Produktové dotazy: 730 829 745

Jak a kdy sázet třešně: Kompletní průvodce péčí a odrůdami

Třešně jsou oblíbené ovocné stromy často vybírané pro domácí zahrady. Na jaře krásně kvetou a v létě dávají chutné, šťavnaté ovoce, ideální k přímé konzumaci nebo k zavařování. Poradíme vám, jak a kdy třešně sázet, jaké mají nároky a odrůdy.

Nejdůležitější postupy péče při pěstování třešní jsou závlaha (u mladých stromků) a řez. Po výsadbě stromek zkrátíme na výšku přibližně 100 cm a v dalších letech provedeme prostý řez. Kromě toho by měly být třešně během vegetačního období krmeny hnojem.

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní rukavice
  • rýč
  • vidle

Třešňové odrůdy nalezené v českých zahradách

Třešni se také říká ptačí třešeň. Vyskytuje se v mnoha odrůdách, které se liší dobou plodnosti a barvou samotného ovoce. Jedná se o volně sprašné stromy, což znamená, že k opylení potřebují společnost jiné specifické odrůdy. Vyplatí se proto vysadit na zahradě několik různých, křížících se odrůd třešní. 

Existují rané, středně rané a pozdní třešně:

  • rané odrůdy - např. 'Burlat', 'Karesova', 'Vega'; plodí v červnu a jsou mrazuvzdorné
  • středně rané odrůdy - např. 'Hedelfińska', 'Sam', 'Lapins'; Jsou středně odolné proti mrazu a plodí začátkem července. Odrůda 'Lapins' je samosprašná
  • pozdní odrůdy - např. 'Regina', 'Kordia', 'Buttnera Czerwona' pozdní; Jsou středně odolné proti mrazu a dozrávají koncem července

Kdy zasadit třešně?

Třešně se sázejí, když jsou stromy v klidu. Můžete si vybrat podzimní nebo jarní termíny, přičemž první je vhodnější. Rostlina pak bude mít více času na regeneraci a více vody k dispozici v substrátu. Optimální termín pro výsadbu třešní je od poloviny října do začátku listopadu nebo března a dubna. Teplota substrátu by během této doby neměla klesnout pod 4 stupně Celsia. Pro provedení práce zvolte jasný den bez deště a mrazu. Ve školkách dostanete sazenice třešní s holými kořeny, balené nebo v nádobách. Rostliny v nádobách lze vysazovat po celou vegetační sezónu.

Výsadba třešní - poloha a půda

Třešeň má ráda dobře slunná, teplá a větru chráněná místa. Vlivem slunečního záření jeho plody rychleji dozrávají, jsou sladší a mnohem bohatěji se rodí. Tento ovocný strom však není odolný vůči silným, studeným poryvům větru. Mělo by mít místo, kde nárazový vítr nebude lámat větve.

Nejlepší půda pro třešně je písčito-hlinitá. Vyplatí se poskytnout úrodnou půdu bohatou na živiny, protože tato rostlina je poměrně „žravý“ druh. Půda by měla být také propustná, protože ovocný strom nemá rád vlhké a těžké půdy. Optimální pH pro třešně je kolem 7 pH. Před výsadbou třešní na zahradě s méně bohatou půdou se vyplatí obohatit půdu uhličitanem vápenatým. Tyto rostliny mají ve srovnání s jinými ovocnými stromy vysokou potřebu vápníku. Pokud je půda na tento prvek chudá, mělo by se použít dodatečné krmení. 

Jak zasadit třešně?

Rozestup třešní závisí na jejich odrůdě, ale optimální vzdálenost mezi sazenicemi je 2-3 m Místo pro strom je třeba předem připravit - odplevelit, vyryt rýčem a uvolnit hráběmi. Poté se vykope jamka o něco větší, než je kořenový bal rostliny. Třešně by měly být vysazeny v hloubce, ve které rostly ve školce, přičemž dávejte pozor na místo očkování - toto charakteristické zahuštění musí být několik centimetrů nad povrchem země. Na dno jamek můžete nasypat hnůj nebo kompost, který obohatí půdu o živiny. V každém prohlubni byste také měli vytvořit kopec, na který rozložíte kořeny rostliny. Musíte to udělat tak, aby se nesrolovaly. Pokud jsou příliš velké, můžete je zastřihnout. Sadbu při zasypávání zeminou lehce protřepejte, aby zemina důkladně vyplnila prostory mezi kořeny. Na povrchu země vytvořte tzv misku zeminy, která zabrání příliš rychlému odpařování vody. Nakonec třešeň důkladně zalijte.

Pěstování a péče o třešně

Pamatujte, že třešně plodí na starších výhonech. Pokud stromy nemají větve, měly by být seříznuty na výšku 80 cm. U rozvětvených sazenic seřízněte výhonky na ⅓ délky a vodítko na polovinu. Pokud jde o standardní odrůdy, vodítko nezkracujeme.

Ve 2. a 3. roce pěstování ohneme všechny svisle rostoucí výhony tak, aby svíraly s vodítkem tupý úhel. Díky tomu se vytvoří rozložitá koruna a plodnost je bohatší.

Stromy se řežou v létě po sklizni ovoce. Díky tomu snižujeme riziko onemocnění kůry a dřeva způsobených bakteriální rakovinou třešní.

Třešně se vyplatí vzít s jedním průvodcem, protože jsou to bujně rostoucí stromy. Průvodce má větve, které rostou vodorovně. Takto vytvořená silueta stromku by měla připomínat vánoční stromeček.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak a kdy sázet třešně?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak a kdy sázet třešně?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak a kdy sázet třešně?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak a kdy sázet třešně?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak a kdy sázet třešně?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak a kdy sázet třešně?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.