Produktové dotazy: 730 829 745

Jak na podzim připravit palivové dřevo na zimu: Tipy a triky

Podzim je čas na zásoby paliva na zimu. Letošní rok je obzvláště těžkým obdobím kvůli prudce rostoucím cenám na energetickém trhu. Dodavatelské řetězce byly přerušeny. Panují obavy, že domácí produkce nebude vyhovovat potřebám našeho trhu. Přesto Rada státních lesů uvedla, že v první polovině roku se prodalo o 46 % více „větví“ (tj. odpadu získaného při kácení stromů) a o 40 % silnější palivové dříví než v roce 2022. Dřevo se stává oblíbeným zdrojem energie opět v domácnostech. Pokud jsme skutečně nakoupili palivo v lesním revíru (vyplatí se to, protože ceny jsou tam až třikrát nižší než v supermarketech), budeme muset dřevo pokácet.

Výhody a nevýhody štípání dřeva svépomocí

Někteří lidé milují štípání dřeva sekerou a berou to jako kardio cvičení – za hodinu můžete spálit přes 400 kcal! Fyzická práce zahrnující opakované činnosti pomáhá uspořádat myšlenky a zmírnit emoce. Tuto formu činnosti ocení především lidé, kteří denně vykonávají duševní práci.

Pro mnoho lidí však není štípání dřeva nejpříjemnější činností a v lepším případě s sebou nese riziko vzniku puchýřů. Při této práci dochází každoročně k mnoha úrazům. Důležité je naučit se správnou techniku a dodržovat základní bezpečnostní pravidla.

Při práci se dřevem bychom se měli vybavit ochrannými brýlemi, pevnou obuví se zesílenou špičkou a pracovními rukavicemi potaženými protiskluzovou vrstvou, která zajišťuje pevný úchop nářadí.

Jak štípat dřevo? Sekera!

Když už jsme u toho nářadí: nejjednodušším řešením je samozřejmě univerzální sekera, která se bude hodit i na další farmářské práce. Rukojeť sekery může být dřevěná, sklolaminátová nebo kompozitová, přičemž hlava je nejčastěji vyrobena z uhlíkové oceli. Při štípání dřeva tradiční (lesní) sekerou pamatujte, že délka řezné čáry by neměla být třikrát větší než délka ostří.

Štípací sekera je vyrobena z masivní krátké hlavy a dlouhé rukojeti. Zvláště užitečné, pokud plánujeme štípat dřevo jako hlavní palivový materiál - pak je ho hodně. Štípací sekera je odolný, ale těžký model, doporučený pro zkušené sekačky.

Kladívková sekera obvykle váží mezi 2,5 kg a 5 kg a je v tomto ohledu výrazně lepší než běžná sekera. Jeho hlava je ve tvaru klínu, s čepelí na jedné straně a kladivem na druhé. Samozřejmě, že smyslem jeho použití ke štípání dřeva je nabodnout s ním další nástroj.

Sekera může být doplňkem k jedné z výše uvedených os. Je lehký a šikovný, ale dokáže rozštípat jen malé kousky dřeva.

Štípání dřeva - jak začít

Najděte si na zahradě bezpečné místo pro práci: nejlépe mírně stranou, na stabilním, nepružícím povrchu. Bezpečná vzdálenost od naštípaného dřeva je asi 40 cm – v takto vyměřeném místě by měl být široký pařez sahající do výšky našich kolen. Dřevo by se mělo štípat ve stoje s mírně pokrčenýma nohama.

Klíčem k technice sekání dřeva je správné držení sekery. Dobře nabroušený nástroj držíme v obou rukou. Ukazováček druhé ruky by se měl vejít do úchopu mezi nejdelší prst a palec. Do nejvzdálenější části pařezu položte kus dřeva – nasekané dřevo při práci nedržte rukou ani nohou. Pamatujme také na to, že než začneme poleno řezat na menší kusy, měli bychom si naplánovat optimální délku polena, kterou potřebujeme.

Techniky štípání dřeva

Intuitivní metoda: sekeru namíříme ostřím dolů, držíme ji rovnýma rukama za úplný konec rukojeti. Rameno prodloužené o linii hřídele má v souladu s fyzikálními zákony větší sílu nárazu. Dřevo štípeme tak, že čepel sekery namíříme na dřevěné jádro v pravém úhlu. Vyplatí se využít stávající přirozené trhliny ve dřevě, aby bylo snazší poškodit jeho strukturu. Operaci opakujeme, dokud se špalek neodlomí.

Obrácený způsob: stane se, že sekera uvízne v místě řezu. Pak takový kus dřeva otočíme úderem násady sekery do pařezu. Poleno se vlastní vahou rozštípne.

Když jsou kusy dřeva velké a mají suky, můžeme se uchýlit k štípání dřeva klíny. Kladivou sekerou vrazíme klín těsně k okraji klády, abychom vytvořili trhlinu. Další klín je umístěn na linii trhliny. Takto postupujeme, několikrát odlomíme kus dřeva. Při této metodě nepoužívejte obyčejnou sekeru jako klín nebo kladivo, protože by se mohla poškodit.

