Produktové dotazy: 730 829 745

Jak efektivně sekat vysokou trávu: Tipy a doporučení pro výběr správné sekačky

Pravidelné sekání trávníku je zásadní pro udržení pořádku. Rovnoměrně posekaný nízký trávník rozhodně ovlivňuje estetiku zahrady.

Sekání vysoké trávy může být náročný úkol jak pro sekačku, tak pro obsluhu. To vyžaduje použití specializovaného vybavení pro sekání vysoké trávy, keřů a malých sadů.

Většina sekaček je navržena pro práci na rovném, rovném povrchu a posekání trávy na úroveň několika centimetrů. Prodejny však kromě nich nabízejí i vybavení, které si poradí i s vysokou zanedbanou trávou.

Čím by měla sekačka na vysokou trávu vyniknout?

Nastavení výšky sečení je standardní funkcí u sekaček. Rozdíl mezi nejnižší a nejvyšší úrovní sečení je obvykle několik centimetrů. Pravidelnou péčí vám to umožní udržovat váš trávník uklizený.

Trávu stačí sekat jednou týdně, v hlavní sezóně i dvakrát. Tolik k trávníkům o výšce 20 až 70 milimetrů.

Exotičtější druhy trav mohou růst mnohem vyšší a některé rostliny mají silnější listy. Při velké ploše k sečení může mít i sekačka s vysokým výkonem motoru problém se s takovými překážkami efektivně vyrovnat. 

V tomto případě je nejlepší použít sekačku na vysokou trávu. Takové zařízení by se mělo vyznačovat silnými, ostrými noži a vysokým výkonem motoru (přes 1800 W).

Tyto parametry mohou mít vliv na cenu nářadí, ale vyplatí se investovat do tohoto typu zařízení spíše než používat takové, které může zkazit celý efekt sečení.

Bubnová sekačka (známá také jako rotační sekačka), lištová sekačka nebo ruční benzínový křovinořez je ideálním řešením pro zarostlé plochy.

Překážky při sekání

Zkušení zahradníci také věnují pozornost několika důležitým funkcím, které stojí za zvážení. Pamatujte, že sekání vysoké trávy a keřů může být nebezpečné kvůli různým překážkám, se kterými se můžeme setkat.

Ve vysoké trávě může být napájecí kabel sekačky neviditelný, což může vést k tomu, že jej někdo přejede a dojde k neplánovanému přerušení práce.

Ve vysoké trávě najdete i krtince, kameny a suché větve.

Pokud máme zařízení s výkonem motoru vhodně zvoleným pro vysokou trávu, ve které roste mnoho plevele, bude sekání rychlé. Standardní sekačka se musí pohybovat dopředu pomalu, aby se nůž nezasekl do tvrdých stébel plevele. 

Pokud nemáme sekačku na vysokou trávu, může nám práce i na malém pozemku zabrat hodně času. 

Jaká sekačka na vysokou trávu?

Mezi akumulátorovými, elektrickými a benzínovými sekačkami jsou tyto rozhodně nejvýkonnější. Díky vysokému výkonu motoru jsou to nejlepší sekačky na vysokou trávu. 

Další výhodou je absence napájecího kabelu, který při přeříznutí může vést ke zkratu. Zařízení, které snadno uklidí zanedbaný trávník, by mělo mít alespoň 4 HP.

I při použití benzinové sekačky na sekání vysoké trávy bychom však neměli sekat příliš rychle. Efekt pak může být nedostatečný: přesnost sečení se sníží a nože se mohou zaseknout na dřevnatých výhoncích plevele.

V případě trávníku s vysokou trávou je posečeného materiálu tolik, že se nevejde ani do největší nádoby umístěné v sekačce. Proto, když je potřeba sekat vysokou trávu, měli bychom použít zařízení s možností mulčování nebo vyhazování materiálu ven. 

V případě zanedbaného trávníku, plného přerostlých výhonků a tvrdého listí, je také nežádoucí používat robotickou sekačku. Jedná se o perfektní vybavení pro pečlivě udržované trávníky, ale nemá výkon ani nastavení výšky sečení pro sekání vysoké trávy.

Podobné je to s ručními sekačkami. Jejich parametry, jako je životnost nože nebo kvalita motoru, jsou příliš slabé na sekání vysoké trávy.

Vybíráme sekačky na vysokou trávu

Jak sekat trávník?

Sekání by mělo začínat od okraje trávníku a poté by se mělo pohybovat směrem dovnitř po přímých liniích. Nejlepšího efektu dosáhneme, když začneme sekat v tzv záložka do knihy. Jak to udělat?

Jeden pár koleček by měl přejíždět po posekaném pásu trávníku. Pak máme jistotu, že nezanecháme zbytečné trsy trávy. Další sečení by mělo začít v kolmém směru.

Pravidlem je nezkracovat vysokou trávu o více než třetinu její délky, protože zadržuje hodně vlhkosti, což ztěžuje sekání a může sekačku ucpat.

Nízko sečené trávy naopak rychle žloutnou, protože spodní části listů sice tvrdnou, ale nejsou odolné vůči společenským paprskům.

Pokud jste předtím nechali trávu vyrůst vysoko, rozdělte sečení na dva nebo dokonce třikrát.

Kdy sekat trávník?

Nejlepší je sekat trávu, když je suchá. S prací bychom neměli začínat po dešti, protože efekt bude neuspokojivý. Můžeme způsobit rychlé zablokování nožů sekačky a celý proces se bude muset opakovat.

Odborníci radí během sucha trávu vůbec nesekat. Trávníky by se měly nejčastěji sekat – i jednou až dvakrát týdně – mezi dubnem a říjnem.

Jak se zima blíží, měly by být nože sekačky zvednuty výš a výš. Poslední sečení před zimní přestávkou se doporučuje do výšky 5 centimetrů trávníku.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Vybíráme sekačky na vysokou trávu

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Vybíráme sekačky na vysokou trávu

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Vybíráme sekačky na vysokou trávu

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Vybíráme sekačky na vysokou trávu

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Vybíráme sekačky na vysokou trávu

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Vybíráme sekačky na vysokou trávu

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.