Produktové dotazy: 730 829 745

Jak a kdy použít vertikutátor: Klíč k zdravému trávníku

Vertikutátor je vybaven kovovými noži, které vertikálně řežou trávník. Tento proces se nazývá skarifikace. Umožňuje vám odstranit plevel, odumřelé rostlinné prvky a další zbytečné zbytky ze zahradní půdy. Dokáže se země očistit od mrtvých prvků? Ano, ale jejich hromadění může znesnadnit pronikání minerálů hluboko do půdy a zpomalit rozvoj zahrady.

Kdy bude vertikutátor užitečný?

Vertikutátor je nejlepší použít na začátku jarní sezóny.  To vám umožní odstranit odumřelé rostlinné zbytky poházené na trávníku, mech a tzv plsť, která se tvoří, když se hromadí odřezky trávy. Než se však pustíme do procesu vertikutace, měli bychom se ujistit, že tráva je krátká a čerstvě posečená. Udržování pořádku po tuhé zimě bude vyžadovat rovnoměrné sečení několikrát . Teprve když se zkrátí, měli byste začít pracovat s vertikutátorem, aby vzduch pronikl do půdy a vysušil trávník.  Samozřejmě před vertikutací musíme trávník pečlivě připravit.  Zařízení nesmí podél své dráhy narážet na zlomené větve nebo kameny, mohlo by dojít k jeho poškození. Proces vertikutace plochy bude úspěšný, pokud se po ní trávník řádně pokropí. Pokud se rozhodneme, že se vyplatí vertikutátor znovu použít, můžeme to udělat na konci podzimní sezóny. 

Elektrický vertikutátor nebo ruční vertikutátor?

Dnes zahradníci používají pokročilejší zařízení, jako je elektrický vertikutátor.  V minulosti mohly kvalitu půdy na zelených plochách zlepšit pouze ruční modely. Používají se i dnes, ale práce s nimi vyžaduje hodně trpělivosti a práce. Ruční vertikutace je pracná činnost, která zahrnuje zatlačení nožů do půdy, pečlivé shrabání zbytků a pravidelné čištění nožů. Nejlepší je dělat tuto práci v pevných rukavicích, abyste se vyhnuli bolestivým puchýřům na rukou. Dosažení požadovaného efektu vyžaduje určité úsilí, ale použití ručního zařízení je levnější než jeho elektrický protějšek. V nabídce obchodů a prodejen pro kutily nechybí ani spalovací vertikutátory.  Elektrický i spalovací model jsou mnohem účinnější než manuální zařízení.  Jejich ovládání je pohodlné a intuitivní. Uživatelé je doporučují pro větší domácí zahrady a parcely. U elektrických vertikutátorů se musíme postarat o zdroj energie. Efekt bude ekologičtější než v případě zařízení se spalovacím pohonem, které je hlučnější a vypouští výfukové plyny. Pro velké plochy je to však ideální řešení, protože nás zbaví namáhavé a dlouhotrvající práce. Pokud je plocha, která vyžaduje vertikutaci, několik tisíc metrů čtverečních, vyplatí se použít vertikutátor ve formě přívěsu za traktor. Taková zařízení jsou také k dispozici v obchodech. Obsluha obou typů tohoto zařízení je podobná. Nastavte břity na výšku, která vám vyhovuje (od několika do desítek centimetrů). Nejprve provedeme vertikální řezy a poté opakujeme vertikutační proces horizontálně. Případné nerovnosti vyrovnejte hráběmi. Kvůli neustálému kontaktu s půdou by měly být nože vertikutátoru vyrobeny z nerezové oceli. Nejčastěji se používají obloukové, kotoučové a ploché nože. Jejich délka by se měla lišit v závislosti na typu zařízení, se kterým máme co do činění. To ovlivňuje hloubku řezů v půdě. 

Vertikutátor a provzdušňovač 2v1

Mnoho lidí si plete dva procesy – vertikutaci a provzdušňování.  Mohou se však vzájemně doplňovat; Dokonce byl vynalezen stroj, který umožňuje provádět tyto práce střídavě – vertikutátor 2 v 1 a provzdušňovač.  V takovém zařízení se kazety vyměňují podle toho, jakou verzi chce uživatel používat. Provzdušňování umožňuje dosáhnout z hlediska úrodnosti půdy podobných výsledků jako v případě vertikutace, provádí se však trochu jiným způsobem. Jedná se o provzdušňování půdy pícháním klasy, nikoliv řezáním, jak se to dělá při vertikutaci. Provzdušňování stimuluje trávu, která je po sezóně „spící“, k růstu. Dá se používat častěji než vertikutaci (na jaře a v létě) a je to i méně náročná činnost. Provzdušňovací a vertikutační zařízení 2 v 1 jsou k dispozici také ve spalovací a elektrické verzi. Vyplatí se také pořídit vhodné ruční nářadí, jako jsou americké vidle nebo speciální hroty do bot.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Vertikutátor pomůže půdu vyčistit

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Vertikutátor pomůže půdu vyčistit

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Vertikutátor pomůže půdu vyčistit

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Vertikutátor pomůže půdu vyčistit

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Vertikutátor pomůže půdu vyčistit

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Vertikutátor pomůže půdu vyčistit

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.