Řez je jedním z nejdůležitějších pečovatelských postupů ve vinařství. Řezání hroznů stimuluje rostlinu k silnému růstu a plodnosti. Poradíme vám, kdy hrozny stříhat a jak na to.
Systematickým řezem hroznů jste schopni řídit růst jeho výhonů, a usnadnit si tak další péči o rostlinu. Réva má ráda a snáší silný řez, který ovlivňuje její výnos a vytváří velké chutné plody.
Seznam potřebných produktů:
- prořezávač
- zahradní pila
Kdy prořezávat hrozny?
Réva se seřezává několikrát do roka. Během zimního klidu se řez hroznů provádí nejčastěji koncem února nebo začátkem března. Zákrok by se neměl provádět příliš brzy, kdy rostlině ještě hrozí silné mrazy – výhony révy mohou namrznout, což znamená, že se řezné rány nebudou moci zahojit. Začneme-li však se řezem hroznů příliš pozdě, rostlina vstoupí do tzv pláče stonků - pak řezání výrazně zpomalí hojení ran a oslabí révu. Velmi důležité je mít na paměti, že keře nelze řezat od začátku dubna do poloviny května. Z řezných ran se pak uvolňuje hodně šťávy, která může naše rostliny oslabit nebo dokonce poškodit.
Po oplakání větví, tedy v druhé polovině května, se provádí sanitární prořezávání. Letní řez hroznů se provádí od června do září. Na podzim, kolem listopadu, seřezáváme rostliny, které jsme na jaře nestihli. Po podzimním řezu je třeba révu chránit před mrazem.
Jak prořezávat hrozny?
Hrozny mají rády radikální řez a pouze to podnítí rostlinu k růstu nových výhonků a hojnému ovoci. Proto byste se neměli bát a prořezávat rostlinu příliš slabě. Špatně zastřižené keře jsou častou chybou při pěstování. Révu stříhejte pomocí ostrých a dezinfikovaných zahradnických nůžek nebo zahradní pily. Důležitou otázkou je technika - stonek je řezán pod mírným úhlem, asi 2 cm nad uzlem. Řezání pod úhlem proti oku zabrání tomu, aby míza zaplavila poupata rostliny.
Při prořezávání hroznů se snažte, aby rána byla co nejhladší a nejmenší. Nakonec je třeba chránit zahradnickou mastí.
Formativní prořezávání révy
Formativní řez se obvykle provádí na mladých keřích na konci zimy - poté se odstraní dřevnaté výhonky. Během vegetace se můžete zbavit zelených bočních výhonů. Ošetření má za cíl dát révě požadovaný tvar.
V prvním roce po výsadbě by měl být hlavní výhon zkrácen nad druhým pupenem od země. Poté by se měly vyvinout dva výhony – při řezu v příštím roce odstraňte slabší. Během formativního řezu ve třetím roce dejte rostlině požadovaný tvar. Hlavní výhon seřízněte asi na 150 cm a ponechte asi 6 postranních výhonků, které pak všechny přišpendlete k opoře.
Řezání hroznů pro plodění
Řez na plod je primárně zaměřen na stimulaci hroznů k produkci bohaté úrody a také k získání velkých a chutných, vysoce kvalitních plodů. Řez by měl být proveden brzy na jaře.
Při řezu na plod se odstraní více než polovina plodných pupenů (jednoleté a dvouleté výhonky), čímž se keř omladí. Během vegetace by ze zbývajících pupenů měly vyrůst nové výhonky, které budou plodit. Plodné révy obvykle zanechávají asi 6-8 oček a méně hojné odrůdy mají více, např. 10-12.
Zmlazovací řez révy
Zmlazovací (sanitární) řez se u révy nejčastěji provádí po období pláče, tedy po 15. květnu. Toto ošetření má za cíl zlepšit zdraví a vzhled rostliny. Základem je tedy zkrátit příliš dlouhé výhony a odstranit všechny nemocné, poškozené nebo nepotřebné výhony. Dřevité zátky vytvářejí stále slabší výhonky, proto se vyplatí je pravidelně zmlazovat. Silné stonky rostoucí v blízkosti takové zátky by měly být seříznuty na výšku dvou očí. V následujícím roce z nich vyrostou nové výhony a časem by se mělo vyvinout nové plodové rameno. Při zmlazovacím řezu se vyřezávají i staré víceleté a dřevnaté části rostliny.