Produktové dotazy: 730 829 745

Jak malovat obklady a osvěžit interiér během několika dní? Praktický průvodce

Malování obkladů je rychlý způsob, jak osvěžit stěny a podlahy v koupelně, kuchyni nebo na balkoně. Stačí natřít obklady – jak rychle proměnit interiér? Dobrá barva a několik základních nástrojů, které dramaticky změní vzhled místnosti. A co je nejdůležitější, můžete to udělat sami, aniž byste najímali drahý renovační tým.

Renovace nemusí být nákladná a časově náročná záležitost. Malování obkladů je nejlepší způsob, jak během pár dní proměnit vaši kuchyň, koupelnu nebo balkon.

Seznam potřebných produktů:

  • malířská páska 
  • kartáče
  • válečky
  • pracovní rukavice
  • malířská fólie
  • odmašťovač na dlaždice
  • plastové míchadlo barvy

Malování obkladů – kde začít s renovací?

Při malování koupelnových obkladů nebo obkladů v jiné místnosti začněte ochranou podlahy, nábytku a dalších předmětů a prvků místnosti, které nechcete ušpinit. K tomuto účelu se vyplatí použít malířskou fólii. Po dokončení tohoto úkolu můžete přejít k samotné rekonstrukci. Malování poškozených dlaždic je zbytečné - efekt bude pravděpodobně nevzhledný. Proto je prvním krokem vyplnění případných mezer v dlaždicích (pokud existují). Poté očistěte povrch, který chcete osvěžit. Dlaždice do kuchyně nebo koupelny nesmíte natírat, pokud jsou špinavé, protože pak barva nebude dobře držet na povrchu a veškerá práce prostě přijde vniveč.

Jak odmastit obklady před malováním? Vyplatí se používat speciální čističe (odmašťovače). Skvěle odstraňují nejen mastné skvrny, ale i vodní kámen a další nečistoty. Před natíráním obkladů v koupelně nebo kuchyni byste také měli odstranit starý silikon a po dokončení práce jej znovu naplnit.

Jak malovat keramické dlaždice? Jaký nátěr vybrat?

Jak připravit obklady na malování už víte, ale ještě je potřeba mluvit o nátěru, který vám pomůže proměnit interiér. Přípravek, kterým obklady pokryjete, by měl mít především dobrou přilnavost zejména na kluzké povrchy (nejčastěji se jedná o obklady). Před nákupem barvy je nutné zkontrolovat, zda se jedná o obklady z keramiky, kameniny, omítky atd. Stále více výrobců vytváří prostředky určené pro konkrétní druhy materiálů. Vyplatí se je pořídit, protože si pak můžete být jisti, že budou dobře fungovat a na stěně zůstanou po mnoho let. 

Velmi oblíbené jsou produkty, které lze označit jako „2 v 1“. Jejich výběrem nemusíte nejprve nanášet základní nátěr, což výrazně zkracuje dobu renovace. V obchodech najdete mnoho barev, včetně akrylových, epoxidových, alkyd-uretanových a polymočovinových. Jejich společným jmenovatelem je zanechání hladkého a kompaktního povlaku na dlaždicích. V závislosti na zvoleném typu je barva více či méně odolná vůči čištění, vodě, teplotě a chemikáliím. Před nákupem se vyplatí ověřit vlastnosti daného produktu nebo se poradit s odborníkem. 

Jak malovat obklady v kuchyni a koupelně?

Před natíráním dlaždic oddělte malířskou páskou od linie stěny. Pokud chcete vytvořit vzory na dlaždicích, musíte je také předem označit. Pásku aplikujte tak, aby chránila před vniknutím barvy na chráněné plochy a zároveň ji bylo možné na konci snadno odstranit, aniž by došlo k poškození již provedené práce.

Nasaďte si ochranné rukavice a začněte pracovat s barvou. Nezapomeňte to předtím pořádně promíchat – měl by stačit klasický tradiční mixér. Pokud jste zakoupili produkt "2 v 1", můžete okamžitě přistoupit k malování. Pokud ne, musíte nejprve nanést základní nátěr. Díky němu bude patřičná dekorativní vrstva lépe držet a bude odolnější. 

Když základní nátěr zaschne, začněte malovat dlaždice pomocí válečků a štětců. Pokud má být spárovací hmota a dlaždice stejné barvy, naneste barvu nejprve na spárovací hmotu a poté na samotnou dlaždici. Pokud však chcete spárovací hmotě dodat jiný odstín, natřete obklady a následně i povrch mezi nimi. Celý postup opakujte, pokud výrobce doporučuje aplikovat druhou vrstvu nebo nejste spokojeni s aktuálním efektem. Pamatujte, že na druhý obraz si musíte chvíli počkat. 

Když dokončíte malování dlaždic, odstraňte malířskou pásku asi po 15-30 minutách. Pokud ji necháte delší dobu, hrozí, že ji odtrhnete spolu s kousky nového nátěru. Místnost bude připravena k použití přibližně po 3-4 dnech. Pokud potřebujete daný interiér použít dříve, nevystavujte restaurované povrchy kontaktu s vodou a nadměrnou vlhkostí.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Malování obkladů - v kuchyni, koupelně, na zdi

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Malování obkladů - v kuchyni, koupelně, na zdi

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Malování obkladů - v kuchyni, koupelně, na zdi

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Malování obkladů - v kuchyni, koupelně, na zdi

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Malování obkladů - v kuchyni, koupelně, na zdi

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Malování obkladů - v kuchyni, koupelně, na zdi

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.