Produktové dotazy: 730 829 745

Jak a kdy sázet stromy na zahradě: Kompletní průvodce pro zahradníky

Zahradníci doporučují sázet stromy na podzim, ale ne vždy je to možné. Práce lze provádět na jaře, i když toto řešení více zatěžuje rostliny. Podzimní pozastavená vegetace znamená, že strom spotřebuje energii pro růst kořenů a nemusí ji spotřebovat na vývoj listů a následně květů a plodů.

Obsah: Na jaře se vysazují stromy a keře, které se snadno přizpůsobí a mají velkou přizpůsobivost. V tomto období si můžete zakoupit mnoho odrůd tzv holý kořen. S jejich výsadbou si musíme pospíšit ze dvou důvodů – musíme to udělat před rašením, abychom rostlinu nezatížili a nesmíme dovolit zaschnutí kořenů.

Výsadba velkých stromů by měla být bezpodmínečně provedena na podzim. Přesazování trvalkových exemplářů je vždy rizikové, proto bychom jim měli zajistit optimální podmínky.

Seznam potřebných nástrojů a materiálů:

  • rýč
  • sazenice

Jak a kdy sázet listnáče?

Výsadbu listnáčů, jako jsou oblíbené duby, břízy, lípy, javory a jeřáby prodávané bez kořenového balu, je nejlepší provádět na podzim. Stromům v tomto ročním období končí vegetace a dochází k odlistění, což usnadňuje jejich lepší adaptaci na nové podmínky.

Ovocné stromy a keře se vysazují v druhé polovině října nebo začátkem listopadu. Tento termín zajišťuje dostatek vláhy v půdě, díky čemuž rostliny snadno a bez větších problémů zakořeňují. Kořeny poškozené při kopání mají šanci se před příchodem zimy zregenerovat. Na jaře takové stromy rychleji nastartují vegetaci a růst.

Kdy sázet stálezelené a jehličnaté dřeviny?

Stálezelené stromy a keře, které se v našich zahradách nejčastěji vyskytují, jsou:

  • mahagon
  • vavřínové třešně
  • buxusy
  • vřetena
  • hollies

Měly by být vysazeny poměrně brzy - od konce srpna do poloviny září. Lépe se jim daří v půdě prohřáté po létě než v ochlazené. Před příchodem mrazů také stihnou dobře zakořenit.

Kdy sázet jehličnany? Stejně jako v případě stálezelených keřů a stromů se na přelomu srpna a září vysazují oblíbené jehličnany, např. cypřiše, zeravy a jalovce. Zahradníci doporučují v tomto období vysazovat stromky prodávané v nádobách a vykopané ze země s dobře vytvořeným kořenovým balem.

Jak sázet stromy na zahradě?

Před vysazením stromu na zahradě je potřeba vykopat lopatou dostatečně velkou jámu. Příkop musí být o 70–80 % širší a o 10–20 % hlubší než kořenový bal. Při rytí nejprve vyberte vrstvu 20-30 cm humózní zeminy a odložte ji stranou. Extrahujeme zbývající půdu a dáme ji na samostatné místo.

Na dně výkopu uděláme kopeček a rostlinu na něj položíme. Pokud jsou kořeny chráněny balem, neodstraňujte jej (síť se po nějaké době sama rozvine). Kořenový bal by měl vyčnívat asi 3 cm nad úroveň terénu. Pokud vyčnívá více, přesuňte ji – hromada vytvořená na dně výkopu se sesune dolů, což umožní rostlinu umístit níž.

Kořeny přihrneme zeminou, kterou jsme dříve odložili - nejprve použijeme zeminu vytěženou z hlubších vrstev a poté ji zasypeme humózní zeminou. Měl by být zahuštěn po vrstvách. Chcete-li to provést, po nalití malého množství půdu zalijte vodou nebo ji ručně udusejte a poté přidejte další vrstvu.

Jaké stromy lze vysadit v blízkosti domu?

Dost často přemýšlíme, jaké stromy zasadit u domu. Problém se týká zejména malých pozemků, které chceme zastavět stromy, které poskytují stín a vytvářejí mikroklima. Ve skutečnosti můžete v blízkosti svého domu zasadit jakýkoli strom, ale dodržujte příslušné vzdálenosti.

Před výběrem je potřeba zjistit průměrnou velikost koruny daného druhu a její výšku a průměr kořenového balu. Strom sázíme na vzdálenost větší, než je poloměr koruny a kořenového balu. Při dodržení tohoto jednoduchého pravidla se nikdy nesetkáme s problémy, jako je poškození základů kořeny, ucpání okapů listím nebo poškození omítek větvemi.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Výsadba listnatých a jehličnatých stromů na zahradě

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Výsadba listnatých a jehličnatých stromů na zahradě

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Výsadba listnatých a jehličnatých stromů na zahradě

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Výsadba listnatých a jehličnatých stromů na zahradě

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Výsadba listnatých a jehličnatých stromů na zahradě

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Výsadba listnatých a jehličnatých stromů na zahradě

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.