Produktové dotazy: 730 829 745

Jak efektivně naplánovat a zařídit zahradu kolem vašeho domu

Před vytvořením zahrady se vyplatí pečlivě analyzovat vaše potřeby a naplánovat jednotlivé plochy pozemku. Při zařizování zahrady pamatujte na pár pravidel, díky kterým bude prostor kolem vašeho domu konzistentní a krásný v každém ročním období.

Založení zahrady je hned po stavbě domu důležitou záležitostí, která ovlivňuje komfort života v daném místě. Zahradu se vyplatí naplánovat tak, aby byla co nejfunkčnější – umožní vám příjemně trávit volný čas a nevyžaduje příliš mnoho práce a času na péči o rostliny.

Seznam potřebných produktů:

  • prostěradlo
  • tužka
  • opatření

Projekt zahrady

Začněte zařizovat svou zahradu přípravou jejího návrhu. Práci můžete zadat profesionálům nebo si zahradu navrhnout sami. Vyzbrojte se papírem, tužkou a pravítkem. Do projektu si zapište a zakreslete všechny prvky, které chcete do své zahrady začlenit – umožní to optimální využití prostoru. V návrhu zahrňte prostor pro záhonové rostliny, zeleninovou zahradu - chcete-li - keře a stromy, ale to není vše. Zahradní design znamená také vymezení rekreačních ploch , které budou obsahovat takové prvky zahradní architektury jako: altán, gril, relaxační zóny s lehátky a houpací sítí nebo dětské zóny se skluzavkou, houpačkami a pískovištěm.

Důležitým místem na zahradě, zvláště pokud nemáte garáž, je také domek na nářadí, kde můžete uložit vybavení a přístroje nutné pro založení a údržbu zahrady. Mnoho lidí na to zapomíná, ale hrábělopatysekačky na trávu zabírají poměrně hodně místa. 

Už ve fázi návrhu zvažte, zda má zahrada plnit jak rekreační, tak reprezentativní funkci. Budete v něm pěstovat zeleninu a ovoce? Pečujete rádi o rostliny nebo raději relaxujete na lehátku? Pamatujte, že návrh zahrady by měl odrážet váš přístup k budoucímu trávení času, životní styl, možnosti a touhy.

Zahradní design - výběr rostlin

Při plánování rostlin ve vaší zahradě se rozhodněte nejen o výběru rostlinných druhů v zahradnictví, ale také ve fázi návrhu. Přemýšlejte o tom, jaké květiny, keře a stromy chcete ozdobit prostor kolem vašeho domu a co tam lze najít. Vybírejte druhy rostlin nejen z hlediska krásného kvetení, ale také a především z hlediska slunečního záření a typu půdy na vašem pozemku. Počítejte také s datem květu rostlin, aby jednotlivé druhy kvetly jeden po druhém. Vaše zahrada se tak bude líbit nejen na jaře a v létě, ale téměř po celý rok.

Stojí za to pamatovat, že rostliny v zahradě by měly být uspořádány ve vrstvách - čím dále do pozemku, tím výše by měly být rostliny vysazeny. Nejlepší je proto zvolit květiny a trvalky, trávník, dále keře a malé stromky a na konec zahrady vysadit vysoké stromy, které oddělí pozemek od sousedů nebo silnice.

Návrh zahrady před domem by neměl být přetížen rostlinami. Druhy a druhy rostlin je třeba vybírat s mírou, aby jich příliš mnoho nenarušilo kompozici. Při výběru rostlin navíc musíte počítat s tím, že některé z nich v přírodě nerostou vedle sebe. Při výběru konkrétních rostlinných druhů se vyplatí ověřit, zda mohou vedle sebe volně růst nebo zda si z půdy vezmou cenné výživné vlastnosti. 

 

Zahradní úpravy - nábytek a zahradní architektura

Ve fázi návrhu zahrady zvažte, jak vám bude prostor kolem domu sloužit a kolik lidí jej bude využívat. Vyberte si správný zahradní nábytek: stoly, křesla, pohovky a lehátka. Mohou být vyrobeny ze dřeva nebo ratanu. Obývací nábytek z tohoto typu materiálů dobře zapadá do přírodního prostředí zahrady.

Pokud budete na zahradě trávit volný čas s větší skupinou – s dětmi, rodinou, přáteli – myslete na velký stůl a další skládací židle, které můžete v případě potřeby vyndat. Dobrým nápadem by bylo zařídit místo pro venkovní grilování. Pro nejmenší můžete před domem vytvořit hrací koutek s trampolínou, pískovištěm nebo bazénkem.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Zahradní design - nejdůležitější zásady uspořádání

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Zahradní design - nejdůležitější zásady uspořádání

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Zahradní design - nejdůležitější zásady uspořádání

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Zahradní design - nejdůležitější zásady uspořádání

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Zahradní design - nejdůležitější zásady uspořádání

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Zahradní design - nejdůležitější zásady uspořádání

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.