Produktové dotazy: 730 829 745

Jak bojovat proti můře zimostrázové: Efektivní metody ochrany vašich keřů

Můra zimostrázová (Cydalima perspectalis) je invazní druh motýla, jehož larvy se živí listy a mladými větvemi keřů zimostrázu. Škůdce pochází z Asie, kde se přirozeně vyskytuje ve vlhkých a subtropických zónách, včetně: v Indii, Číně a Japonsku. Usadil se i u nás a pokud pěstujete buxus, pravděpodobně se s ním setkáte.

Naštěstí boj s housenkami zavíječe zimostrázového není nijak zvlášť obtížná výzva. Stojí za to pokusit se zbavit larev pomocí ekologických metod. Bohužel ne vždy se to daří, zvláště pokud se již jedinci přemnožili příliš a přežití rostlin je vážně ohroženo. V takovém případě je třeba použít chemické přípravky. Ekologické metody boje proti škůdcům, jako jsou molice zimostrázové, jsou pro životní prostředí nejpřínosnější. Bohužel někdy nestačí. V tomto případě je vaší jedinou možností použití chemických insekticidů. 

Můra zimostrázová – proč by se proti ní mělo bojovat?

Můra zimostrázová je nejnebezpečnějším škůdcem zimostrázových keřů. Samička naklade sto až čtyři sta vajíček přímo na listy rostliny. I když dospělci rostlinu nezničí, nenasytné larvy jsou pro ni smrtelné. Pokud mezi listy spatříme housenky zimostrázu zeleného, měli bychom okamžitě zasáhnout.

Hmyz je extrémně invazivní a pokud pomineme jeho vzhled, dokáže keř během několika týdnů zcela odlistit. Poškozují také mladé větve, a pokud nejsou včas kontrolovány, mohou vést k úhynu buxusu.

Můra zimostrázová – ekologický postřik

Vyplatí se začít bojovat s housenkami zavíječe zimostrázového pomocí ekologických přípravků. Jsou mnohem méně škodlivé pro životní prostředí než chemické přípravky, navíc umožňují selektivitu a nezabíjejí užitečný hmyz, jako jsou včely nebo čmeláci.

Ekologický postřik na zavíječe zimostrázového je založen na biologických přípravcích dostupných na trhu. Nejčastěji obsahují parazitické grampozitivní bakterie Bacillus thuringiensis, které žijí v trávicím traktu housenek zavíječe, což vede k jejich vyhynutí. Postřik by měl být prováděn pomocí rozprašovače. Nezapomeňte se také chránit ochrannými brýlemi a rukavicemi.

Jaký sprej proti molům zimostrázovým si mám vybrat? Chemické insekticidy

Pokud ekologické metody boje s larvami zimostrázového můry selžou, musíte se uchýlit k chemikáliím. Jde o krajní řešení, protože postřik buxusu chemickým přípravkem je neselektivní a hubí i užitečný hmyz.

Pokud však potřebujeme použít razantnější opatření, měli bychom používat přípravky s kontaktním a systémovým působením. Co to znamená? Kontaktní povaha přípravku způsobí smrt larvy, pokud je postříkána insekticidem. Systemicita je zase vlastnost látky, která umožňuje chemické látce proniknout do rostliny. Koluje ve své míze a zabíjí hmyz živící se listy zimostrázu.

Produkty dostupné na trhu obsahují nejčastěji acetamiprid, sloučeninu ze skupiny derivátů neonikotinoidů, které pronikají rostlinnými pletivy přes listy. Působí jako zásahové, likvidují larvy jen pár hodin po postřiku proti zavíječi zimostrázovému a také preventivně, protože chrání před další invazí. Jsou také účinné v boji proti jiným škůdcům, jako jsou mšice, šupináč a moučníci.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Buxusový mol - ekologický postřik nebo chemický prostředek? Jak účinně bojovat s larvami škůdců?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Buxusový mol - ekologický postřik nebo chemický prostředek? Jak účinně bojovat s larvami škůdců?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Buxusový mol - ekologický postřik nebo chemický prostředek? Jak účinně bojovat s larvami škůdců?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Buxusový mol - ekologický postřik nebo chemický prostředek? Jak účinně bojovat s larvami škůdců?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Buxusový mol - ekologický postřik nebo chemický prostředek? Jak účinně bojovat s larvami škůdců?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Buxusový mol - ekologický postřik nebo chemický prostředek? Jak účinně bojovat s larvami škůdců?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.