Produktové dotazy: 730 829 745

Jak na design venkovního osvětlení: Průvodce osvětlením zahrady

Design venkovního osvětlení je stejně důležitý jako světla uvnitř vašeho domova. Zahradní lampy mají zdůraznit jeho hodnoty a zajistit bezpečnost po setmění. Radíme, jak zařídit osvětlení kolem domu, jak rozdělit pozemek na zóny a jaké typy svítidel do nich umístit.

Při návrhu osvětlení zahrady se vyplatí rozdělit pozemek na nejdůležitější zóny, které vyžadují použití externích svítidel. Různé typy osvětlení by měly být umístěny především v blízkosti vstupních dveří, schodiště, příjezdové cesty, cest, vjezdové brány, brány a garáže, ale i na terase. Pamatovat byste neměli ani na atmosférické osvětlení, které vám zpříjemní pobyt venku po setmění.

Seznam potřebných produktů:

Jaká svítidla na zahradu – moderní, LED, elektrická?

Venkovní osvětlení nejčastěji vyžaduje připojení elektroinstalace před domem. Na zahradě sice můžeme použít solární lampy, ale stačit to nebude. Většina světelných zdrojů, které by měly sloužit ke správnému osvětlení jednotlivých zón kolem našeho domova, vyžaduje připojení napájení. Návrh a montáž elektroinstalace pro napájení venkovních svítidel je nejlepší svěřit zkušenému a licencovanému elektrikáři. Výběr jednotlivých lamp však záleží na našem vkusu.

Při výběru osvětlovacích bodů a elektrických zařízení zkontrolujte, zda je lze instalovat venku. Pouze žárovky s pevným a odolným pouzdrem budou bezpečné a bezproblémové při používání. Měly by být odolné vůči ničivým povětrnostním podmínkám, jako je déšť, sníh, mráz, změny teplot a nárazový vítr. U svítidel namontovaných v plochách se vyplatí zkontrolovat odolnost těchto modelů vůči zátěži a mechanickému poškození.

V exteriéru lze použít různé typy světelných zdrojů. Energeticky úsporné LED diody jsou lídrem, ale mnoho investorů stále používá halogenové žárovky, které nejsou nejekonomičtější. K modernímu osvětlení patří i solární lampy napájené slunečním zářením. Jejich výhodou je, že nemusí být připojeny k elektrické síti.

Praktické zahradní osvětlení

Venkovní osvětlení by mělo zajistit především bezpečnost po setmění. Při plánování uspořádání zahradních svítidel byste se proto měli postarat o osvětlení vstupu do domu, schodiště, brány, příjezdové cesty, garáže a vjezdové brány.

  • Osvětlení příjezdové cesty, chodníku, cest - v tomto případě dobře poslouží patníková svítidla umístěná v zemi nebo vybavená nájezdovými svítidly zapuštěnými přímo do zpevněné plochy.
  • Dveře a vstupní schody - zdroj světla lze umístit nad dveře, do přístřešku nebo podhledu, pokud je veranda zastřešená. Dobrou volbou jsou nástěnná svítidla, jejichž světlo dopadá přímo na kliku a zámek a usnadňují tak členům domácnosti vstup do domu. V případě dlouhých schodů stojí za zvážení instalace světelných bodů u každého schodu.
  • Branka a vjezdová brána - LED lampy umístěné přímo na plotě osvětlují osoby, které chtějí vstoupit na pozemek, a také umožňují bezpečný vstup a výstup. Za výběr stojí především moderní zahradní lampy vybavené pohybovým senzorem. Jedná se o funkční a pohodlné řešení, které vám umožní ušetřit za elektřinu, protože osvětlení se zapne pouze tehdy, když je někdo v blízkosti nemovitosti.
  • Garáž - vjezd do garáže by měl být trvale osvětlen silným světelným zdrojem vybaveným pohybovým čidlem. Aby světlo neporanilo oči řidiče, namiřte jej dolů na garážová vrata.

Atmosférické a dekorativní zahradní lampy

Příjemnou atmosféru na zahradě má na svědomí jemné, teplé světlo na zahradě. Některé světelné body se také používají ke zvýraznění architektonických detailů nebo zahradní vegetace. Při navrhování venkovního osvětlení nepodceňujme lampy s čistě dekorativní rolí, protože ty mají největší vliv na to, jak se na naší zahradě každý den cítíme. Co tedy stojí za připomenutí?

  • Osvětlení terasy – musí být atmosférické i funkční. Světelné zdroje na terase by měly osvětlit nábytek a další předměty na ní, abychom o ně po setmění nezakopli. Dobrým řešením v tomto případě budou nástěnná svítidla namontovaná na fasádě domu, případně i venkovní stojací lampy. Světelné girlandy, které jsou zavěšeny mezi stromy nebo na střeše terasy, stejně jako jednotlivé solární lampy umístěné přímo v zemi, na stole nebo ve venkovních květináčích, jsou perfektní pro atmosférické osvětlení.
  • Osvětlení pergoly, záhonu, fontány nebo jezírka – světelný paprsek by měl být zaměřen na vybraný objekt, aby mezi ním a tmavým pozadím vznikl silný kontrast. K tomuto účelu můžete použít malé reflektory umístěné na záhonech nebo v blízkosti jezírka. Fontána na vodní nádrži je osvětlena speciálními podvodními lampami. Rozhodně to stojí za to, protože efekt je úžasný!

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Zahradní osvětlení – jak zařídit a jaké lampy vybrat?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Zahradní osvětlení – jak zařídit a jaké lampy vybrat?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Zahradní osvětlení – jak zařídit a jaké lampy vybrat?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Zahradní osvětlení – jak zařídit a jaké lampy vybrat?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Zahradní osvětlení – jak zařídit a jaké lampy vybrat?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Zahradní osvětlení – jak zařídit a jaké lampy vybrat?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.