Produktové dotazy: 730 829 745

Jak nabrousit benzínovou pilu?

Benzínová pila, jako každý nástroj, vyžaduje údržbu. Práce s dobře udržovaným nářadím je mnohem efektivnější a bezpečnější. Klíčovým prvkem benzínové pily je její řezací řetěz. 

Pokud chcete, aby prořezávání velkých kusů dřeva bylo bezproblémové, je nutné řetěz řádně udržovat. Nabroušený řetěz výrazně prodlouží životnost vašeho zařízení. Jak často byste měli ostřit řetězovou pilu a jaké jsou příznaky tupého řetězu?

Broušení řetězu benzínové pily – proč by se to mělo dělat?

Nákup i té nejlepší benzínové pily bude vyžadovat naostření řezného zubu. Nepravidelná údržba řezného systému motorových pil a benzínových pil bude mít za následek rychlé opotřebení řetězu, vodicí lišty a vodícího kola. 

Řezání dřeva tupým řetězem je mnohem obtížnější kvůli pomalejšímu otáčení, což vyžaduje větší úsilí. Provoz zařízení je nerovnoměrný, což způsobuje velké nepohodlí a riziko nehod, pokud zařízení "odskočí". Použití nenabroušené pily může poškodit celý řezací systém, což si vyžádá nákladné opravy a někdy může dokonce vést k úplnému poškození.

Kdy byste měli naostřit řetěz?

Lidé, kteří mají s prací s pilou bohaté zkušenosti, snadno vycítí okamžik, kdy je potřeba řezací ústrojí naostřit. Dobře nabroušené řezné zuby snadno vstupují do zpracovávaného materiálu. 

Když se řetěz pily začne otupovat, osoba používající pilu pociťuje především znatelný odpor a při práci se více práší. Tyto příznaky byste neměli ignorovat, protože jde o bezpečnost vás i vašeho zařízení.

Pokud ještě nemáte zručnost a intuici profíků, vyplatí se osvojit si pravidlo ostření řetězu pily každé třetí tankování do nádrže. Toto pravidlo bude platit při zpracování měkkého a očištěného dřeva. 

Pokud řetězovou pilu používáte k řezání tvrdých druhů dřeva, jako je dub, nebo zpracované dřevo není čisté, měli byste naplánovat nabroušení řetězu před každým doplňováním palivové nádrže. Dodržování těchto rutinních postupů vás ušetří nepříjemných incidentů.

Jak naostřit řetěz motorové pily

Pokud nemáte patřičné dovednosti nebo čas na to, abyste si řetěz brousili sami, rozumným řešením je nechat zařízení v servisu. Pak si můžete být jisti, že se o vaši pilu profesionálně postarají specialisté. 

Pokud však máte pohon a správné vybavení, můžete řetěz naostřit ve vlastní garáži. Začátečníci mají jistě obavy z vlastního broušení pily napoprvé. Není to tak těžké, jak se může zdát. Stačí se seznámit se základy a vybavením.

Nástroje na ostření řetězu

Výběr nástrojů závisí na způsobu ostření řetězu. Pokud se rozhodnete pilu brousit ručně jako zkušený dřevorubec, budete potřebovat následující nástroje:

  • stabilizační rukojeť – je velmi důležité, aby motorová pila během ostření zůstala nehybná. To vám umožní lépe ovládat pohyby a úhel nástrojů. K tomuto účelu se skvěle hodí i svěrák
  • pilníky s kulatým průřezem - pilník musí mít průměr odpovídající typu řetězu
  • ploché pilníky – používají se k vyrovnání omezovačů tloušťky třísek na řetězu. Díky tomu pila pracuje rovnoměrně
  • průvodce pilníkem – umožňuje nastavit soubor do správného úhlu. Tento nástroj je velmi užitečný, zejména pro začátečníky. Lidé s bohatými zkušenostmi s ostřením jej používají zřídka
  • stopměr – pomáhá přesně určit výšku zastávek

Použití takové sady vám dává velkou volnost a umožňuje vám naostřit řetěz benzínové pily kdekoli. Tyto nástroje budou nenahraditelné při řezání dřeva v lese nebo stavbě prvního dřevěného domu na vašem pozemku.

Další používanou metodou je mechanické ostření řezných zubů pomocí brusky místo pilníku nebo elektrického brousku na řetěz.

Ostření řetězu pilníkem

Pokud se rozhodnete pilu ostřit plochým pilníkem, musíte zajistit správné umístění pilníku vůči řetězu. Před zahájením práce zkontrolujte, zda je řetěz správně napnut. 

To je velmi důležité, pokud si nechcete poškodit zuby. Zpravidla by jedna pětina pilníku měla vyčnívat nad vrchol zubu. Měli byste dělat rovnoměrné pohyby jedním směrem (od sebe) a pilníkem mírně otáčet kolem jeho osy. 

Pilník musí být také nastaven do správného úhlu. Úhel pilníku je určen vodítkem, které určuje směr rovnoběžný s pohybem nástroje. 

Ostření motorové pily začíná z pravé strany. Poté řetěz otočíme a nabrousíme levé zuby. Brousíme, dokud nejsou všechny zuby stejně dlouhé. 

Ještě je potřeba upravit omezovač výšky. Upravujeme pomocí plochého pilníku. Umístěte na řetěz pravítko a poté vyčnívající prvky ořízněte. 

Pokud si všimnete, že je řezný zub poškozený, brouste jej, dokud nezíská
  

Mechanické broušení řetězu

K nabroušení řetězu můžete použít brusku. V tomto případě musí být řetěz také dobře napnut, ale musí být odstraněn z vedení pily. 

Po umístění řetězu do zařízení tak, aby nejkratší zub probíhal pod ostřícím kotoučem a po nastavení vhodného úhlu sklonu, můžete začít ostřit. 

Brusky mají velmi často speciální doraz, který se zahákne na zub. Jedná se o pohodlný a mnohem rychlejší způsob zejména pro lidi, kteří nemají s broušením plochým pilníkem žádné zkušenosti. 

Kromě samotné brusky potřebujete také speciální brousek, který se na zařízení montuje. Výhodou použití brusky je, že nemusíte hlídat délku zubů ani úhel sklonu. Nevýhodou je bohužel rychlejší opotřebení řetězu.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak nabrousit benzínovou pilu?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak nabrousit benzínovou pilu?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak nabrousit benzínovou pilu?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak nabrousit benzínovou pilu?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak nabrousit benzínovou pilu?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak nabrousit benzínovou pilu?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.