Produktové dotazy: 730 829 745

Jak a kdy prořezávat americké borůvky pro bohatou úrodu

Americká borůvka je malý keř, který se často objevuje v zahradách a sadech. Toto je návrh pro farmáře, kteří se rádi starají o ovocné keře, které produkují chutné a zdravé plodiny. Všechny keře a stromy by měly být pravidelně stříhány. Jak šikovně stříhat jemné výhonky borůvek a kdy to udělat?

Udržovaná zahrada potěší svým vzhledem a bohatou úrodou. Pokud tam rostou borůvky a chceme její plody sklízet každý rok, musíme péči o ni věnovat velkou pozornost. Jedním z nejdůležitějších úkolů je prořezávání borůvek. Měli bychom používat vhodné vybavení a pamatovat na stříhání keřů ve správnou roční dobu. Věk keře je také velmi důležitý. Jak a kdy prořezávat borůvky? Pojďme zkontrolovat! 

Seznam potřebných produktů:

  • univerzální zahradní nůžky
  • zahradní rukavice

Prořezávání borůvek po výsadbě

Pravidelný řez výhonků keřů a stromů je postup péče, který se týká téměř všech ovocných sazenic. Řada zahrádkářů vnímá řez borůvek jako záruku stále lepší úrody. To je nesmírně důležitá záležitost – borůvky jsou cenné ovoce, proslulé nejen svou chutí, ale i zdravotními vlastnostmi. 

Po zakoupení první sazenice borůvky byste se měli okamžitě postarat o její stav. Po zasazení keře na správné místo se vyplatí výhonky zastřihnout. Přestože borůvka není rychle a hustě rostoucí keř, musíme pamatovat na pravidelné seřezávání jednotlivých výhonů. Po správném prosévání a prořezávání borůvky produkují mnohem hojnější úrodu. 

Důležitým ošetřením u borůvek v prvním roce pěstování je odstranění květenství. Vzhledem k tomu, že rostliny neplodí, jsou stimulovány k intenzivnímu vegetativnímu růstu. To přinese výhody v dalších letech pěstování. 

Prořezávání borůvek je snadný úkol, který by měl zvládnout každý majitel domu. Odřezáváním starých nebo nemocných výhonů nemusí keř vynakládat mnoho energie na údržbu všech výhonů, protože se zaměřuje pouze na ty zdravé. Řezání borůvek také pomáhá udržovat je ve správném tvaru - po ošetření vypadá ovocný keř upraveně a zdravě. 

Po naříznutí borůvek by keře měly mít tvar písmene V. To usnadňuje osvětlení vnitřku rostliny. Optimální počet je 7-8 hlavních kosterních výhonů. Díky tomu se plody dobře barví a mají správnou chuť. Při příliš vysoké hustotě hrozí vznik houbového onemocnění – plísně šedé. 

Vybavení a opatření

Jak prořezat borůvku? Před zahájením tohoto úkolu bychom se měli vybavit vhodným zařízením, které nám umožní efektivně odstranit nepotřebné výhony. Základním nástrojem je prořezávač. Verzi s teleskopickou násadou kupovat nemusíme – borůvka je malý a nízký keřík a přístup k jednotlivým výhonům je snadný. 

Všechny práce na stromech nebo keřích vyžadují použití speciálních zahradnických rukavic. Díky nim se nebudeme bát bolestivých oděrek, píchnutí nebo řezných ran. Před řezem borůvek je také důležité umýt nebo dezinfikovat prořezávače. Pokud použijeme špinavé nářadí, můžeme keř infikovat. Za zvážení stojí pořízení specializované masti, která rostlinu ochrání před chorobami a infekcemi.

Při pěstování borůvkových keřů bychom měli pamatovat na tzv sanitární řezy. Provádějí se každý rok a zahrnují pečlivé zkoumání jednotlivých výhonků a jejich mírné zkrácení. Toto ošetření bude mít pozitivní vliv na zdraví a kondici keřů borůvek a také je ochrání před nebezpečnými chorobami. 

Kdy řezat borůvky?

To je otázka, která trápí každého milovníka přírody. První řez, jak již bylo zmíněno dříve, by měl být proveden ihned po výsadbě keře. Další bude příští rok. U dvouletých borůvek potřebujeme zkrátit výhony na třetí pupen nad zemí. Zbavíme se také uschlých a nemocných větviček. 

Na rozdíl od jiných ovocných stromů a keřů jsou borůvky opravdu nenáročné na údržbu. Prořezávat je můžeme prakticky kdykoliv během roku. Skvělým řešením je řez výhonků borůvek po sklizni, tedy v létě. Dobrou alternativou může být také provedení ošetření na jaře nebo na podzim. Zajímavé je, že zima je také ten správný čas na prořezávání borůvek!

Ideální doba pro řez borůvek je únor. Ovocné keře bychom však neměli prořezávat za velkých mrazů, protože v tomto období rostliny rostou. Proč se vyplatí prořezávat borůvky v zimě? Je to skvělá příležitost, jak efektivně zrentgenovat všechny výhonky a diagnostikovat, které z nich budou dále růst a které jsou zmrzlé. Koncem zimy a začátkem jara můžeme zaznamenat tvořící se poupata – borůvku můžete seřezávat, dokud nevykvete. 

Pozdní řez také zpomaluje růst mladých výhonků, což oslabuje keře. Podzim je horší období pro řezání borůvek. Zahájení řezu bezprostředně po sklizni a před koncem vegetačního období může stimulovat rostliny k opětovnému růstu, což je nepříznivé. Sekundární porosty často ničí první podzimní mrazíky.1
           Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!   Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!   


 Nezbytnou jarní úpravou je pak řezání.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Prořezávání borůvek - jak a kdy pečovat o ovocné keře?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Prořezávání borůvek - jak a kdy pečovat o ovocné keře?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Prořezávání borůvek - jak a kdy pečovat o ovocné keře?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Prořezávání borůvek - jak a kdy pečovat o ovocné keře?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Prořezávání borůvek - jak a kdy pečovat o ovocné keře?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Prořezávání borůvek - jak a kdy pečovat o ovocné keře?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.