Produktové dotazy: 730 829 745

Jak a kdy zasadit třešeň?

Třešňové květy kvetoucí na jaře jsou mimořádně atraktivní dekorací. Není divu, že jsou dychtivě vybíranými ovocnými stromy do domácích zahrad. Zjistěte, jak a kdy zasadit třešeň, jaké má stanoviště a požadavky na půdu a jaké jsou její nejoblíbenější odrůdy.

Pěstování třešní nečiní mnoho problémů a péče o tyto stromy zahrnuje především řez a hnojení. Třešně lze přirozeně hnojit hnojem. Vyplatí se je také chránit postřikem proti chorobám, jako je bakteriální rakovina nebo hnědá hniloba peckovin. Mezi škůdce, kteří ohrožují třešně patří: svilušky, mšice a eriofyty. V boji s nimi pomohou specializované přípravky.

Seznam potřebných produktů:

  • zahradní rukavice
  • rýč
  • vidle

Oblíbené odrůdy třešní

Většina odrůd třešní je samosprašná, nevyžadují tedy společnost opylovače jiné odrůdy. Při rozhodování o pěstování těchto ovocných dřevin a výběru konkrétní sazenice ve školce se však vyplatí zeptat se na její požadavky, včetně samosprašnosti. Mezi nejčastěji pěstované odrůdy samosprašných třešní patří:

  • „Łutówka“
  • 'Debreceni'
  • 'Nefris'

Jedná se o odrůdy, které produkují tmavě červené plody s chutnou tmavou šťávou. V Polsku jsou nejčastěji volené odrůdy vyznačující se vysokou mrazuvzdorností:

  • 'Sabina'
  • 'Severní hvězda'

Výběrem výše uvedených odrůd bychom neměli mít problémy s chorobami ovocných stromů, protože tyto třešně jsou vysoce odolné. Jsou to také samosprašné odrůdy, které plodí začátkem července a vytvářejí malé, tmavě červené plody.

Výběrem stromů z kvalifikovaných školek si můžeme být jisti, že budou kvalitní a bez choroboplodných zárodků.

Kdy zasadit třešeň?

Ve většině případů se sazenice třešní prodávají ve školkách s odhaleným kořenovým systémem. Mladé stromky seženete i v kontejnerech. Oba typy je nejlepší sázet na podzim nebo na jaře. Optimální podzimní termín je polovina října. Na jaře byste však měli počkat, až půda rozmrzne a je vhodná pro rytí a kypření. Proto je lepší naplánovat výsadbu třešní v březnu nebo dubnu. Pamatujte také, že stromy vysazené na jaře budou vyžadovat pravidelnou zálivku a ty vysazené na podzim stačí zalít ihned po zasazení do země.

Výsadba třešní – poloha a půda

Při výsadbě třešní stojí za to zajistit dobře slunečné místo - to bude mít pozitivní vliv na plodnost. Rostliny nemají nadměrné nároky na stanoviště a půdu. Jsou odolné vůči polským zimám, a proto se s nadšením pěstují po celé naší zemi. Preferují písčito-hlinité, úrodné půdy s pH blízkým neutrálnímu. Optimální pH je přibližně 7. Je třeba se vyhnout těžké, hlinité a mokré půdě, která podporuje houbové choroby ovocných stromů.

Jak zasadit třešeň?

Před výsadbou třešně musí být místo pro strom řádně připraveno. Plochu je proto nutné odplevelit, půdu zrýt rýčem a zkypřit vidličkou. Poté je potřeba vykopat jamku o něco větší, než je kořenový bal sazenice. Pamatujte, že strom musí být zasazen ve stejné hloubce, ve které rostl ve školce. Stojí za to věnovat pozornost tomu, zda byl očkován, protože místo očkování by mělo být několik až tucet centimetrů nad úrovní země.

Přípustné vzdálenosti výsadby třešní jsou přibližně 4 metry. Na dno zákopů se nasype několik hrstí úrodné půdy, například hnoje smíchaného s rašelinovou zeminou, a z toho se vytvoří hromada. Kořeny rostliny jsou rozprostřeny na kopečku – pokud jsou příliš dlouhé, lze je před výsadbou zastřihnout. Vedle třešně se vyplatí hned umístit kůl, který mladé rostlince poslouží jako opora, dokud nevyvine silné kořeny a výhonky. Poté je strom ze všech stran pokryt zeminou a lehce pošlapán. Kolem kmene můžete vytvořit misku zeminy, aby v ní voda déle zůstala. Nakonec třešeň důkladně zalijte a vytvořte 15centimetrovou vrstvu mulče.

Pěstování a péče o třešně

Nezapomeňte prořezávat třešně ihned po výsadbě. Tím zajistíte odpovídající tvar koruny stromu. Kromě toho má pozitivní vliv na kvetení a plodování rostliny. Hlavní výhon ponecháme a boční výhony zkrátíme ve výšce 2,3 oka. V následujících letech by se měl řez provádět pouze na mrtvých a křížících se větvích. Třešně seřezáváme hned po sklizni, čímž se liší od ostatních ovocných stromů.

Hnojení třešní zahrnuje použití hnoje a minerálních hnojiv pro ovocné stromy. Pamatujte, že na podzim hnojíte draselnými hnojivy a dusíku je třeba se vyhnout. Dávky hnojiva závisí na požadavcích půdy na živiny. Je třeba myslet na chemický rozbor půdy, který zjišťuje stav půdy a potřebu živin.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak a kdy zasadit třešeň?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak a kdy zasadit třešeň?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak a kdy zasadit třešeň?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak a kdy zasadit třešeň?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak a kdy zasadit třešeň?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak a kdy zasadit třešeň?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.