Produktové dotazy: 730 829 745

Jak a kdy sázet jabloně?

Jabloně patří mezi nejběžnější ovocné stromy v domácích zahradách. Pokud jsou vysazeny v příznivém půdním prostředí a na příznivém stanovišti, přinesou chutné plody. Poradíme vám, jak a kdy jabloně sázet a jak o ně pečovat.

Jakmile zajistíte správné umístění a splníte půdní podmínky, není pěstování jabloní obtížné. Mezi nejdůležitější ošetření patří prořezávání a hnojení.

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní rukavice
  • prořezávač
  • rýč
  • vidle

Kdy sázet jabloně?

Optimální dobou pro výsadbu jabloní je podzim, zejména období od poloviny října do začátku listopadu. Podzimní výsadbu byste však neměli otálet – doporučuje se mladou rostlinku hned po zakoupení ze školky umístit do země, aby měla před zimou dostatek času zakořenit. Pokud teplota dlouhodobě neklesne pod 4 stupně Celsia, budou mladé rostlince dobré podmínky.

Sázení jabloní na jaře se také praktikuje, zvláště když se očekává bezsněhová a extrémně chladná zima. V takové situaci se vyplatí nakoupené sazenice přes zimu uskladnit a počkat do časného jara, až zem rozmrzne. Nezapomeňte však jabloně vysazené v tuto dobu pravidelně zalévat.

Výsadba jabloní – poloha a půda

Aby jabloně přinášely bohatou úrodu, musí jim být poskytnuta příznivá poloha a půdní podmínky. Tyto stromy preferují mírně kyselou nebo zásaditou půdu, proto se vyplatí kontrolovat hladinu pH půdy na pozemku kyselinoměrem. Pokud je tato hodnota příliš nízká, měla by být půda před pěstováním jabloní vápněna. Substrát musí být úrodný, propustný a mírně vlhký. 

Pro jabloně zvolte slunné stanoviště chráněné před větrem. Několik měsíců před založením sadu se vyplatí plochu pro tento účel pečlivě připravit - ovocné stromy tak porostou mnohem lépe. Místo je nutné odplevelit, zrýt rýčem a uvolnit vidličkou. Půdu je také lepší přihnojit vhodnými minerálními nebo organickými hnojivy, jako je hnůj nebo kompost.

Jak sázet jabloně?

Jabloně se vysazují ve vzdálenosti odpovídající síle růstu vybraných odrůd. Silně rostoucí odrůdy budou potřebovat k růstu více prostoru než zakrslé stromy – minimální vzdálenosti mezi otvory pro sazenice budou tedy od 150 do 300 cm. Mezi jednotlivými řadami jabloní se vyplatí dodržet alespoň 300 cm prostoru.

Otvory pro jabloně by měly být asi 50 cm v průměru a 50 cm hluboké a o něco větší než kořenový systém sazenice. Na dně jamky je potřeba udělat hromadu úrodné půdy, na kterou rozložíte kořeny rostliny – pokud jsou poškozené nebo příliš dlouhé, můžete je zastřihnout. Umístěte kůl vedle jabloně, abyste ji podpořili, dokud nevyvine silné výhonky. Sazenici ze všech stran zakryjte zeminou a lehce ji poklepejte. Pozor na hloubku výsadby jabloně – měla by být vysazena ve stejné hloubce, v jaké rostla ve školce. Místo očkování musí být přibližně 10 cm nad zemí. Nakonec stromek důkladně zalijte.

Péče o jabloně - řez, hnojení a zálivka

Po výsadbě jabloně zkraťte výhony na výšku asi 70 cm nad zemí. V následujících letech provádějte na jabloni omlazující a prosvětlující řezy ostrým a dezinfikovaným prořezávačem. Taková ošetření stimulují strom k růstu a produkci hojných plodin.

Hnojení je velmi důležitým krokem péče při pěstování jabloní. K tomuto účelu se používají minerální hnojiva vhodná pro ovocné stromy a v ekologickém a domácím pěstování organická hnojiva (např. hnůj nebo kompost).

Zalévání rostlin v našem klimatu má významný vliv na stav a výnos jabloní. Je důležité, aby dávka vody zvlhčila půdu v hloubce kořenového systému stromu. U jabloní naroubovaných na zakrslé podnože je hloubka 40 cm. Je však třeba pamatovat na to, že zadržování vody v půdě je pro stromy velmi nepříznivé. To snižuje obsah vzduchu v půdě a také způsobuje rozvoj houbových patogenů.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak a kdy sázet jabloně?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak a kdy sázet jabloně?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak a kdy sázet jabloně?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak a kdy sázet jabloně?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak a kdy sázet jabloně?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak a kdy sázet jabloně?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.