Produktové dotazy: 730 829 745

Jak a jak často byste měli měnit olej v benzínové sekačce?

Sekačka na trávu, jako každé složitější zařízení vybavené spalovacím motorem, vyžaduje kontroly a pravidelnou výměnu určitých dílů a kapalin. Jednou z těchto činností je výměna oleje, který slouží jako mazivo v pohonné jednotce sekačky.

Jak vyměnit olej v sekačce na trávu? Jak často by se tato činnost měla provádět? Správná výměna provozních kapalin prodlužuje životnost zařízení, proto se vyplatí znát odpovědi na otázky související s touto problematikou. Přečtěte si níže uvedený návod a dozvíte se, jak správně vyměnit olej ve vaší sekačce.

Seznam potřebných produktů:

  • ochranné rukavice
  • čerpadlo k odčerpání starého oleje nebo velká injekční stříkačka s hadicí (pokud váš model nemá speciální zátku pro vypouštění použitého oleje)
  • klíč vhodné velikosti (u modelů s trubkou pro vypouštění oleje uzavřenou šroubem)
  • kleště
  • nádobu, do které by měl být nalit starý olej
  • nový olej v požadovaném množství

Výměna oleje v ruční sekačce a traktoru

Zdálo by se, že sekačka ve stylu vozidla a manuální model jsou výrazně odlišné, takže výměna oleje v traktoru a v jeho tradičním protějšku bude také odlišná. Ve skutečnosti jsou oba typy vybaveny stejným typem spalovacího motoru a liší se pouze kapacitou a konkrétním technickým řešením v závislosti na modelu sekačky. Například „traktory“ mají odtok odpadního oleje, zatímco některé ruční stroje tento prvek nemají. Potřeba vybavit vozidlo systémem, který umožňuje snadné odstranění starého oleje, je samozřejmě dána hmotností zařízení (ruční sekačku lze naklonit, aby se usnadnilo její vyprázdnění, ale vozidlo je na to příliš těžké totéž) a kapacitu nádrže.

Jak vyměnit olej v sekačce na trávu krok za krokem?

Jak vyměnit olej v sekačce na trávu? Bez ohledu na to, zda máte ruční zařízení nebo „traktor“, je výměna oleje u každého modelu podobná. Postupujte takto:

1. Nasaďte si ochranné rukavice a odšroubujte uzávěr plnicího hrdla oleje. Pamatujte na to, i když je zařízení vybaveno starým vypouštěním oleje a nevyčerpáte kapalinu přes plnicí hrdlo. Proč byste stejně měli odšroubovat uzávěr? Tímto způsobem zajistíte proudění vzduchu do olejové nádrže a usnadníte proudění kapaliny.

2. Pokud je sekačka vybavena jímkou oleje, umístěte nádobu na použitou kapalinu na vhodné místo. Dřez je obvykle zajištěn šroubem, který je nutné odšroubovat pomocí klíče s vhodnou velikostí a kleští. Po odstranění ochrany bude olej volně proudit do nádrže.

Pokud sekačka nemá olejovou jímku, měla by být kapalina odčerpána přes uzávěr plnicího hrdla pomocí elektrického čerpadla. Můžete použít i velkou stříkačku s hadicí, což je časově náročnější, ale stejně účinné. Nezapomeňte chránit svůj starý olej!

3. Po vyprázdnění olejové nádrže uzavřete vypouštěcí zátku a poté nalijte nový olej podle doporučení uvedených v uživatelské příručce zařízení. Kolik oleje do sekačky budete muset nalít do nádrže, závisí na konkrétním modelu. Výrobce vždy uvádí odpovídající množství a doporučené parametry přípravku. Univerzálním pravidlem je, že kapalinu je třeba doplňovat tak, aby její hladina po ustálení dosahovala k horní rysce na měrce oleje.

4. Posledním krokem je kontrola hladiny oleje na měrce poté, co se kapalina v nádrži ustálila. Pokud dosáhne horní značky, můžete začít pracovat se sekačkou.

Jak často byste měli měnit olej ve své sekačce?

Výrobce vždy v uživatelské příručce uvádí, jak často se má olej v daném zařízení měnit. Obvykle je to 25 provozních hodin, ale je třeba pamatovat na to, že první výměnu oleje v sekačce je nutné provést mnohem dříve – většinou po 5 provozních hodinách . Proč? Nový motor může obsahovat prach a kovové piliny vznikající během výrobního procesu. Olej, který působí jako mazivo, také čistí motor, a proto nová sekačka vyžaduje výměnu oleje mnohem rychleji než ta stávající.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak a jak často byste měli měnit olej v benzínové sekačce?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak a jak často byste měli měnit olej v benzínové sekačce?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak a jak často byste měli měnit olej v benzínové sekačce?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak a jak často byste měli měnit olej v benzínové sekačce?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak a jak často byste měli měnit olej v benzínové sekačce?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak a jak často byste měli měnit olej v benzínové sekačce?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.