Produktové dotazy: 730 829 745

Jak a kdy válcovat trávník: Průvodce pro zdravý a hustý trávník

Válcování trávníku před setím trávy podporuje proces zakořeňování semen. V případě víceletého trávníku je vhodné válcování provádět jednou ročně před prvním sekáním, aby se trávník vyrovnal a zahustil. Řekneme vám, co obnáší válení trávy.

Kutálení trávy je postup, na který by se nemělo zapomínat. Pokud se to provede před prvním sečením, vyrovná trávník, stimuluje trávu k růstu a zabrání tak jejímu jarnímu vysychání. 

Seznam potřebných produktů: 

  • zahradní nábřeží
  • zahradní rukavice
  • hrábě

Kdy trávník válet?

Před založením trávníku se vyplatí válet. Toto ošetření pomůže zhutnit půdu a urovnat ji, čímž ji připraví na příjem semen. Válcování trávy po výsevu zlepší klíčení semen a ochrání je před odfouknutím větrem. Tato operace se provádí i tehdy, když zakládáme trávník z role - jak před položením, tak po položení trávníku. Po rozvinutí válců speciální hřídel zajistí, že tráva lépe přilne k zemi a rychleji zakoření. 

Válcování by také mělo být pravidelnou údržbou, kterou na trávníku provádíme každý rok. Tím odstraníte nerovnosti a boule vzniklé po zimě a podpoříte i jarní růst trávy. Před prvním březnovým sečením se vyplatí trávník uválcovat, protože trávník tak po zimě získá čas na regeneraci. 

Jak rolovat trávník?

Proces válcování trávníku nevyžaduje složité vybavení. V zahradnictvích nebo obchodech pro kutily snadno najdete zahradní válec, který by měl být k tomuto účelu použit. Vybírat můžeme z kovových nebo plastových modelů. První typ bude praktičtější, protože jeho hmotnost stačí na urovnání trávníku. Kromě toho se vyznačuje vysokou odolností, zejména práškově lakovaná kovová hřídel. 

Plastové zahradní náspy je nutné před použitím vyplnit, aby plnily svou funkci. Pokud do ní nalijeme vodu, bude vážit asi 60 kg, což bude při válení mladé trávy odpovídající váha. Válec naplněný pískem o váze cca 120 kg lze použít k ošetření trávníku každý rok po zimě. 

Jak rolovat trávník?

Převálcování půdy pod trávníkem by mělo být provedeno před i po zasetí travních semen. Na jaře je potřeba celou plochu zrýt a odstranit plevel. Poté se zahradní válec převalí po zemi ve dvou směrech. Před výsevem se vyplatí nechat uválcovanou zeminu asi 2 týdny. Během této doby se půda usadí. Plevel, který jsme nestihli odstranit spolu s kořeny, může ještě vyrašit. V tuto chvíli je nejlepší je odstranit ručně nebo chemicky. 

Semena se vysévají na rovný a čistý povrch a poté se znovu válejí. Válcování půdy po výsevu přitlačí semena k zemi a minimalizuje riziko jejich odfouknutí větrem a zajistí tak rovnoměrné vzcházení sazenic. Ošetření se vyplatí provádět i ve chvíli, kdy jsou sazenice cca 4 cm - urovnání drnu násypem pak zlepší množení mladé trávy. 

Válcování trávníku bychom měli opakovat každý rok na jaře, nejlépe v březnu, před první sečí, kdy je půda mírně vlhká, ale ne podmáčená. Trávník se vyplatí důkladně shrabat hráběmi a očistit od případných nečistot. Tento postup lze opakovat i při výsevu travních semen v místech, kde dochází k prořídnutí drnu. 

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Válcování trávníku – kdy a jak na to?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Válcování trávníku – kdy a jak na to?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Válcování trávníku – kdy a jak na to?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Válcování trávníku – kdy a jak na to?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Válcování trávníku – kdy a jak na to?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Válcování trávníku – kdy a jak na to?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.