Produktové dotazy: 730 829 745

Jak a kdy prořezávat jabloně pro bohatou úrodu

Jablečný sad je rájem pro farmáře, kteří milují toto sladké a šťavnaté ovoce. Stromy a keře potřebují pravidelnou péči. Jabloně by měly být řezány v mnoha okamžicích jejich růstu – jak ihned po výsadbě, tak během růstu, nebo když jsou již staré. Jak a kdy prořezávat jabloně?

Udržovaný sad je výkladní skříní naší zahrady. Jednou z nejčastějších sazenic na našem pozemku je jabloň. Není divu - tyto stromy produkují pravidelnou, bohatou úrodu chutného a sladkého ovoce. Ne každý strom však každoročně plodí. Pokud chceme sklízet co nejčastěji, měli bychom se o naše jabloně řádně starat. Základním úkolem je pravidelné zastřihování větví a tvarování koruny stromu. 

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní nůžky
  • motorová pila
  • zahradní rukavice

Řez jabloní ihned po výsadbě

Jabloně jsou běžné ovocné stromy, které najdeme téměř v každém polském sadu. Jabloň je mimořádně cenná sadba - poskytuje uspokojivou úrodu chutných jablek, které můžeme použít k přípravě zavařenin, různých pokrmů a dokonce i tinktur. 

Pokud se rozhodneme pořídit si sazenici jabloně, měli bychom ji poprvé seříznout hned po výsadbě, která obvykle probíhá na jaře nebo na podzim. Musíme si však pamatovat jedno důležité pravidlo. Prořezávání mladých, čerstvě vysazených jabloní lze provádět pouze na jaře, v březnu nebo dubnu. Pokud jsme strom zasadili na podzim, měli bychom počkat do jara. 

První řez jabloní je nesmírně důležitý. V tomto okamžiku formujeme tvar koruny, který chceme v budoucnu získat. Při nákupu sazenice však musíme být opatrní! Mnoho zahrádkářů jabloní své stromy před prodejem prořezává. Pokud si všimneme, že zakoupená rostlina je již zastřižena, neměli bychom tento úkon opakovat. 

Při tvarování mladých jabloní dbáme na to, aby boční větve byly vůči hlavnímu kmeni usazeny pod úhlem blízkým 90 stupňům. To je chrání před zlomením. Větve by měly být ohnuty a svázány provázky, dokud výhonky nezdřevnatí.

Důležitou roli prořezávání jabloní, které jsou několik let staré

Formování tvaru jabloně je velmi důležité. U mladých sazenic bychom je měli seřezávat podle stupně rozvětvení. Poměrně dobře rozvětvené exempláře (s vodítkem a postranními výhony) je vhodné seříznout tak, aby bylo ponecháno až 7 výhonů ve vodorovné nebo mírně šikmé poloze a zkrátit je o ⅓ nebo ¼ jejich délky. Odstraníme zbytek větví. 

V dalších letech růstu jabloní bychom měli pamatovat na řez, který obnáší především tvarování koruny. Vyplatí se určit výšku stromu, ve které začnete prořezávat. Nejlepším řešením bude ponechat sazenici asi 80 cm vysokou (počítáno od země po první vrstvu větvení). Měli by je používat zemědělci, kteří chtějí snadnou sklizeň ovoce. 

Ve většině profesionálních zahrad najdeme jabloně s pyramidální korunou. Proč je tento tvar stromu dobrý nápad? Díky tomuto tvaru můžeme snadno provádět pravidelné rentgenování větví a řezem jabloně zajistit její výborný stav. 

Prořezávání jabloní – kdy začít?

Jabloně vyžadují zvláštní péči. Díky jednoduchým postupům řezu se můžeme těšit nejen z bohaté úrody, ale také ze zdravých sazenic. Kdy byste měli prořezávat jabloně? Na tuto otázku ve skutečnosti neexistuje žádná dobrá odpověď. Mnoho zahrádkářů zmiňuje dvě důležitá období pro řez jabloní – léto a zimu. 

Prořezávání jabloní v létě je vhodná doba pro odstraňování „vlků“, tedy mladých výhonů, které rostou vzhůru. Tento úkol bychom měli splnit v polovině léta, na přelomu července a srpna. Druhý termín, zimní řez, je velmi důležité období. Je však třeba připomenout, že postup by měl být proveden nejdříve koncem února. Pozor si musíme dávat na nízké teploty, zejména mrazy, které mohou negativně ovlivnit stav jabloně po řezu.

Řez jabloní také ovlivňuje kvalitu ovoce. Jablka vystavená slunci jsou sladší a lépe vybarvená. Plody ze středu zastíněné koruny mají často horší chuť a jsou malé velikosti. Chceme-li dodat dozrávajícímu ovoci světlo, odřízneme část výhonů před plánovanou sklizní (asi 3-4 týdny před sklizní). Výhony odstraníme z horní části koruny. To dodá ovoci pěkný ruměnec.

K řezání větví jabloní potřebujeme speciální zařízení, které je spolehlivé a vysoce účinné. Základem jsou zahradnické rukavice, které nám zajistí bezpečnost při práci se stromy. Měli bychom mít i teleskopický prořezávač – bude skvělý na stříhání tenkých nebo trochu silnějších větví. V mnoha situacích postačí jednoduchý ruční nůžky. Je ideální pro péči o mladé sazenice jabloní. Dalším velmi důležitým nástrojem je pila. Lze s ním odstranit silnější větve nebo větve, takže se bude hodit zejména při zimním řezu. 

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Kdy a jak prořezávat jabloně?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Kdy a jak prořezávat jabloně?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Kdy a jak prořezávat jabloně?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Kdy a jak prořezávat jabloně?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Kdy a jak prořezávat jabloně?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Kdy a jak prořezávat jabloně?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.