Produktové dotazy: 730 829 745

Jak a kdy správně stříkat ovocné stromy na jaře

První postřik ovocných stromů, který zabrání chorobám a napadení škůdci, lze provést brzy na jaře. Ošetření zajistí zdravý a rychlý růst rostlin. Vyberte si správný den pro postřik stromů a nezapomeňte chránit své ruce a obličej.

Jarní postřik ovocných stromů je nejdůležitější. Vyplatí se pečlivě pozorovat rostliny na vaší zahradě a ve správný čas začít s postřikem ochrannými přípravky. Zahájení postřiku příliš pozdě se může ukázat jako neúčinné.

Seznam potřebných nástrojů a materiálů:

  • tlakový postřikovač
  • přípravky na ochranu ovocných stromů
  • ochranné rukavice

Kdy stříkat ovocné stromy?

Termín postřiku závisí na počasí a fázi vývoje rostlin, ale zkušení zahradníci obvykle začínají s jarním postřikem ovocných stromů koncem února.

Je obtížné stanovit jednotný termín tohoto ošetření vhodný pro všechny ovocné stromy. Rychlost růstu jednotlivých druhů je různá a povětrnostní podmínky v konkrétních měsících každého roku se mění. Proto je tak důležité pozorovat rostliny, které na zahradě rostou. Je dobré znát vývojové fáze daného ovocného stromu nebo dodržovat harmonogram postřiků, který poskytuje Státní rostlinolékařská a osivová inspekce.

Ovocné stromy by měly být postřikovány, když jsou rostliny méně odolné vůči chorobám a infekci spórami hub. Obvykle se první ošetření provádí těsně předtím, než se objeví listy. Pokud to uděláte později, nemusí to již zabránit onemocnění.

Nejdůležitější je jarní postřik ovocných stromů, později se však provádí i tento typ ošetření.

V případě potřeby lze nouzový postřik provést i v době květu rostlin. Provádí se mj. když rostliny napadají svilušky nebo mšice. To vyžadují také třešně, švestky a třešně, které mohou být napadeny bakteriální rakovinou. Po sklizni se nejčastěji stříkají hrušně a jabloně, které jsou náchylné k napadení strupovitostí.

Jak stříkat ovocné stromy?

Tlakové postřikovače se nejčastěji používají k postřiku ovocných stromů a jejich použití je pohodlné. K dispozici jsou modely s různými kapacitami. Při práci je třeba pamatovat na ochranu rukou ochrannými rukavicemi a obličeje rouškou, protože postřik se provádí chemickými látkami, které mohou být zdraví škodlivé.

Postřik by měl být prováděn za bezvětrného a teplého dne. Aby ochranný prostředek fungoval, nemělo by během procedury a několik dní po ní pršet. Postřikům nepomáhá ani slunce, protože pak mohou být výhonky spáleny. Než začnete stříkat, věnujte pozornost etiketě přípravku – měla by obsahovat informaci o optimální teplotě vzduchu pro prováděnou úpravu. Příliš nízké i příliš vysoké teploty mohou způsobit, že postřik bude neúčinný.

Postřik ovocných stromů proti houbám a hmyzu

Jarní postřik ovocných stromů má chránit rostliny před napadením houbami a hmyzem.

  • Postřiky proti plísním – provádí se chemickými nebo přírodními fungicidy. Postřik se provádí od báze kmene směrem k vyšším výhonkům, rostlinu postřikujeme velmi vydatně, aby byla důkladně pokryta tekutinou. Jarní postřik chrání před houbovými chorobami, jako je kadeřavost listů broskvoní, cysta švestková nebo hnědá hniloba, která napadá švestky, broskvoně, meruňky, třešně a jabloně.
  • Postřiky proti hmyzu - chrání ovocné stromy před napadením škůdci, jako jsou mšice, svilušky, svilušky, molice, listonohy. V případě postřiku hmyzem se obvykle používají chemické olejové přípravky nebo přírodní produkty na bázi extraktu z kopřivy, řebříčku nebo květu chryzantémy. Ovocné stromy by měly být velmi vydatně postříkány ropnými produkty (tekutina by měla vytékat z větví). 

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Kdy a jak stříkat ovocné stromy?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Kdy a jak stříkat ovocné stromy?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Kdy a jak stříkat ovocné stromy?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Kdy a jak stříkat ovocné stromy?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Kdy a jak stříkat ovocné stromy?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Kdy a jak stříkat ovocné stromy?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.