Pro zdráhavé: štípačky

Pokud se necítíte na štípání dřeva sekerou, je dobré si pořídit štípačku. Díky němu snadno naštípeme velké množství dřeva. Existují tři typy těchto nástrojů, které se liší zdrojem energie.

Elektrické štípačky jsou napájeny napětím 230 V nebo 400 V. Jejich výhodou je tichý chod a není potřeba namáhavé údržby. Nemají velký výkon a mohou mít problémy s řezáním tvrdšího dřeva.

Spalovací štípačky jsou výkonné, ale mnohem hlučnější než elektrické modely. Poradí si i s tvrdým dřevem.

Hydraulické štípačky jsou určeny pro profesionální práci, zejména pro štípání velkorozměrného dřeva. Oproti předchozím štípačkám je jejich chod pomalejší. Tyto typy nástrojů jsou masivní, vyznačují se vysokým výkonem a odolností proti mechanickému poškození.

Řezání stromů

Zima je nejlepší roční období pro kácení stromů – podle lidového pravidla, že štípání dříví by mělo skončit před Velikonocemi. Má to svůj důvod, protože pak stihne vyschnout před topnou sezónou. Tuto práci můžete nechat i do konce roku, aby dřevo přes zimu, kdy je vzdušná vlhkost nejnižší, vyschlo.

V našich klimatických podmínkách získáváme palivové dřevo z dubu, habru, javoru, jasanu nebo břízy. V průřezu kmene těchto stromů jsou prstence, které nejen znesnadňují řez, ale po usušení i lepí a jejich rozštípnutí působí mnoho problémů. Čerstvé vlhké dřevo ihned nařežte na menší kousky. Dřevo lze snadno sušit a skladovat v dřevníku, ale lze to dělat i venku pod střechou. Při správném uspořádání rychle vysychají před další topnou sezónou a získávají větší výhřevnost.

Pily na dřevo

Když se sami chceme chopit takové výzvy a pokácet strom v našem lese nebo na zahradě, místo tradičního zápolení se sekerou investujme do pily. Vybírat můžeme z ručních, elektrických a benzínových pil.

Ruční pila je nejlevnější produkt, který nevyžaduje mnoho času a úsilí. Je vhodný pro zpracování malého množství dřeva. Kácení velkého stromu však bude časově náročné a bude vyžadovat spoustu energie.

Elektrická pila

Elektrická pila je lehká, tichá a i přes své malé rozměry dokáže být docela výkonná a nevypouští výfukové plyny. Nevýhodou je nutnost připojení ke zdroji energie. Délka napájecího kabelu je obvykle 4 m, v kombinaci s prodlužovacím kabelem to může stačit na pokácení stromu na zahradě. Pokud však plánujeme výlet do lesa, potřebujeme pilu vybavenou akumulátorem – tato zařízení vzhledem k váze akumulátoru hodně váží. Jejich načítání také zabere hodně času.

 

Benzínová motorová pila

Nejlepším řešením je proto pořízení benzínové pily. Benzínové pily jsou poháněny palivem z nádrže. Jsou užitečné pro řezání dřeva o průměru přes 30 cm a mnoha dalších obtížných materiálů. Benzínová pila vyžaduje pravidelnou údržbu svého technického stavu a správné skladovací podmínky.

Nejdůležitějším parametrem motorových pil je výkon. Pokud máme co do činění s tenkými nebo středně velkými stromy, poohlédněte se po zařízení pro domácí použití s výkonem 2,5 až 5 HP. Při kácení tlustých, starých stromů by měl být výkon motoru ještě větší. Pozor si dejte také na vodicí lištu: čím delší bude, tím lépe si pila poradí s většími a většími kusy dřeva.

Bezpečně pokácet strom

Nejprve určíme směr pádu stromu s přihlédnutím k jeho struktuře, přítomnosti větru a terénu. V tomto směru uklízíme okolí stromu, v opačném směru i únikovou cestu. Poté z kmene odstraníme větve, které by mohly překážet při samotném kácení.

Pila by se měla držet oběma rukama – praváci pokládají pravou ruku na zadní rukojeť a levou ruku na přední rukojeť. Řezací řetěz vedeme tak, aby prodloužení čáry řezu probíhalo vedle našeho těla. Pilu bychom neměli zvedat nad úroveň ramen. Pilu nastartujeme ještě před kontaktem se dřevem, aby zařízení při kontaktu s materiálem neškublo. K bezpečnému kontrolovanému kácení stromů si podle situace můžeme pomoci otočnou pákou, narážecí pákou, kácecími klíny nebo navijákem.

Užitečné doplňky? Pokud s touto pilou plánujete také řezat dřevo, zvažte pořízení kovového pilového koně pro bezpečnou podporu.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Nezbytné nástroje pro řezání dřeva

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Nezbytné nástroje pro řezání dřeva

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Nezbytné nástroje pro řezání dřeva

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Nezbytné nástroje pro řezání dřeva

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Nezbytné nástroje pro řezání dřeva

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Nezbytné nástroje pro řezání dřeva

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.