Produktové dotazy: 730 829 745

Jak a kdy správně prořezávat ostružiny pro bohatou úrodu

Prořezávání ostružin je způsob, jak se zbavit starých výhonků a zakrslých porostů. Tento postup způsobí, že keř bohatěji kvete, má více mladých větví a vytváří působivé plody. Zkontrolujte, jak seříznout ostružiny a kdy to udělat, aby nedošlo k oslabení rostliny.

Ostružiny nakrájejte určitými pohyby. Snažte se neříznout stonek jinde než na linii řezu.

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní nůžky
  • zahradní rukavice
  • fungicid

Jak prořezávat ostružiny? Tipy

Nejdůležitější při prořezávání ostružin je poskytnout jim vhodné podmínky pro kvetení. Stejně jako ostatní ovocné keře, i ostružiny potřebují prostor – větve by měly být ztenčeny a odstraněny výhonky, které mohou v příštím roce bránit tvorbě nových. Taková ošetření zajistí kořenům odpovídající a rovný přístup ke světlu.

Plody se na keřích objeví až dva roky po výsadbě. Podívejte se, na co je potřeba se v daném roce pěstování ostružiníku postarat:

  • Nově vysazené ostružiny ihned po výsadbě seřízněte, přibližně 25–30 cm nad půdou. Toto ošetření umožní keři bujně růst a produkovat hojnost během období nesení ovoce;
  • na jednoletých rostlinách se pomalu tvoří poupata a keř raší stále více mladých, zdravých výhonků. V tomto období se zbavte odumřelých větví a výhonků, které rostou v příliš hustých trsech. Nezapomeňte zajistit keřům dostatečný přístup světla;
  • Dvouleté ostružiny seřízněte na délku i šířku, než se objeví plody. Pokud keře dosáhly výšky asi 2 metrů, zkraťte pouze vrcholy. Následující rok je můžete zkrátit přibližně na 30 cm. Boční větve seřízněte na stejnou výšku jako nově vysazené keře (asi 30 cm). Po sklizni plodů se zbavte většiny dvouletých a prvoletých výhonů.

K prořezávání větví a výhonků použijte nůžkový prořezávač. Po prořezání nezapomeňte na použití fungicidů – celé keře postříkejte vybraným přípravkem. Některé odrůdy ostružin mají ostré trny, takže se ujistěte, že máte ruce v bezpečí a noste zahradní rukavice.

Kdy stříhat ostružiny?

Nově vysazené a jednoleté keře je nejlepší stříhat v březnu, za slunečného dne. To je ten správný čas na péči – obvykle po mrazech. Během tohoto období budou všechny živiny přenášeny ke kořenům, nikoli k výhonkům.

Ostružiny na dvouletých výhonech je třeba stříhat dvakrát ročně:

  • v létě, t. j. když již plodí - čím vzácnější keř, tím více nových plodů se objeví;
  • na podzim, po sklizni ovoce - objem keře se výrazně sníží; měly by zůstat pouze jednoleté výhonky. V tomto ročním období je také čas připravit keře na zimu, proto je chraňte před mrazem vhodnými látkami.

Řezání beztrnných ostružin – jak na to?

Ostružiník beztrnný je mezi amatérskými zahrádkáři velmi oblíbený díky jednoduché péči (odolává všem chorobám), rychlému růstu a velkým plodům. Tuto odrůdu je vhodné podepřít, nejlépe dřevěnými kolíčky, protože roste i výrazně do stran a její výhony dosahují délky až několika metrů. Ostružiník je nejlepší vést proti lešení z drátů natažených přes podpěry. Výhony by měly být vázány na dráty a ve druhém roce by měly být zkráceny ve výšce první úrovně podpory. Plody na beztrnném keři ostružiníku se objevují dva roky po výsadbě.

K prořezávání ostružin použijte nůžkový prořezávač. V případě dlouhých výhonů můžete mít problém dostat se do ruky dostatečně daleko, pořiďte si proto nůžky s delšími násadami.

Kdy kácet beztrnné ostružiny?

Řez beztrnných ostružin provádějte ve druhém roce po výsadbě na jaře (únor–březen) a na podzim (září–říjen). Na jaře vybereme 4-6 výhonů, zkrátíme je a natáhneme na lešení. Boční větve zkrátíme na 30 cm. Výhony by měly být dlouhé asi 2-2,5 metru – stačí zastřihnout pouze vršky. To stimuluje rostlinu k tvorbě bočních výhonků, které později přinesou ovoce. Po objevení plodů postupujte stejně jako u ostatních odrůd ostružiníku – zcela odstraňte dvouleté stonky a většinu jednoletých výhonů. Zbylé větve chraňte před zimou.

V dalších letech v pozdním podzimu vyřezáváme všechny větve, které již plodily u země. Mladé výhonky navážeme na dráty a zkrátíme je o ⅓ délky.

V případě této odrůdy je také třeba pamatovat na použití opatření k prevenci nemocí. Vybrané přípravky je nejlepší použít dříve, než se objeví plody ostružiníku. Velké rány ihned po zákroku chráníme pastou Funaben 03 PA nebo emulzní barvou s přídavkem 2% Miedzian 50 WP.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Prořezávání ostružin - jak a kdy prořezávat keře?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Prořezávání ostružin - jak a kdy prořezávat keře?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Prořezávání ostružin - jak a kdy prořezávat keře?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Prořezávání ostružin - jak a kdy prořezávat keře?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Prořezávání ostružin - jak a kdy prořezávat keře?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Prořezávání ostružin - jak a kdy prořezávat keře?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.