Produktové dotazy: 730 829 745

Efektivní hnojení a provzdušňování trávníku: Jak a kdy použít provzdušňovač

Hnojení provzdušňovačem způsobí, že životodárné složky, jako je kyslík a voda, rychleji proniknou do půdy. 

Kdy použít perlátor?

Provzdušňovač se používá především po skončení zimního období na zahradě – má „kypřít“ půdu a podporovat růst trávy.  Můžeme se tak zbavit následků zimy - po několika mrazivých měsících bude trávník vystavený nízkým teplotám a vlhkosti jistě potřebovat další podporu. Úlohou takového zařízení je odstranit odumřelou tkáň. Provzdušňování však není jednorázový zákrok, který se provádí až po zimě.  Provzdušňovač trávy lze pravidelně používat na jaře a v létě.  To upevní účinek provzdušňování půdy a umožní zahradním rostlinám růst volněji.

Jak je konstruován provzdušňovač trávy?

Hlavní částí provzdušňovače jsou několikacentimetrové ocelové hroty připevněné k vložkám, které se následně připevňují na zahradnickou obuv.  Používání tohoto zařízení je intuitivní a zahrnuje chůzi po trávníku. To lze provést současně, například při sekání. To vám umožní vytvořit mnoho otvorů, kterými vzduch volně vstupuje do půdy.  To však není jediná výhoda pravidelného používání provzdušňovače trávy.  K půdě utužené a namáhané po zimních měsících bude mít díky otvorům lepší přístup nejen vzduch. Snáze se tam dostanou také všemožná hnojiva a voda, což usnadní stimulaci růstu vegetace. Díky těmto úpravám bude trávník odolnější a tedy mnohem odolnější vůči sešlapání. Provzdušňovač je nástroj, který nám umožní omezit používání chemikálií. Proč? Provzdušňování totiž umožňuje zbavit trávník plevele s minimálním použitím zahradní chemie. Je to dáno tím, že silnější a bujná, hluboce zakořeněná tráva neposkytuje prostor pro růst plevele a dominuje mu.

Ruční provzdušňovač nebo provzdušňovač spalování?

Nemusíme zahradu provzdušňovat každý týden. Minimální počet ošetření za sezónu jsou dvě – nejprve by měla být provedena těsně po skončení zimního období a poté po jarní a letní sezóně, před příchodem chladnějších dnů. Na provzdušňování trávníku se však musíte připravit. Nejprve posekejte trávu na výšku 3 centimetrů, poté ji zalijte a počkejte, až se voda vsákne do země, aby byla plocha trávníku suchá. 

Provzdušňovače bot nejsou jediným typem těchto zařízení. Tento typ modelů funguje pouze na malých plochách. Provzdušňování pak lze provádět i při dalších činnostech, např. sekání nebo procházky po zahradě. Použití této metody na několika tisících metrech čtverečních by však bylo neúčinné.  Stejně jako ruční provzdušňovač by se tyto špičaté vložky měly používat pouze na malých plochách.  Přestože má ruční model mnoho výhod (je ekologický, nespotřebovává palivo, nemusíme používat žádné zdroje energie), v případě velkých pozemků je lepší použít spalovací nebo elektrický perlátor. Elektrická zařízení pracují rychle a efektivně a jejich použití není nijak zvlášť obtížné. Potřebujeme pouze zdroj energie a můžeme začít pracovat. Důležité je, že takové modely nevytvářejí při provozu mnoho hluku. Akumulátorové perlátory fungují stejně jako elektrické modely. Jejich výhodou je efektivita a fakt, že provozní dosah není omezen napájecím kabelem. Je však třeba vzít v úvahu, že provozní doba bateriového zařízení bude omezena.  Spalovací provzdušňovače jsou vhodným řešením, když je provzdušňovaná plocha velmi velká.  I když odborníci v tomto případě upozorňují na některé nevýhody, jako je hlučný provoz a emise výfukových plynů, zdá se, že účinnost zařízení je kompenzuje. Z pochopitelných důvodů to není volba pro lidi, kteří oceňují ekologii a kontakt s přírodou bez rušení mechanických zařízení. Při rozhodování o koupi perlátoru věnujte pozornost několika parametrům. Důležitý bude provozní rozsah daného zařízení, tj. šířka pásu půdy vystaveného procesu provzdušňování. Nejvyšší výkon mají samozřejmě mechanické perlátory. Důležité také je, jak hluboko hroty pronikají do půdy. Modely připevněné na botách proniknou jen několik centimetrů pod povrch půdy, mnohem větší možnosti má mechanické vybavení (až několik desítek centimetrů).  Pokud zvolíme spalovací nebo elektrický perlátor, důležitým parametrem bude i jeho výkon.  Zde by rozhodnutí o koupi mělo být ovlivněno povrchem trávníku, na kterém bude zařízení pracovat. A na závěr pár důležitých informací: provzdušňování lze provádět až od příští sezóny po instalaci trávníku na zahradě.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Provzdušňovač umožňuje omezit chemikálie na zahradě

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Provzdušňovač umožňuje omezit chemikálie na zahradě

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Provzdušňovač umožňuje omezit chemikálie na zahradě

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Provzdušňovač umožňuje omezit chemikálie na zahradě

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Provzdušňovač umožňuje omezit chemikálie na zahradě

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Provzdušňovač umožňuje omezit chemikálie na zahradě

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.