Produktové dotazy: 730 829 745

Jak a kdy zasadit borůvky: Průvodce pěstováním highbush borůvek

Highbush borůvky, běžně nazývané americké borůvky, mohou mít v obchodech přemrštěné ceny. Proč si je kupovat, když můžete mít svůj vlastní keř borůvek? Zjistěte, jak a kdy borůvky sázet a jak o ně po výsadbě pečovat.

Seznam potřebných nástrojů a materiálů:

  • rýč
  • vidle
  • ochranné rukavice

Kdy zasadit borůvky?

Borůvky se sázejí na jaře nebo na podzim. Sazenice v květináčích můžeme umístit do země po celou sezónu, ale je lepší se vyhnout letní výsadbě Vysoké teploty a suchá půda v létě čerstvě vysazené rostlině nepřejí. Kdy zasadit borůvky, aby sazenice co nejlépe začala? Zkušení zahradníci doporučují podzim (září až říjen) nebo jaro (březen až duben). V prvním případě chraňte mladou rostlinu před mrazem tím, že kolem jejích výhonků vytvoříte kopeček zeminy. Na jaře se však vyplatí postarat se o systematické zavlažování.

Výsadba borůvek: půda a umístění?

Při rozhodování o výsadbě borůvek ve vaší zahradě se ujistěte, že jsou splněny požadavky na půdu a stanoviště.

Substrát pro borůvky

V první řadě musí být kyselý, s pH 3,5–4,5. To je základ pro pěstování borůvek highbush, proto se vyplatí před výsadbou zkontrolovat půdní reakci. pH půdy je nutné neustále sledovat a udržovat nezměněné. Již při pH 5,5 je plodnost výrazně omezena a při pH 6 rostliny přestávají růst. Půda by navíc měla být úrodná, humózní, propustná a dosti vlhká.

Místo pro borůvky

Vyberte slunné místo chráněné před větrem. Vyplatí se, aby slunce většinu dne ohřívalo zemi, protože borůvky rostou nejlépe na půdách vyhřátých až na 20 stupňů Celsia.

Jak zasadit borůvky?

S výsadbou borůvek začněte přípravou plochy – odstraňte trávu a plevel, zryjte a zkypřete zem rýčem a vidličkou. Při práci s půdou nezapomeňte chránit ruce zahradními rukavicemi.

Před zasazením do země namočte sazenice rostlin na jednu nebo několik hodin do kbelíku s vodou. Během této doby pro ně vykopejte jamky široké asi 50 cm a hluboké 40 cm. Při výsadbě více keřů borůvek vedle sebe dodržujte vzdálenost 80–120 cm mezi otvory. Pokud půda ve vaší zahradě není kyselá, můžete na dno každé jamky nasypat kyselou rašelinu nebo rašelinu smíchanou s borovou kůrou. Sadbu borůvek položte na připravené místo a zasypte ji borůvkovým substrátem nebo domácí směsí kyselé rašeliny, kompostovaného hnoje a jemně mletého mulče, např. kůry nebo pilin. Nevyplňujte díru v rovině se zemí, nechte ji vytvořit nádrž, ve které se bude voda shromažďovat a pomalu vsakovat do země.

Po výsadbě borůvky důkladně zalijte. Místo výsadby zakryjte silnou vrstvou borové kůry, která déle udrží vláhu v půdě a ochrání rostlinu proti střídání teplot a houbovým chorobám. Borůvky mají mělký kořenový systém, proto vyžadují pravidelnou zálivku. Postarejte se o to, zejména hned po výsadbě. Pak by měly být výhonky rostliny seříznuty do výšky několika očí nad zemí.

Borůvky plodí nejlépe na výhonech starých 2-3 roky, maximálně 4 roky. Dobře spravovaný keř by měl mít jen několik hlavních výhonů. V následujících letech se vyplatí odstranit suché, nemocné nebo zlomené výhonky. U 5- nebo 6letých rostlin lze provést přísný řez, abychom se zbavili příliš silných přísavek.

Během vegetace můžete borůvky přihnojovat dusíkatými hnojivy – provádějte to každý měsíc, od časného jara do konce června. Borůvka je rostlina citlivá na zasolení půdy. Nejlepší je přikrmovat hnojivem speciálním pro tuto skupinu rostlin nebo plnohodnotným hnojivem s malým obsahem chloridů. Zakrytí sazenic kompostem nebo kyselou rašelinou pomůže udržet kyselou reakci půdy.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Výsadba borůvek - termíny, požadavky, péče

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Výsadba borůvek - termíny, požadavky, péče

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Výsadba borůvek - termíny, požadavky, péče

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Výsadba borůvek - termíny, požadavky, péče

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Výsadba borůvek - termíny, požadavky, péče

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Výsadba borůvek - termíny, požadavky, péče

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.