Produktové dotazy: 730 829 745

Jak bojovat proti třásněnkám: Efektivní metody pro zdravé rostliny

Třásněnky jsou skupinou hmyzu čítající přes pět tisíc druhů. Tato malá zvířata, připomínající tmavé čáry (odtud společný název „čárky“), lze nalézt v tropických zemích, mírných a studených pásmech a v arktických oblastech. Většina z nich jsou škůdci – živením se rostlinnými šťávami a pletivy způsobují trvalé poškození a smrt.

Třásněnky jsou hojné i v Polsku. Napadají přízemní rostliny rostoucí na polích a zahradách, stejně jako skleníkové plodiny a rostliny v květináčích v domech. Pokud si těchto malých tvorů všimneme na našich plodinách, měli bychom s nimi bojovat. Naštěstí postřik na třásněnky rostlinám většinou rychle pomůže.

Seznam potřebných produktů:

  • postřikovač
  • ochranné brýle
  • zahradní rukavice
  • kropící konev
  • přípravky pro boj s třásněnkami

Thrips – škůdci vyskytující se v Česku

V naší zemi existuje asi 220 druhů třásněnek, ale mezi nejčastější patří:

  • horké třásněnky napadající břečťan, fíkovníky a palmy
  • třásněnka západní živící se skleníkovými rostlinami (rajčata, okurky), okrasnými rostlinami (např. růže) a polními rostlinami (např. jahodami)
  • třásněnka skleníková, která ničí skleníkové a polní plodiny a nejčastěji se vyskytuje na rajčatech, okurkách, paprikách, ale i brambořích, netýkavkách a fialkách
  • třásněnka růžová se živí především rostlinami z čeledi růžovitých, tj. jahodami, ostružinami, maliny, dále napadá borůvky, rybíz a magnólie.

Výčet obtížných druhů v našem klimatu doplňují nejběžnější třásněnky tabákové, škůdce zelí, chřestu a cibule, ale i okrasné rostliny, např. karafiáty a chryzantémy.

Jak poznat rostliny napadené třásněnkami?

Příznaky, které by nás měly znepokojovat a přitahovat naši pozornost, jsou:

  • výskyt nažloutlých skvrn na listech rostlin
  • takzvaný stříbřité listy
  • kroucení listů
  • další změny na listech a stoncích - kortikace, dírky.

Vzhledem k malé velikosti třásněnek je poměrně obtížné si jich na rostlině všimnout. Můžete však provést jednoduchý test. Zahrnuje umístění bílého papíru pod listy rostliny a energické protřepání. Hmyz by měl spadnout na papír a objevit se na něm ve formě malých tmavých čar.

Přírodní sprej na třásněnky

Pokud zaznamenáme známky třásněnek na našich domácích a zahradních rostlinách, ale úroda je stále v dobré kondici, můžeme zkusit bojovat proti škůdcům přírodními metodami. Za tímto účelem se vyplatí pořídit sáčky s dravými roztoči, kteří se živí třásněnkami, tedy roztočem mnohožravým, roztočem skleníkovým nebo roztočem mnohožravým, ploštice, která bojuje s larvami a dospělci třásněnek.

Další možností, jak se zbavit škůdců, je postřik draselným mýdlem (tzv. šedé mýdlo). K tomu rozpusťte 2 ml mýdla v 1 litru vody a nalijte roztok do rozprašovače. Nepoužívejte však draselné mýdlo, pokud se na vašich rostlinách živí brouci nebo červci - bude to pro tato zvířata také škodlivé.

Komerčně dostupné jsou i hotové ekologické třásněnky ve spreji na bázi draselného mýdla nebo jiných látek (např. vodný roztok polysacharidů). Je třeba zdůraznit, že organické a domácí postřiky proti třásněnkám budou účinné pouze v počáteční fázi invaze. Silně infikované rostliny je lepší zachránit pomocí chemikálií.

Thrips – chemický postřik

V obchodech najdete mnoho chemických přípravků, které účinně bojují s třásněnkami. Nejčastěji se jedná o kapaliny nebo prášky, ze kterých se připravuje vodný roztok pro po1
           Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!   Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!   


střik. Pamatujte, že použití chemikálií v této podobě vyžaduje použití základních BOZP – ochranných brýlí a zahradních rukavic a také řádné větrání místností, pokud se postřik provádí doma nebo ve skleníku.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Postřiky na třásněnky – jak pomoci našim rostlinám

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Postřiky na třásněnky – jak pomoci našim rostlinám

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Postřiky na třásněnky – jak pomoci našim rostlinám

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Postřiky na třásněnky – jak pomoci našim rostlinám

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Postřiky na třásněnky – jak pomoci našim rostlinám

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Postřiky na třásněnky – jak pomoci našim rostlinám

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.