Produktové dotazy: 730 829 745

Jak a kdy správně zasadit cibuli: Kompletní průvodce pro vaši zahradu

Cibuli lze vysévat, pěstovat ze sadby nebo jarní cibulky. V závislosti na tom, jak se tato rostlina pěstuje, existují různá data výsadby. Poradíme vám, jak a kdy cibuli sázet a jaké požadavky je třeba splnit.

Cibule je zelenina, která je velmi vhodná pro polské podmínky pěstování. Při výsadbě však musíte pamatovat na to, abyste mu zajistili slunné stanoviště. 

Seznam potřebných produktů:

  • rýč


  •  vidle
  • zahradní rukavice

Kdy zasadit cibuli?

Termín výsadby cibule závisí na způsobu pěstování. Do země ji můžete vysévat od začátku do poloviny dubna, rostlina však potřebuje ke klíčení teploty alespoň 5 stupňů Celsia. Předčasný výsev cibule je spojen s rizikem silných mrazů a tím napadení rostliny houbovými chorobami. V našich podmínkách je optimální termín setí od 5. do 20. dubna. Pokud se však rozhodnete pro výsev příliš pozdě, může se stát, že cibule vynese méně. Pěstování cibule ze sazenic může urychlit výnos o několik týdnů. Sazenice připravte začátkem března. Po dvou měsících budete moci vysadit sazenice na trvalé místo. Jarní cibulku můžete zasadit do země v dubnu.

Výsadba cibule: požadavky a poloha

Výběr vhodného osiva, půdy a osivového materiálu pro lokalitu má významný vliv na výnos cibule.

  • Umístění – cibule má ráda slunce a teplo. Pokud zvolíte slunné místo, můžete očekávat bohatou úrodu.
  • Půda – musí být úrodná, písčito-hlinitá, propustná a mírně vlhká. Půda by měla mít neutrální reakci (6,5–7,0 pH). Pokud můžete, na podzim roku před pěstováním cibule zryjte na zahradě půdu do hloubky asi 20 cm a promíchejte s hnojem. Vysoké výnosy lze dosáhnout na dobrých půdách, středně kompaktních a bohatých na humus.
  • Osivový materiál – při pěstování cibule ze semen používejte přípravky od prověřených semenářů. Pokud se chystáte sázet jarní cibulky, při výběru cibulovin věnujte pozornost jejich stavu. Měly by být pevné, tvrdé a bez jakýchkoliv skvrn. Vezměte kousky o velikosti 1-1,5 cm.

Jak zasít cibuli na zahradě?

Před výsevem je třeba semena řádně ošetřit. Toto ošetření ochrání cibuli před bílou hnilobou nebo hnilobou cibule. Nejpohodlnějším řešením je koupit
hotová semena v zahradnictví. Před výsevem cibule do země půdu řádně připravte. Pomocí rýče a vidle půdu vyryjte, nakypřete a urovnejte. Při práci, která vyžaduje kontakt se zemí, nezapomeňte chránit ruce zahradními rukavicemi. Semena vysévejte do řádků vzdálených 20–30 cm od sebe. Umístěte je do malých otvorů 2-3 cm hlubokých, vzdálených 1 cm od sebe. K tomuto účelu můžete použít ruční secí stroj, velmi usnadní práci. Semena umístěná v jamkách zakryjte zeminou a jemně je přitlačte. Vysetou cibuli nakonec zalijeme vodou.
Když od výsevu uplyne 40-50 dní, vytáhněte nejslabší sazenice, aby se rozestup cibule trochu ztenčil. Tato akce také poskytne rostlině více prostoru k růstu. Nakonec by vzdálenost mezi zeleninou měla být 5–8 cm. Jak sazenice cibule rostou, pozorujte okolí a pokud se objeví nějaký plevel, ihned jej odstraňte. Nezapomeňte také pravidelně zalévat.

Jak zasadit cibuli ze sazenic?

Sadbu z cibulových semínek si můžete vytvořit sami doma. Nejlepší je pěstovat cibuli ze sazenic, protože rostliny ve fázi několika listů nejsou tak citlivé. K tomu naplňte malé květináče nebo nádoby se semeništěm kompostovou zeminou smíchanou s rašelinou, pak semena vysejte do 1 cm hlubokých drážek a zasypte je zeminou. Takové sazenice skladujte doma na parapetu. Zhruba po 2 měsících, kdy si všimnete pár listů ze sazenic, můžete cibulky přemístit na zahradu k zemi.
Sazenice vysazujte také do řádků. Mezi jednotlivými sazenicemi ponechejte prostor asi 10 cm a mezi řadami cibulovin asi 20 cm. Tato rostlina by měla být v zemi v ⅔ své výšky. Půdu na záhonu pravidelně odplevelujte a zalévejte.

Jak zasadit jarní cibulku?

Pěstování jarní cibulky není složité. Stačí vytvořit ideální podmínky pro její růst. Před zasazením jarní cibulky do země připravte půdu stejně jako v případě setí. Jednotlivé cibulky sázejte do řad asi 20-30 cm od sebe. Mezi jarními cibulkami udržujte vzdálenost přibližně 15 cm.

Zasaďte je do země do takové hloubky, aby vršky cibulí mírně vyčnívaly nad povrch půdy.

Zasypte je zeminou a dobře přitlačte, aby rostliny rychle zakořenily a nebyly vytlačeny kořeny. Také v případě tohoto způsobu výsadby cibule dbejte na systematické zalévání a odplevelování záhonů. Kvůli škůdcům a chorobám by se neměl pěstovat častěji než každé 3-4 roky ve stejné poloze.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak a kdy zasadit cibuli na zahradě?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak a kdy zasadit cibuli na zahradě?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak a kdy zasadit cibuli na zahradě?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak a kdy zasadit cibuli na zahradě?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak a kdy zasadit cibuli na zahradě?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak a kdy zasadit cibuli na zahradě?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.