Produktové dotazy: 730 829 745

Jak dobře pájet? Metody pájení

Pájení se používá v elektronice ke spojování součástek. Mnoho prací na malých měděných elektronických součástkách a kabelech by nebylo možné bez pájení. Toto je extrémně choulostivý podnik, takže abyste se naučili správně pájet a získali praxi, postupujte podle pokynů v tomto článku.

Přestože pájení není pro profesionály v tomto oboru žádnou novinkou a tuto činnost vykonávají téměř automaticky, začátečníci často potřebují nějakou cennou radu, aby ji provedli správně. Zde je praktický návod, jak správně pájet krok za krokem.

Metody pájení – jak na to?

V elektronice tzv měkké pájení. Teplota celého procesu je pak nižší než +450°C a elektronické součástky jsou pájeny pomocí pojiva (pájky), běžně nazývané cín. Zde stojí za zmínku, že základní rozdíl mezi pájením a svařováním spočívá v tom, že při procesu pájení se taví pouze přídavný kov, nikoli spojované prvky. Ty mají bod tání mnohem vyšší než pojivo (cín). Roztavená slitina rozpouští měď, přesněji řečeno její tenkou vrchní vrstvu.

To je možné díky vlastnostem cínu, který taje při teplotě mnohem nižší, než je teplota tání mědi, která je +1083°C. V procesu správného pájení je nutné vytvořit velmi tenkou vrstvu slitiny mědi a cínu. Vznikne následující struktura: měď–slitina–pájka–slitina–měď. K tomu dochází, když tekutá pájka (cín) smáčí a rozpouští povrchovou vrstvu mědi.

Než se však začnete učit správně pájet, měli byste se vybavit příslušným nářadím a příslušenstvím. Určitě budete potřebovat věci jako:

  • páječka
  • pájecí příslušenství
  • tavidla

Jak pájet? Aplikace tavidla

Někdy jsou měděné dráty pokryty vrstvou oxidů nebo nečistot - z tohoto důvodu je nutné tavidlo, které má dvojí funkci:

  • při vysoké teplotě roztavená pájka odstraňuje škodlivé oxidy;
  • nedovolí atmosférickému vzduchu proniknout do pájecí zóny a tím zabrání vzniku nových oxidů.

Vysoká teplota a přítomnost tavidla čistí měděný povrch od oxidů a jiných nečistot. Jako tavidlo může sloužit kalafuna, která se získává z přírodní borovicové pryskyřice. Často se jedná o tzv mírné aktivátory, které zvyšují účinnost tavidla.

Jak správně pájet? Pokyny krok za krokem

Abyste správně postupovali podle pokynů krok za krokem, jak správně pájet, začněte odizolováním vodičů na špičce asi o 5 mm. Utáhněte konce měděných drátů a poté zahřejte páječku. Vložte kabel do nádoby na kalafunu a lehce se ho dotkněte páječkou. Dalším krokem je vložení kabelu do kleští. Znovu zahřejte páječku a přiložte ji ke kabelu a po 2-4 sekundách na ni naneste cín. Pokud zjistíte, že je na kabelu dost cínu, přesuňte jej i s páječkou pryč.

Stejné činnosti - vložení kabelu do nádobky s kalafunou, jemný dotyk páječkou, vložení kabelu do kleští, zahřátí páječky, položení na kabel a po 2-4 sekundách položení cínu na kabel - proveďte stejné kroky také pro druhý pájený kabel.

Pokud jste již oba konce pocínovali, můžete přistoupit k jejich pájení dohromady. Nejprve vložte jeden kus kabelu do kleští a druhý vezměte do ruky. Zahřejte páječku. Poté plech na kabelu nahřejte kleštěmi. Po roztavení přiložte druhý kabel a počkejte asi 3 sekundy, než se tavenina na něm roztaví a dráty se spojí. Nakonec nasaďte smršťovací hadičku a poté ji smršťujte.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak dobře pájet? Metody pájení

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak dobře pájet? Metody pájení

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak dobře pájet? Metody pájení

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak dobře pájet? Metody pájení

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak dobře pájet? Metody pájení

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak dobře pájet? Metody pájení

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.