Produktové dotazy: 730 829 745

Jak bílit stromy: Ochrana ovocných stromů před poškozením

Na přelomu podzimu a zimy a také zimy a jara dochází během dne k největším teplotním výkyvům, které mohou vést k poškození povrchu stromů. Ošetřením, které zabrání poškození kůry v podobě prasklin nebo gangrenózních ran, je bílení správně připraveným vápnem. Jak bílit stromy?

Aby byly ovocné stromy chráněny před poškozením na přelomu zimy a jara v důsledku teplotních výkyvů, jsou kmeny natřeny vápenným roztokem. To umožňuje stromům odrážet sluneční světlo, což jim brání v nadměrném zahřívání a následném dramatickém ochlazení v chladných nocích.

Bělení stromů – nejdůležitější informace 

Jaro si mnoho lidí spojuje nejen s prvními poupaty, sluncem a poryvy teplého větru, ale také s bílými kmeny ovocných stromů. Takové bílé kmeny vypadají na jaře skutečně půvabně, ale celý proces bělení stromů je údržbou. Uvádíme některé důležité informace o procesu bělení stromů. 

Jaký je účel bílení stromů?

Bělení stromů je postup používaný k ochraně rostlin proti velkým teplotním výkyvům, ke kterým dochází mezi teplým a chladným obdobím, kdy se teplota výrazně zvyšuje za slunečných dnů a dramaticky klesá v noci. Takové teplotní rozdíly poškozují tkáň stromu a v důsledku toho mohou způsobit tvorbu škodlivých prasklin a poranění od šupin, které oslabují rostliny. V důsledku toho může takto poškozený strom onemocnět a být mnohem více vystaven nepříznivým účinkům škůdců, což může v konečném důsledku vést k jeho odumření. Bělení ovocných stromů způsobuje odraz slunečního záření od povrchu kmene, díky čemuž je rostlina odolná vůči velkým teplotním výkyvům.

Kdy bělit stromy?

Ochrana stromů bílením by měla být prováděna v období, kdy dochází k velkým teplotním změnám mezi dnem a nocí – obvykle na přelomu podzimu a zimy a zimy a jara. Proces bělení není jednorázový a měl by se opakovat alespoň 2-3x ročně v závislosti na povětrnostních podmínkách a srážkách, které mohou smýt vápno nanesené na povrch stromu. Pokud nebylo bílení stromů provedeno před příchodem zimy, je nutné takové práce provést na přelomu ledna a února. Pamatujte, že bílení splní svou funkci, pokud teplota vzduchu během dne nebude nižší než 5°C. 

Jak bělit stromy?

K ochraně stromů před výkyvy teplot se obvykle používá vápenné mléko, což je roztok nehašeného vápna a vody v poměru 1 kg vápna na 5 litrů vody. Aby se zvýšila přilnavost připraveného přípravku k povrchu stromu, měl by být dodatečně smíchán s hlínou, aby se vytvořil silnější ochranný prostředek. Takto připravený přípravek je ihned připraven k použití.

Bělení ovocných stromů se obvykle provádí pomocí širokého kartáče s měkkými štětinami, aby se vápno dostalo do všech zákoutí natřeného povrchu stromu. Tím jej účinně ochráníte před nadměrným slunečním zářením a tím i před prasknutím. Vápno pro nátěry stromů by mělo být rozloženo na kmenech a větvích rostliny do výše prvních větví, zejména na jižní a západní straně, které jsou nejvíce vystaveny přehřátí nebo prudkému ochlazení. Kromě natírání stromů pomocí běžného štětce je možné použít modernější metodu, tedy speciální rozprašovač. Takové zařízení výrazně urychluje distribuci přípravku a usnadňuje celý proces bělení, ale způsobuje značné ztráty vápna. Stojí za to pamatovat na velmi pečlivé zakrytí kůry na jižní straně, protože zde se kmeny stromů nejvíce zahřívají. Abychom to shrnuli, je třeba poznamenat, že bělení stromů je důležitým postupem péče, který pomáhá chránit rostliny.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Kdy by se měly stromy bílit a za jakým účelem?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Kdy by se měly stromy bílit a za jakým účelem?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Kdy by se měly stromy bílit a za jakým účelem?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Kdy by se měly stromy bílit a za jakým účelem?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Kdy by se měly stromy bílit a za jakým účelem?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Kdy by se měly stromy bílit a za jakým účelem?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.