Produktové dotazy: 730 829 745

Jak frézovat dřevo?

Nábytek a další dřevěné předměty v sobě mají duši. Textura, vůně a dekorativní možnosti, které nabízí dřevo, jsou nenapodobitelné. Předměty vyrobené z kvalitního dřeva jsou odolnější a lze je snadno obnovit renovací. Dřevo je proto i přes levnější náhražky stále drahé. Je krásná sama o sobě, i ve své nejjednodušší podobě. Dekorace vyrobené pomocí frézky z ní ale dělají skutečné umělecké dílo. Jste nadšení pro truhlářství a chcete začít své dobrodružství s frézováním? Přečtěte si článek níže a dozvíte se nejdůležitější informace, které vám umožní efektivně a bezpečně vyrobit první dřevěné dekorace pomocí frézky. 

Frézka - co to je a jaké typy frézek existují

Frézka je druh elektrického nářadí používaného mimo jiné v tesařství a zpracování dřeva. Nástroj je často nazýván moderním sekáčem, protože umožňuje provádět některé činnosti mnohem rychleji a snadněji než s tradičním sekáčem. V truhlářské dílně je velmi užitečná frézka. Mnoho lidí si neuvědomuje, kolik prvků a jakých efektů lze pomocí frézky dosáhnout. Používá se nejen pro dekorace, ale také pro všechny druhy zářezů a drážek pro konstrukční účely, otvory pro panty a mnoho dalších. Je ideální pro profilování hran nábytku, které mu dodává jedinečný charakter, a pro zaoblení rohů, zvyšuje bezpečnost používání předmětů. Po sladění příslušenství můžete jeho funkčnost dále zvýšit. 

Typy fréz

Nejdůležitějším prvkem frézky je fréza, tedy vyměnitelný hrot s ostřím, který je připevněn ke stopce. Řezačka se pohybuje rotačním pohybem a řeže opracované dřevo. Různé frézy vám umožní získat požadované tvary a velmi zajímavé efekty. Frézy se liší nejen tvarem, ale také materiálem, ze kterého jsou vyrobeny. Frézka díky nim dokáže zpracovat nejen dřevo. 
Základními typy fréz jsou nástrčné a stopkové frézy. První jmenované jsou nejběžnější kvůli snadné instalaci. Stačí umístit frézu do vřetena frézky. U stopkových fréz je nutné mít speciální stopku, na kterou lze frézu bez montážních otvorů nasadit. Stopkové verze nabízejí více možností. Přímé frézy jsou ideální pro vrtání otvorů, zatímco čelní fréza vám umožní prohloubit otvory. Spirálové frézy jsou vhodné i pro vrtání, ale jsou odolnější a výborně se hodí pro práci s tvrdým dřevem. Profilové kolíky se používají k vytváření dekorativních prvků. Vyžadují vysokou přesnost a nejlepší vybavení. Existují také stopkové frézy na spoje, vyznačující se vysokou přesností a samostatné na čela a rámy, které jsou vhodné i pro frézování MDF desek.

Jaké typy frézovacích strojů jsou k dispozici?

Frézování dřeva umožňuje dokonalé dokončení výrobku. Abyste dosáhli požadovaného efektu, musíte zjistit, jaké typy frézek existují a k čemu se používají. Frézky lze rozlišit podle počtu vřeten. Na trhu jsou k dispozici jednovřetenové frézky a vícevřetenové frézky. Ty lze zase rozdělit na v závislosti na umístění vřeten, tj. 

  • routery – jsou považovány za nejbezpečnější, proto se doporučují začátečníkům. Z tohoto důvodu se jedná o nejoblíbenější frézky. Router má čepel umístěnou nad stolem. Vyznačuje se nejnižší účinností, proto není vhodný pro dlouhodobý provoz. Umožňuje však snadné zpracování dřeva a zachování opakovatelnosti vzorů. Pomocí frézky snadno vytvoříte hrany a křivky polic. Perfektní pro frézování drážek pro spojování dřevěných prvků a rohových spojů
  • nízkovřetenové frézky - Tato frézka má vřeteno namontované pod pracovním stolem, proto je dosti nebezpečná a náročnější na obsluhu. Obvykle se jedná o těžká zařízení s vysokým výkonem. Jsou věnovány zkušeným truhlářům z důvodu omezeného náhledu na umístění vřetena. Tento typ zařízení se používá především při frézování profilů. Nízkovřetenová frézka slouží k profesionálnímu frézování dřeva a vytváření uměleckých detailů a složitějších prvků
  • rovnovřetenové frézky - Mají vřeteno umístěné ve stejné linii jako deska stolu.

Na trhu najdete jednoruční frézky, které budou ideálním nástrojem pro lidi, kteří své dobrodružství s frézováním teprve začínají. Tato zařízení jsou lehká a snadno se přenášejí. Jsou vhodné pro základní zpracování materiálu. Jejich použití je poměrně snadné. Kromě toho se můžete setkat se stolními frézkami, které jsou důležitým nástrojem v profesionálních truhlářských dílnách. Tento typ zařízení bude nenahraditelný při zpracování velkých prvků. 
Kromě toho můžete najít specializované frézky, např. ty, které jsou typicky určeny pro drážky. Pokud jde o aplikaci, rozlišujeme dva hlavní typy: 

  • Frézka hran - Používá se hlavně pro opracování hran
  • Poznámka frézka - Pomocí ní můžete dělat drážky a drážky ve zpracovávaném materiálu 

Při pohledu na konstrukci frézek existují frézky pro práci ve vertikální, horizontální a univerzální poloze.

