Produktové dotazy: 730 829 745

Jak bojovat proti lalokonoscům: Efektivní metody ochrany rostlin

Lalokonosci jsou malí brouci, kteří jsou škůdci mnoha ovocných a okrasných rostlin. Pokud jsou nepovšimnuty a nejsou včas vymýceny, mohou dokonce vést k úhynu jahod, rododendronů a azalek, které jsou v zahradách oblíbené. Škodí dospělci i larvy.

Kromě chemických prostředků jsou v boji s brouky nápomocny ekologické bylinné extrakty, přípravky s háďátky a přirozenými nepřáteli těchto malých brouků - ptáky, hmyzožravými ještěry a pavouky.

Seznam potřebných nástrojů a produktů:

  • postřikovač
  • ochranné brýle
  • zahradní rukavice
  • kropící konev
  • přípravky pro boj s otoky

Jak vypadá otok a jaké jsou jeho vlastnosti?

Dospělý brouk (lat. Otiorhynchus ) vypadá jako typický brouk, dlouhý asi 1 cm, i když někdy se vyskytnou jedinci i dvakrát delší. Má tmavě hnědý nebo černý krunýř, někdy se světlými skvrnami a jasně viditelnými tykadly. Dospělý hmyz se živí listy, poupaty a mladými výhonky.

Larvy jsou šedobílé, mají hnědé hlavy a ihned po vylíhnutí se živí, okusují kůži kořenů a bázi kmene rostliny. Jsou velmi odolné – vydrží i při teplotách kolem 0°C. Kuklí se vždy na jaře a pohlavně dospívají po 4 týdnech. Pýchavka se dokáže rozmnožovat pohlavně a podobně jako mšice partenogenezí. To je důvod, proč se velmi rychle šíří Několik druhů otoků je v Polsku poměrně běžné, včetně: vojtěška (lat. Otiorhynchus ligustici) a denivka (lat. Otiorhynchus rotundatus ), ale nejběžnější jahodník (lat. Otiorhynchus sulcatus ) se živí především jahodami.

Čím se kapičky živí?

Pýchavka se živí rostlinami, které se často vyskytují v zahradách. Kromě jahod mají rádi:

  • jahody
  • maliny
  • broskve
  • vinná réva
  • tis
  • azalky
  • rododendrony

Tito malí brouci jsou nelétaví, takže poškozují především spodní části rostlin.

Jak rozpoznat přítomnost otoku?

Když listové blechy napadají rostliny, je snadné rozpoznat poškození způsobené dospělým hmyzem - jsou to charakteristické kulaté otvory, obvykle vyžrané na okrajích listů. Škoda způsobená larvami bohužel není vidět, protože se živí pod zemí. Upozornit by nás měla rostlina, která i přes pravidelnou zálivku (zejména na jaře) jakoby usychá.

Pak byste se měli podívat na listy – přítomnost dospělých brouků svědčí o napadení škůdci, kterých je třeba se co nejdříve zbavit.

Postřiky na otoky – chemikálie nebo přírodní prostředky?

Při velkém množství škůdců je nejlepší použít chemický postřik na dospělé jedince a zálivku roztokem vhodných přípravků na larvy. Při stříkání dodržujte veškerá opatření – používejte rukavice a ochranné brýle a také dobrý rozprašovač.

Pro boj s dospělým hmyzem jsou vhodné insekticidy jako Fastac, Mospilan a Decis. Nejlepší je provádět postřik v pozdních večerních hodinách, kdy se hmyz začíná krmit. Na rostlinách je jich pak nejvíce. Po dvou týdnech by se měla léčba opakovat.

Postřik nepomáhá zbavit se larev, které ničí podzemní části rostlin. Jejich kontrola spočívá v zalévání plodin roztokem, který lze připravit v konvičce s vodou a například Nurelle. Musíte dodržet poměry dané výrobcem a provést to během doby aplikace uvedené na obalu.

Pokud hmyzu zatím není mnoho, můžete se pokusit o jeho hubení postřikem s výtažkem z třezalky nebo jinými ekologickými přípravky, např. s obsahem háďátek.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Boj s lalokonosky - postřiky a další metody

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Boj s lalokonosky - postřiky a další metody

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Boj s lalokonosky - postřiky a další metody

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Boj s lalokonosky - postřiky a další metody

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Boj s lalokonosky - postřiky a další metody

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Boj s lalokonosky - postřiky a další metody

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.