Produktové dotazy: 730 829 745

Jak chránit zahradní zavlažovací systém před zamrznutím

Zářijové zahrady jsou krásné a barevné a zeleninová zahrada a ovocný sad stále dávají hojnou úrodu. Zlatý polský podzim však není jen o vychutnávání si chutí a výhledů, ale také o době dřiny. Kromě sekání trávy, hrabání listí, sběru ovoce a semen, přípravy paliva na zimu a mnoha dalších prací se pusťte také do odstraňování vody z vodovodu. Pokud na to nemyslíme včas, čekají nás „dobrodružství“ jako poškozené zahradní hadice  a kohoutky, prasklé potrubí nebo těsnění. Zamrzající voda se promění v led, zvětší svůj objem a roztrhne každou nádobu, čímž způsobí zkázu v našem zavlažovacím systému. Obvykle pamatujeme na uzavření přívodu vody k instalaci v letním domku, která se přes zimu nepoužívá. Jak ale ochránit zahradní zavlažovací systém před zamrznutím, aby nedošlo k vážné poruše?

Vypněte ventil, abyste vypustili vodu na zimu

Nejprve vypněte ventil přivádějící vodu do kohoutků na zahradě a v nevytápěných technických místnostech. V případě jedné sítě je umístěna na bezmrazém místě, zpravidla uvnitř objektu. Pokud máme dva měřiče – jeden na bytový dům (včetně splašků), druhý na vodu sloužící k zalévání zahrady, je ventil nejspíše umístěn v izolované studni. Musíme to stihnout, než přijdou mrazy, nečekejme na poslední chvíli.

Pokud se na naší farmě shromažďuje voda pomocí čerpadla z kopané studny nebo otevřeného vodojemu, je třeba zařízení vyjmout, odpojit od zavlažovacího systému a vodu vypustit – a poté uskladnit na zimu. Čerpadla hlubinných vrtů pracující pod zemí nemusíme eliminovat, protože jsou chráněna proti zamrznutí.

Někdy je nemožné vypnout hlavní vodní ventil. Vnější kohoutky a potrubí pak chráníme materiály jako minerální vlna, slaměné rohože nebo izolace tepelně izolační pěnou. Instalaci můžete také čas od času vytopit pomocí elektrických topných kabelů omotaných kolem potrubí, vybavených uzemněnou zástrčkou zapojenou do zásuvky 230V. Zabraňují zamrznutí vodovodní vody.

Vypouštění vody

Vodu z vnějších kohoutků musíme vypustit – kohoutky otáčíme, dokud všechna voda nevyteče. Pokud jsou umístěny nízko u země, bude to stačit. Díky gravitační síle vše končí v jímací studni nebo drenážním žlabu, umístěném v nejnižším bodě závlahového systému. Zamysleme se také nad tím, zda by se nám vyplatilo vypustit vodu v garáži. Teplota je tam teoreticky vždy vyšší než venku, ale může klesnout pod nulu. Potom voda, která zůstala v potrubí a kohoutku na zimu, zmrzne a odřízne ji spolu s koncem plastové trubky.

Odvodňovací ventil

Pokud máme rozsáhlé zavlažovací zařízení, měly by být použity odvodňovací ventily - byly instalovány ve fázi instalace zavlažovacího zařízení. Jsou umístěny v nejnižším bodě instalace a snadno odstraňují vodu z potrubí a sprinklerových prvků.

Sušení stlačeným vzduchem

Dalším účinným způsobem, jak vysušit zavlažovací systém, je vyfoukat jej stlačeným vzduchem. Vyplatí se to udělat po vypuštění vody samospádem. Tím se odstraní případná zbývající vlhkost, která může ještě zůstat v potrubí. Proto byste měli zavřít všechny ventily v zavlažovacím systému a ponechat pouze ten, který je nejdále. Poté připojíme kompresor a na jednom konci připojíme rychlospojku zahradní hadice k instalaci a druhý konec k zařízení. Vysoký tlak vytlačuje vodu ven přes zavlažovací trysky nebo kapkovače. Pokračujte v provozu, dokud zahradní zavlažovač nevydá zvuk vypouštěného vzduchu. V případě výsuvných zadešťovačů trávníků je pro nás signálem, že se opět schovají do země. Hroty čistíme ručně od případných zbytků rostlin a částic zeminy. Po vyfouknutí musí být všechny ventily uzavřeny, aby se zabránilo opětovnému navlhnutí. Místo kompresoru najdeme nové využití i pro nepoužívaný vysavač.

