastnota, zvláště pokud není důkladně setřena, přitahuje nečistoty. K důkladnému vyčištění řetězu jízdního kola použijte benzín nebo pěnu na čištění řetězu. Teprve po vyčištění jedním z těchto přípravků můžete nanést příslušný lubrikant.

Čištění kazety na kolo

Čištění kazety na kolo je činnost, které byste měli věnovat zvláštní pozornost. K tomuto účelu můžete použít pěnu na čištění řetězu. Nezapomeňte však na kazetu nelít příliš mnoho vody, protože kapalina může proniknout do hlavně a poškodit ložiska. Můžete také vyjmout kazetu z bubnu a poté ji důkladně vyčistit mokrým hadříkem.

Čištění přehazovaček

Pamatujte, že na hranách kladek zadního přehazovačky se shromažďují nečistoty, které výrazně znesnadňují plynulé řazení. Můžete to udělat pomocí plochého šroubováku . Nezapomeňte to s vodou nepřehánět, protože kola mají ložiska. V případě klece přesmykače není taková šetrnost vyžadována. Dbejte však na to, aby byl vždy čistý.

 

 

 

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Čištění kola – na co si dát zvláštní pozor?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Čištění kola – na co si dát zvláštní pozor?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Čištění kola – na co si dát zvláštní pozor?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Čištění kola – na co si dát zvláštní pozor?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Čištění kola – na co si dát zvláštní pozor?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Čištění kola – na co si dát zvláštní pozor?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.