Produktové dotazy: 730 829 745

Jak a kdy řezat švestky pro bohatou úrodu

Jedním z nejoblíbenějších ovocných stromů je švestka. Jeho plody jsou mimořádně oblíbené především díky své jedinečné, sladké chuti. Můžeme je proměnit v lahodné zavařeniny a tinktury. Chceme-li bohaté úrody, musíme pamatovat na správnou péči, včetně řezu. Jak a kdy řezat švestky?

Péče o rostliny je nesmírně důležitý úkol, který by si měl pamatovat každý hostitel. Zvlášť když má ve svém sadu nebo zahradě ovocné stromy. Jedním z nejoblíbenějších, který se vyskytuje v mnoha polských sadech, je švestka. Není divu, její plody jsou velmi chutné a vhodné ke zpracování. Zvláštní péči bychom měli věnovat ovocnému stromu. Prořezávání jednotlivých větví je nesmírně důležité. Podívejte se, jak pečovat o slivoň, aby přinášela uspokojivou úrodu.

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní nůžky na tenké a silné větve
  • zahradní rukavice

Prořezávání švestek po výsadbě

Stejně jako u většiny ovocných stromů a keřů je prořezávání švestky nesmírně důležitým postupem. Díky řezu se můžeme těšit ze zdravých stromů, které dávají překvapivě bohatou úrodu. Pravidelné prořezávání větví, osvětlení koruny a sanitární prořezávání jsou spolehlivými způsoby, jak udržet vaši švestku ve skvělé kondici.

Pokud uvažujeme o pořízení mladé sazenice, neměli bychom pamatovat na její sestřih ihned po výsadbě. Mnoho zahradních školek nabízí jednoleté sazenice švestek, které mohou mít docela bujnou korunu. Mnoho mladých stromků je navíc již vybaveno průvodcem. Po zasazení slivoně na správné místo ji pravděpodobně budeme muset mírně seříznout, i když vše závisí na stupni rozvětvení stromu. 

Méně rozvětvenou sazenici zkrátíme na výšku asi 80 cm. Řežeme pouze 30 cm nad nejvyšším bočním výhonem a všechny ostatní větve zkrátíme na polovinu. Proč je tato léčba tak důležitá? Díky zručnému řezu se mladé švestce podaří vytvořit dokonalou korunu umožňující snadnou sklizeň plodů. 

Pěstovat slivoně můžeme i ve formě volnější koruny, bez vodítka. Tato forma je otevřená koruna. Korunka by měla být zkrácena níže než u vodicí korunky. Optimální výška je 60 cm od země. V následujících letech pěstujeme 4-6 hlavních větví, které se rovnoměrně rozprostírají a vytvářejí tzv pohár. Takové stromy dosahují větších velikostí než stromy upevněné na vodítku.

Pravidelná péče o několikaleté stromy

Následující roky růstu švestek by měly být plné pečujících kúr. Nejdůležitější je tvorba výše zmíněné koruny. Musíme si však dávat pozor – pokud švestku příliš prořezáváme, ovlivníme rychlost jejího růstu. Mnoho zahradníků chce vytvořit švestku dokonalého tvaru a především malé výšky. Přílišné prořezávání může způsobit přílišný růst. V důsledku toho bude strom příliš vysoký, takže bude obtížné sklízet ovoce.

Po dobu následujících dvou let po výsadbě je řez určen k vybudování kostry budoucí koruny. U kónických korunek se snažte zajistit, aby boční větve nebyly silnější než vodič. Díky tomu budou mít stromy v budoucnu vysokou plodnost.

Prořezávání švestky by mělo vést k vytvoření požadovaného tvaru koruny. Vše závisí na prostoru a místě, kde byl strom vysazen. Pokud je náš sad dost přeplněný, měli bychom švestku pěstovat ve tvaru šišky, tedy tvořit vysoké vedení a krátké boční větve. Pokud však máme velký pozemek a chceme stromu dopřát více prostoru, bude skvělým řešením o něco méně radikální řez. U rozložitějších slivoní chybí zvýrazněné vedení a větve volně rostou do stran.

Silně rostoucí slivoně, naroubované na alycii, se nejlépe řežou ihned po oplodnění. To způsobí, že trochu oslabíme jejich ráznost a to bude prospěšné pro hojnost ovoce.

Péče o ovocné stromy vyžaduje, abychom měli odpovídající vybavení. Měli bychom se vybavit pohodlnými zahradními rukavicemi, které účinně snižují riziko oděrek a škrábanců. Nutné je také pořízení speciálního teleskopického prořezávače, který vám umožní zastřihnout i vysoko položené výhony. Měl by být určen pro řezání silných i tenkých větví. 

Šikovný rozvrh řezání švestek

Nyní víme, jak prořezávat švestky. Zůstává však ještě jedna otázka: kdy kácet švestky? Hodně záleží na období plodů. Pravidlem mnoha zahrádkářů je řez ovocných stromů mezi koncem února a koncem března. Právě v této době by se měly řezat odrůdy švestek, které dávají úrodu na přelomu září a října. Mezi ně patří mimo jiné: Maďarština, „Prezident“, „Amers“ nebo „Císařovna“. 

Po sklizni je také důležité prořezávat slivoně. Odrůdy, které plodí v červenci a srpnu, by měly být řezány nejpozději v září. To je nesmírně důležité – každý řez způsobuje rány na rostlinách, které se musí stihnout zahojit před mrazem, tedy během vegetace. 

Rentgenování starých i mladých stromů je postup, který by se měl pravidelně opakovat. Pokud nám záleží na jejím estetickém vzhledu a především na hojné úrodě, je pravidelný řez švestky nezbytný. Měli bychom odstranit nemocné nebo nepotřebné větve a ořezat ty prvky, které rostou špatným směrem nebo se vzájemně kříží. 

Letní řez inhibuje růst stromů ve srovnání se zimním řezem. Doporučený termín řezu je jaro (těsně po odkvětu švestky) - pro mladé stromy a/nebo letní období a pro starší stromy - období po sklizni ovoce. Tyto termíny se doporučují, protože původci chorob kůry a dřeva jsou během vegetace méně aktivní.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Každoroční řez švestek – jak a kdy bychom měli o stromy pečovat?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Každoroční řez švestek – jak a kdy bychom měli o stromy pečovat?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Každoroční řez švestek – jak a kdy bychom měli o stromy pečovat?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Každoroční řez švestek – jak a kdy bychom měli o stromy pečovat?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Každoroční řez švestek – jak a kdy bychom měli o stromy pečovat?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Každoroční řez švestek – jak a kdy bychom měli o stromy pečovat?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.