Produktové dotazy: 730 829 745

Co je a jak vyrobit hmyzí domeček?

Mnoho užitečných druhů hmyzu, který opyluje rostliny a způsobuje jejich plodnost, nenachází v našich domovech příznivé podmínky pro chov. Zásahy člověka do přírodního prostředí na něj mohou mít katastrofální dopad, proto je stavba hmyzího domečku dobrým řešením.

Vlastní ručně vyrobený hmyzí hotel si můžete umístit na svou zahradu na klidné a slunné místo. Dobré by bylo umístit ji pod okap střechy – díky tomu bude chráněna před deštěm. Pokud nemáte pozemek nebo zahradu, můžete úkryt pro hmyz umístit i na balkon, terasu nebo rovnou střechu objektu. 

Seznam potřebných produktů:

  • kus dřeva o rozměrech alespoň 10 × 10 × 20 cm nebo krabice na ovoce;
  • Aku vrtačka
  • přírodní výplň domu, tj. suché stonky, sláma, šišky, dřevěné plátky, větve, klacíky
  • překližka
  • prostředek na ochranu dřeva

Co je to hmyzí domeček? Proč se vyplatí dělat na vaší zahradě?

Hmyzí hotely jsou úkryty, kde mohou užiteční tvorové najít dobré místo k rozmnožování. Většina hmyzu, na rozdíl od vzhledu, nejsou škůdci. Naopak – opylují rostliny a tím způsobují, že plodí. Některé druhy dokonce chrání zahrady před ničivými účinky škůdců.

Ukazuje se, že méně příznivé podmínky pro chov nachází užitečný hmyz v udržovaných zahradách. Nejsou zde žádné odumřelé stromy, plevel nebo prázdné stonky rostlin, mezi kterými by se mohli skrývat malí tvorové. Proto je velmi dobrý nápad vytvořit si na zahradě hmyzí hotel. Není to těžké a k výrobě malého domu můžete použít snadno dostupné materiály a nástroje.

Z čeho postavit truhlík proti hmyzu?

Truhlík proti hmyzu lze postavit z mnoha přírodních materiálů, které najdete na své zahradě. Tito prospěšní živočichové rádi žijí v suchých stoncích nebo dírách ve dřevě. Přístřešky pro ně vyrobené mohou být různých tvarů a velikostí – tito malí tvorové nepotřebují mnoho místa. Hmyzí domečky můžete postavit z kusu dřeva, přepravky na ovoce nebo i lahve. Důležitou otázkou je jejich výplň, která bude tvořit jakýsi „nábytek“ interiéru. Do úkrytu byste měli umístit přírodní předměty, které vytvoří štěrbiny a úkryty atraktivní pro hmyz. Vyberte si slámu, prázdné stonky, šišky, plátky dřeva, zlomené větve a klacíky.

Jak vyrobit hmyzí domeček ze dřeva?

Ze dřeva si můžete vytvořit jednoduchý dřevěný přístřešek pro užitečný hmyz. Pro tento účel zvolte kus o rozměrech alespoň 10 × 10 × 20 cm. Stavební materiál by měl být suchý, tvrdý a odolný. Nejlepší je použít dubové nebo bukové dřevo. Dřevěný domeček pro hmyz vznikne vyvrtáním otvorů do dřeva cca 6-10 cm hlubokých a 0,5-0,8 cm v průměru. Udělejte je pomocí vrtačky, vrtání v různých úhlech - to bude pro hmyz atraktivnější.

Dřevěný domeček pro hmyz můžete vytvořit například i ze staré bedny od ovoce. Mělo by být na jedné straně otevřené. Do jeho dna vyvrtejte otvory v libovolném uspořádání a rozestupech. Takto připravený přístřešek je prostě potřeba vhodně „vybavit“. Použijte malé dřevěné pařezy, vyvrtejte do nich otvory a vyplňte je slámou. Větší materiály stabilizují volné, menší výplňové prvky. Volná místa mezi pařezy vyplňte slámou, klacíky, zlomenými větvemi, dřevěnými hoblinami, kůrou nebo šiškami. Aby byl dřevěný domeček pro hmyz ještě atraktivnější, můžete vytvořit police z několika kusů překližky, které odpovídají šířce jeho konstrukce, na které můžete uspořádat různé výplňové prvky.

Chraňte svůj ručně vyrobený dřevěný hmyzí hotel prostředkem na ochranu dřeva. Díky tomu bude konstrukce odolná vůči nepříznivým vlivům měnících se povětrnostních podmínek. Nezapomeňte však používat přípravky, které nemají insekticidní vlastnosti, jinak zvířatům ublížíte.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Co je a jak vyrobit hmyzí domeček?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Co je a jak vyrobit hmyzí domeček?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Co je a jak vyrobit hmyzí domeček?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Co je a jak vyrobit hmyzí domeček?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Co je a jak vyrobit hmyzí domeček?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Co je a jak vyrobit hmyzí domeček?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.