Produktové dotazy: 730 829 745

Jak a čím lze vyčistit řetěz jízdního kola?

Cyklistický řetěz je velmi důležitým prvkem pohonu každého jízdního kola. Pokud je cyklistika dobře upravená, řádně umytá a namazaná vhodným přípravkem, bude vyžadovat méně námahy, bude snazší a tišší.

Čištění řetězu jízdního kola není složitý úkol a příslušenství potřebné k provedení tohoto postupu nezatíží nadměrně náš rozpočet, zejména proto, že je lze použít alespoň několikrát.

Seznam potřebných nástrojů:

  • nůž na řetěz (pokud nemáte články řetězu) nebo vhodné kleště na články
  • měkký zubní kartáček nebo kartáček
  • kleště
  • kapalina na čištění řetězů jízdních kol
  • plastovou lahev, takovou, že celý řetízek prostrčíte hrdlem a poté bez problémů vyjmete.

Proč potřebujete čistit řetěz svého kola?

Proč bychom měli řetěz čistit? Nestačí to dobře opláchnout vodou pod tlakem a pak namazat? Opravdu je nutné jej umýt čističem řetězů jízdních kol? Ano. A každý, kdo své kolo často používá a jezdí na něm dlouhé vzdálenosti, se jistě nejednou naučil, že aby řetěz dlouho vydržel, musí se o něj náležitě starat. Pravidelná péče o správný stav řetězu nejen usnadňuje a zpříjemňuje jízdu na kole (pohon je plynulejší a tišší), ale také pozitivně působí na ozubená kola kazet a klikové kotouče, čímž se zvyšuje životnost těchto prvků.

Řetěz by proto měl být pravidelně omýván odmašťovačem a mazán, přičemž kontrolujte jeho napnutí.

Jak umýt řetěz jízdního kola?

Na trhu je k dispozici mnoho přípravků na čištění řetězů jízdních kol. Přestože se jejich složení liší v závislosti na výrobci a konkrétním prostředku, každý z těchto přípravků má odmašťovací vlastnosti. Dobrý čistič řetězů jízdních kol by měl snadno rozpustit usazeniny, mastnotu a mastnou špínu a poté jej důkladně opláchnout ze všech skulin. Čističe řetězu lze nahradit benzínem, ale je třeba připomenout, že má nepříliš příjemnou vůni, kterou jsme prosyceni i při použití ochranných rukavic. Hotové, speciální přípravky mají většinou mnohem příjemnější vůni.

Jak vyčistit řetěz jízdního kola? Příprava na mytí

Řetěz jízdního kola je sice možné vyčistit bez jeho vyjmutí z vozidla, ale takové čištění je mnohem méně důkladné.

Pro správné vyčištění je nutné jej z kola sundat. Pokud použijeme klipy, bude úkol rychlý a snadný – stačí klip uvolnit kleštěmi a vytáhnout řetízek. Pokud je však nepoužíváme, musíme použít škubačku. Pomocí tohoto zařízení rozepneme řetěz. Nezapomeňte, že po vyprání použijte nový špendlík k opětovnému vykování.

Jak vyčistit řetěz kola krok za krokem?

Pokud jsme již sejmuli řetěz z kola a držíme jej v ruce, nezbývá nám nic jiného, než provést několik jednoduchých kroků, abychom dali řetěz i ostatní součásti kola do pořádku:

  1. Vložte řetěz do plastové láhve a nalijte čisticí prostředek nebo benzín. Láhev uzavřeme a silně protřepeme. Řetěz můžeme nechat v přípravku po stanovenou dobu, pokud to výrobce doporučuje.
  2. Ihned po propláchnutí řetězu nebo jeho opětovném propláchnutí po uplynutí doby doporučené výrobcem kapaliny vyjměte řetěz z láhve. Benzín (agent) můžeme nechat pro opětovné použití, ale nalijeme ho do skleněné nádoby.
  3. Odmašťovače se velmi rychle odpařují, takže řetěz je po krátké době připraven k mazání.
  4. Před montáží a promazáním řetězu se vyplatí otřít součásti pohonu (kliky, kola přehazovačky) měkkým kartáčkem nebo kartáčkem, zadní kolo můžete také demontovat a vyčistit kazetu.
  5. Pokud kolo využíváme velmi často na výlety na běžkách a domů se vracíme doslova každý den s kolem až po sedlo od bahna, možná se vyplatí místo ručního mytí řetězu použít speciální stroj k tomuto účelu určený.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak a čím lze vyčistit řetěz jízdního kola?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak a čím lze vyčistit řetěz jízdního kola?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak a čím lze vyčistit řetěz jízdního kola?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak a čím lze vyčistit řetěz jízdního kola?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak a čím lze vyčistit řetěz jízdního kola?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak a čím lze vyčistit řetěz jízdního kola?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.