  • CNC frézka – CNC frézky jsou dnes páteří zpracovatelského průmyslu. Jedná se o moderní numericky řízený stroj. Tato frézka má všestranné použití. S jejich pomocí můžete vyrobit velmi pokročilé dekorace. Proces zpracování materiálu pomocí numerické frézky se vyznačuje mimořádnou přesností a možností velkého množství naprosto stejných prvků. Správně naprogramovaná CNC frézka je prakticky bezúdržbová.

Technické parametry frézek

Pro výběr nejvhodnějšího vybavení pro vaši dílnu nestačí vědět, jaké typy frézek jsou na trhu k dispozici. Velmi důležitou otázkou při výběru frézky jsou její technické parametry. Po rozboru všech dat si budete moci vybrat tu správnou frézku, která bude splňovat požadavky při tvorbě vašich vysněných projektů. 

Frézka pro amatéry

Začátečníci, kteří potřebují frézku pro jednoduchou práci, se mohou poohlédnout po frézkách s výkonem od 700 do 900 W. V případě měkkého dřeva a relativně krátké pracovní době bude taková frézka zcela dostačující. 

Poloprofesionální a profesionální frézky

Modely s výkonem od 1250 do 1400 jsou pokročilejší zařízení. Vyšší výkon znamená vyšší otáčky motoru a delší životnost. Tento typ zařízení si poradí s tvorbou složitých prvků. Dají se z nich vyrobit pokročilejší tvary, řezy, rohové profily a další dekorativní prvky. 
Profesionální zařízení má přibližně 2000 W a vyznačuje se vysokou rotační silou. Frézky tohoto typu jsou určeny pro dlouhou pracovní dobu v dílně. Zařízení s tak vysokým výkonem bude nutné pro tvrdé dřevo, jako je dub. 
Technické parametry frézky úzce souvisí s její cenou. Čím pokročilejší a odolnější zařízení, tím vyšší cena. Vyplatí se proto analyzovat, jak ambiciózní projekty budou a zda opravdu potřebujete nejmodernější vybavení, nebo vám postačí základní zařízení. 

Bezpečnostní pravidla při práci s frézkou

Než začnete pracovat, měli byste si připravit své pracoviště. Pořádek v dílně je základem bezpečnosti. Dobře organizovaný truhlářský stůl usnadní a urychlí práci. Při práci s frézkou byste si měli připravit místo, kam odložíte zbytky obrobku. Odřezky dřeva na pracovní desce představují skutečné nebezpečí a riziko zranění. Kbelík nebo krabice budou skvělé pro uspořádání prostoru pro odpad. 
Stůl pro truhlářské práce by měl být dostatečně velký a především stabilní. Je nutné zkontrolovat tlak materiálu na pracovní desku. Materiál se při zpracování nemůže hýbat, protože kromě značného ztížení procesu frézování také výrazně sníží vaši bezpečnost při práci. 
Při frézování jste vystaveni velkému množství prachu. Prach vnikající do očí a dýchacího systému může způsobit vážné zdravotní problémy. Důležitým aspektem práce s frézkou proto bude ochrana rukou a obličeje před úlomky a prachem. Při frézování dřeva budete potřebovat protiprachovou masku, ochranné brýle a silné rukavice, nejlépe s pryžovými prvky. Skvělým doplňkem bude pracovní úbor z odolného materiálu . Měli byste se také ujistit, že nosíte pohodlné boty, které dobře padnou na nohy. 

Jak frézovat dřevo?

Frézování dřeva - technika

Při práci s frézkou je směr posuvu nesmírně důležitý. Lze rozlišit frézování dřeva souběžným a protisměrným. Směr společného otáčení je takový, ve kterém je posuv ve stejném směru jako otáčení frézy. Tato metoda se vyznačuje tím, že fréza opouští obrobek, což snižuje kontrolu nad ruční frézkou a nese riziko nehody a může také poškodit materiál. Z tohoto důvodu se použití této metody s ručním routerem nedoporučuje. 
Při frézování nahoru se nástroj a čepel pohybují v opačných směrech. To znamená, že při dopředném posuvu se čepel otáčí doleva, zatímco při zpětném posuvu se čepel otáčí doprava. Při použití této metody je práce frézky lépe řízena operátorem, ale vyžaduje větší sílu posuvu, protože vzniká větší odpor. Protiběžné frézování dřeva poskytuje velmi kvalitní výsledky práce. 
Chcete-li začít pracovat, držte frézku v mírně nakloněné poloze. Když budete frézu držet pod mírným úhlem, pomůžete tomu, aby se nůž dostal do kontaktu s materiálem. Poté můžete nástroj zarovnat do svislé polohy. 

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak frézovat dřevo?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak frézovat dřevo?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak frézovat dřevo?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak frézovat dřevo?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak frézovat dřevo?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak frézovat dřevo?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.