Pokud je na naší zahradě jezírko, kaskáda, pramen nebo fontána, každé čerpadlo a filtr odstraníme a uložíme do technické místnosti. Venku mohou zůstat pouze zařízení, která jsou povolena v návodu k použití.

Ochrana instalací vybavených ovladači

S největší pravděpodobností neřídíme svůj zavlažovací systém sami, ale nastavováním parametrů postřikovačů na speciálních zařízeních. Poradíme si s různými typy řidičů.

Ovladače namontované na výstupu vody

Ovladače zavlažování namontované na kohoutku se mohou během mrazu poškodit, proto by měly být odpojeny, vysušeny a přesunuty do interiéru. Jak již bylo popsáno dříve, vodu z nich můžeme odstranit i pomocí stlačeného vzduchu – nemusíme je pak skrývat, i když demontáž je ve skutečnosti mnohem bezpečnější řešení. Není to obtížný úkol a zvládneme to svépomocí bez použití profesionálních nástrojů.

Ovladače v krabici v zemi

Pokud používáme elektromagnetické ventily namontované v krabicích v zemi, měli bychom je také vyprázdnit pomocí stlačeného vzduchu nebo je na zimu odstranit. To je trochu náročnější, ale i tuto práci bychom měli snadno zvládnout.

Ovladače v krabici v budově

V případě automatických ovladačů závlah umístěných v objektu je přepneme do zimního režimu nebo je vypneme. Pokud nechceme resetovat svá nastavení a jejich paměť závisí na provozu na baterie, neodpojujeme zařízení od zdroje napájení.

Další pomocné části závlahového systému

Totéž děláme s filtry, redukcemi, zahradními hadicemi, ručními postřikovači a zalévacími pistolemi - důkladně je osušte a uložte na suché místo. Pokud hadici necháme na zahradě, v zimě se zničí. Tento typ příslušenství přeinstalováváme pouze při prvním jarním zavlažování.

Skladování příslušenství

Prvky, které můžeme demontovat, přesouváme přes zimu do sklepa, kotelny, dílny, kůlny na nářadí, kasáren nebo altánu. Samozřejmě by měly být důkladně vysušeny a vyčištěny. Ideálním místem pro uložení všech drobných dílů (jako jsou kabely a filtry, ovladače, redukce, pistole, zahradní zavlažovače) budou různé typy boxů a dílenských organizérů. Pro větší příslušenství, jako jsou zahradní hadice a čerpadla, jsou užitečné speciální vozíky. Využíváme je i při pohybu po zahradě a zalévání vybraných ploch. Můžeme se také vybavit speciálními věšáky na uspořádání svinutých hadic nebo elektrických kabelů.

Další důležité činnosti

Okapové žlaby musíme zkontrolovat – odstraníme listí a zbytky ptáků, které mohou potrubí účinně ucpat, a tím vést k tomu, že se v něm bude hromadit sníh a led a poškodí okap.

Mráz může přispět i ke zničení dalších užitkových věcí ponechaných venku na zimu. Nezapomeňte dát do garáže květináče a konve. Plastové vystavené mrazu křehnou a odbarvují se. Hliněné nádoby absorbují vodu a kazí se, stejně jako trubky. Venku lze ponechat pouze nádobí odolné vůči nízkým teplotám.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak ochránit zavlažovací systém na zimu?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak ochránit zavlažovací systém na zimu?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak ochránit zavlažovací systém na zimu?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak ochránit zavlažovací systém na zimu?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak ochránit zavlažovací systém na zimu?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak ochránit zavlažovací systém na zimu?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.