Produktové dotazy: 730 829 745

Jak a kdy stříhat okrasné trávy: Praktický průvodce pro zahradníky

Okrasné trávy jsou vzdušné a efektně vyplní prostor kolem domu. Pokud je o ně pečováno a správně o ně pečováno, stanou se dlouhodobou ozdobou zahrady. Zkrácení trsu je důležité pro jeho dobrý stav a vzhled. Podívejte se, jak a kdy sekat trávu na zahradě. 

Stříhání okrasných trav, zejména vysokých odrůd, je nejlepší provádět s něčí pomocí. Jedna osoba pak drží všechny čepele a druhá je zkracuje. Tento způsob výrazně usnadňuje a urychluje čištění záhonu po řezu.

Seznam potřebných nástrojů a materiálů:

  • prořezávač
  • akumulátorové nůžky
  • tětiva
  • drátěný hrábě

Okrasné trávy můžete stříhat brzy na jaře nebo na podzim. Nejvhodnějším obdobím pro úpravu okrasných trav je však jaro. Poté velmi usilovně prořezáváme. Mnoha lidem se suchá tráva zdá nevzhledná, a tak se ji těsně před zimou rozhodnou posekat.

Druhý způsob má však lepší vliv na kondici a odolnost těchto rostlin. Vysušená stébla poskytují přirozenou ochranu kořenovému balu a snižují náchylnost okrasné trávy k poškození mrazem. Řez provedený příliš pozdě na podzim vystavuje trs poškození a mrazu. V jarní sezóně můžete trávu sekat již v polovině března. Pokud se však zimní období v daném roce prodlouží, je lepší počkat pár týdnů, než se povětrnostní podmínky stabilizují. Některé druhy trav (např. Stipas a Stipes) jsou citlivější na chlad než jiné odrůdy. V jejich případě počkejte s prořezáváním až do dubna. Příliš rychlé vystavení mladých výhonků vystaví rostlinu mrazu. Před sekáním okrasné trávy sledujte střed trsu. Pokud si všimnete, že se čepele začínají barvit, zkraťte je ostrými nůžkami (mladé rostliny) nebo nůžkami (starší
trsy). U velmi velkých exemplářů budete muset použít mechanické nůžky na živý plot – nejlépe model na baterie.

Jaké trávy mají rád prořezávání?

Ne každý druh okrasné trávy je vhodný k řezu. Následující vyžadují každoroční prořezávání:

  • Miscanthus čínský
  • prosincová tráva
  • pampová tráva
  • rákosník
  • Arborvitae

Tyto odrůdy zkraťte ve výšce asi 10 cm nad zemí. Nestříhejte je na kratší dobu, protože hrozí poškození mladých porostů. Starší a velmi velké rostliny seřízněte výše – asi 20 cm nad zemí. Pokud to děláte sami, svažte suché stonky nejprve provázkem do snopu a teprve potom je odstřihněte. Mezi okrasné trávy, které nelze sekat, patří: kostřava a ostřice. Jejich shluky si v zimě zachovávají barvu a vyžadují pouze vyčesání (např. drátěným hrábě). Pokud vidíte jednotlivé vysušené čepele nebo hroty, odstraňte je.

Pěstování okrasných trav na zahradě

Při pěstování okrasné trávy je důležitý správný výběr stanoviště a půdy. Nejdůležitějšími ošetřeními jsou hnojení a zálivka. Travní hnojiva jsou směsi s přídavkem draslíku – tato složka zlepšuje odnožování. Tyto rostliny vyžadují pravidelnou závlahu, a to nejen v období sucha. Pokud se rozhodnete pěstovat vysoké druhy (např. Stipa Giant), může být nutné použít podpěry pro stabilizaci trsu. Téměř všechny okrasné trávy mají vysokou toleranci k různým typům půd. Optimální podmínky jsou lokality s propustnou a středně suchou půdou. Některé druhy si také poradí s:

  •  písčité a vyprahlé půdy (např. kostřava jasanová, stálezelený oves, obří stippium, miscanthus)
  • mokřady (např. ječmen tráva, spartan chocholatý, žába jezerní)
  • kyselá půda (např. rákos arundo, miscanthus čínský)

Okrasné trávy lze pěstovat nejen v zemi, ale i v květináčích. Mezi odrůdy, které můžete úspěšně pěstovat v nádobách, patří: ostřice tuhá, ostřice měkká a imperata cylindrica „Red Baron“.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Stříhání okrasných trav – návod

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Stříhání okrasných trav – návod

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Stříhání okrasných trav – návod

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Stříhání okrasných trav – návod

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Stříhání okrasných trav – návod

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Stříhání okrasných trav – návod

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.