Produktové dotazy: 730 829 745

Jak bojovat proti sviluškám: Efektivní metody a postřiky

Sviluška je škůdce, který napadá domácí, skleníkové a zahradní rostliny. Jeho přítomnost dokládají charakteristické stopy v podobě bílých pavučin na spodní straně listů. Škůdci způsobují chřadnutí a nakonec odumření rostlin, takže postřik proti sviluškám by měl být proveden co nejdříve.

V boji proti roztočům se používají domácí i speciální metody. Vysoce účinným řešením problému pavoukovců na rostlinách je postřik svilušky. Můžete si vybrat, zda použijete přírodní nebo chemické prostředky.

Seznam potřebných produktů:

  • postřikovač
  • zahradní rukavice

Jak poznat roztoče?

Svilušky jsou malí (asi 0,5 mm) pavoukovci, kteří se živí rostlinami pěstovanými doma, ve sklenících a na zahradě. Živí se jejich šťávami, což má za následek smrt napadených sazenic. Poškozené listy mají zpomalený proces fotosyntézy, přestanou růst a poté odumírají. Vzhledem k jejich malé velikosti jsou tito škůdci obtížně rozpoznatelní, ale stopy jejich přítomnosti jsou poměrně snadno rozpoznatelné. Svilušky se živí spodní stranou listů a zanechávají viditelné charakteristické bílé pavučiny. Na listech se objevují světlé skvrny, s časem viditelným shora. Na listech se tvoří usazenina. U jehličnanů jehličí zasychá. O jejich přítomnosti svědčí i kroucení, vadnutí, žloutnutí a následné opadávání listů rostliny. Květy také vadnou.

Škůdci mají rádi vysoké teploty a nedostatek vlhkosti, proto se často objevují v létě, zejména venku. V zimě je lze obvykle nalézt uvnitř. Topná sezóna a horké radiátory podporují suchý vzduch v interiéru. Doma se svilušky často živí palmami, fíkovníky, dracénami a břečťany. Orchideje mají svou vlastní paletu škůdců – svilušky orchidejové, zatímco fíkovníky ohrožuje sviluška citrusová.

Sviluška červená je největší hrozbou pro zahradní rostliny. Sviluška borová nejčastěji napadá jehličnaté rostliny, sviluška ovocná napadá nejčastěji keře a ovocné stromy a sviluška skleníková nejčastěji skleníkové plodiny.

Přírodní sprej na svilušky

Boj proti sviluškám by doma měl spočívat především v pravidelném postřiku rostliny pro zvýšení vzdušné vlhkosti a také v čištění listů hadříkem nebo proudem vody. Pokud zaznamenáte stopy svilušky, okamžitě odstraňte postižené listy a postříkejte rostlinu vodou smíchanou s šedým mýdlem, kopřivou, česnekem nebo cibulovým extraktem. K záchraně květin v květináčích postačí obyčejný ruční postřikovač nebo otření listů hadříkem namočeným ve vodě a prostředku na mytí nádobí. Při boji s roztočem, který napadl zahradní rostliny, byste měli použít silnější proud, např. ze specializovaného postřikovače.

Postřik proti sviluškám živícím se rostlinami na zahradě nebo skleníku lze úspěšně provádět pomocí ekologických přípravků používaných k boji proti mšicím. Vyplatí se použít kopřivovou kašičku, kterou si každý snadno připraví sám. Kilogram nasekané kopřivy stačí zalít 10 litry dešťové vody nebo odstáté vody, umístit do těsně uzavřené nádoby a odstát asi 2 týdny. Po této době lze hnůj zředit vodou v poměru 1:20 a nastříkat tekutinou na rostliny, pokud se poupata ještě neotevřela. Druhý postřik svilušky vodou a hnojem v poměru 1:50 by měl být proveden dříve, než se rozvinou květy a listy.

Biologický a chemický postřik na svilušky

Sviluškami na zahradních nebo skleníkových rostlinách lze také bojovat pomocí biologických nebo chemických prostředků. První z nich obsahuje roztoče (např. skleníkové brouky), kteří se živí sviluškami. Jejich použití je pro rostlinu zcela bezpečné a přitom jsou vysoce účinné.

Kalifornský příjemce by měl být použit ihned po zakoupení, protože má omezenou životnost. Zavěste sáček na rostlinu. Nemusíte ji rozřezávat, protože má otvory, kterými mohou uniknout prospěšní roztoči. Balení držte za kartonovou část, aby nedošlo k poškození obsahu. Kalifornská rostlina roste optimálně při vysokých teplotách (20-24 stupňů Celsia) a v místnosti s nízkou vlhkostí. 

Pokud domácí nebo biologické metody, jak se zbavit roztočů z rostlin, nepřinesou výsledky, poslední možností bude použití chemického přípravku. Při postřiku roztočů pomocí chemikálií si musíte pamatovat, že mnoho produktů dostupných na trhu je určeno k boji proti škůdcům ve specifické fázi vývoje - jeden přípravek bude destruktivní pro larvy a jiný pro dospělé. Při jejich používání nezapomeňte chránit ruce a obličej.1
           Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!   Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!   


Chemikálie proti sviluškám je vhodné používat preventivně dvakrát ročně – na jaře a v létě.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak a kdy stříkat na roztoče?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak a kdy stříkat na roztoče?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak a kdy stříkat na roztoče?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak a kdy stříkat na roztoče?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak a kdy stříkat na roztoče?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak a kdy stříkat na roztoče?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.