Produktové dotazy: 730 829 745

Jak efektivně řezat závity: Vnitřní a vnější závitování krok za krokem

Závitování nám umožňuje získat závity, na které snadno našroubujeme šroub. Existují dva typy procesu řezání závitů - vnitřní a vnější. Jak na to efektivně? Jaké nástroje jsou potřeba k řezání závitů?

Před zahájením procesu navlékání musíte zvolit, jak to udělat. Pokud se rozhodneme pro ruční navlékání, měli bychom použít speciální držák, ale v případě mechanického navlékání se vyplatí použít vrtačku.

Řezání závitů – co byste si měli pamatovat?

Závitování lze rozdělit na dva typy: vnitřní a vnější. Vnitřní zahrnuje závitové otvory, ve kterých provádíme řezy pro vedení šroubu. Vyvrtání příslušného otvoru závisí samozřejmě na závitu, který chceme použít. Vnější závitování je zase závitování tyčí a provádí se pomocí speciálních matric, které se nasazují na obrobek. Je však třeba pamatovat na to, že průměr závitu musí být vždy přizpůsoben danému průměru tyče.

Závitové otvory – potřebné nástroje

Základní nástroje, které budete potřebovat pro zahájení procesu řezání závitů, jsou matrice a závitníky. Budou zodpovědní za výrobu náhradních dílů pro všechna zařízení a připojení různých prvků. Závitníky i závitníky jsou vyrobeny z HSS oceli, která zajišťuje vysokou přesnost šroubových spojů bez ohledu na materiál. Výběr vhodných nástrojů závisí také na typu závitování. V případě ručního procesu nám stačí speciální rukojeť a rovné kohoutky, které s tím budou fungovat. Když mluvíme o přímých závitnicích, máme na mysli samozřejmě matrice, odizolovací závitníky a dokončovací závitníky. V případě mechanického závitování si musíme připravit vrták a příslušné strojní závitníky (rovné nebo točené). Přímé závitníky umožňují vytváření průchozích závitů, zatímco otočné modely jsou zodpovědné za vytváření závitů s průchozími a slepými otvory.

Závitové otvory krok za krokem

Nyní, když víme, jaké nástroje potřebujeme, můžeme přejít k další fázi, kterou je závitování otvorů. K tomu musíme nejprve vyvrtat otvor odpovídající hloubky a průměru a poté jej namazat speciálním závitovým olejem. Další fáze celého procesu závisí na zvoleném způsobu navlékání. Pokud jsme zvolili ruční navlékání, čeká nás poměrně komplikovaný úkol, mnohem náročnější než v případě mechanického procesu. Nejprve musíme připevnit kohoutky na čtvercový držák a umístit je do otvoru otáčením ve směru hodinových ručiček. Po každém otočení nezapomeňte provést zpětný pohyb doleva, který zlomí třísky a ochrání závit před poškozením. Pamatujte prosím na pořadí použitých kohoutků. Se strojním řezáním závitů je tento úkol mnohem jednodušší. Postupujte podle stejných kroků jako při vrtání. Nezapomeňte však vrtat při nejnižších možných otáčkách – předejdete tak případnému poškození.

Závitování děr – shrnutí

Před zahájením řezání závitů se vyplatí zkontrolovat, zda je celý nástroj bezpečně připevněn. V opačném případě můžete vytvořit slabé vlákno, které jednoduše nebude správně plnit svou funkci. Před zahájením práce vyberte vhodný průměr vrtáku a závitníku. Na rozdíl od zdání není navlékání závitů příliš obtížný proces, za předpokladu, že k tomuto úkolu přistupujete plně soustředěně.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Řezání závitů – jaké jsou potřebné nástroje?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Řezání závitů – jaké jsou potřebné nástroje?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Řezání závitů – jaké jsou potřebné nástroje?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Řezání závitů – jaké jsou potřebné nástroje?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Řezání závitů – jaké jsou potřebné nástroje?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Řezání závitů – jaké jsou potřebné nástroje?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.