Produktové dotazy: 730 829 745

Jak nainstalovat dveře: Kompletní průvodce krok za krokem

Mnoho lidí si klade otázku: kolik stojí montáž dveří? Cena montáže dveří v závislosti na složitosti úkolu je přibližně 100-200 PLN. Pokud kromě vchodových dveří plánujete osadit nebo vyměnit i dveře do jednotlivých místností v bytě, tato částka se výrazně zvyšuje. Pokud to plánujete udělat v domě s několika koupelnami a dalšími místnostmi, náklady na instalaci se ještě zvýší. Další často kladenou otázkou je, jak dlouho trvá montáž dveří. Doba trvání této služby závisí na typu samotných dveří.

Jak nainstalovat otočné vstupní dveře? 

Montáž vnitřních a vnějších otočných dveří by měla být provedena včas. Všechny mokré renovační práce (tj. nanášení omítky, omítky, nátěru) musí být dokončeny a místnosti by měly být suché a dobře větrané. Pokud instalujete zárubeň do vlhké zdi, může se vyboulit a prasknout. Nezapomeňte tedy po dokončení renovace nebo dokončení práce ve vaší domácnosti několik dní počkat.

Jak instalovat vchodové dveře a ty mezipokojové? Instalaci vnějších a vnitřních otočných dveří začněte kontrolou šířky stěn, do kterých mají být instalovány. Na základě těchto údajů vyberte typ zárubně. K dispozici jsou dva typy:

  • masivní – jedná se o levnější řešení, které se používá v novostavbách se stěnami pravidelné šířky;
  • nastavitelné – tento typ zárubní se používá pro stěny s nestandardními rozměry; skládají se ze základního prvku a nastavitelného prvku, který umožňuje přizpůsobení zárubně tloušťce stěny.

Chcete-li dveře nainstalovat sami, měli byste se vybavit příslušným nářadím. Budete potřebovat:

  • metr
  • vodováha/ laser
  • vrtáky
  • bitů
  • pěnová pistole
  • ponorná fréza s vodicí lištou pro zkrácení dveří
  • akumulátorový šroubovák pro šroubování značek

Příprava stěn a jednotlivé fáze montáže dveří

Otvor ve zdi musí být řádně připraven. Měla by být přibližně o 5-10 mm větší než rozměr zárubně. Zkontrolujte také, zda je dostatečně suchý. Stěnu očistěte od případných zbytků renovace - lehce obruste a vysajte . Díky těmto činnostem zlepšíte přilnavost zárubně.

Montáž zárubně

Prvním krokem při montáži zárubně je spojení horního nosníku s bočními nosníky pomocí lepidla nebo šroubů, které jsou součástí sady. Nezapomeňte v této fázi zkontrolovat správné úhly a rozměry pomocí metru a vodováhy. Po dokončení těchto kroků můžete panty utáhnout. Spodní okraje zárubně navíc zakryjte silikonem, abyste je chránili před vlhkostí.

Poté pokračujte v instalaci rámu dveří. Umístěte jej proti otvoru ve zdi a zajistěte dřevěnými klíny nebo montážními polštářky. Mezery mezi zárubní a stěnou by měly být ze všech stran stejné. Připevněte distanční podložky na třech místech: vedle pantů a ve výšce kliky dveří. Další fází je aplikace montážní pěny. Nezapomeňte množství nepřehánět, protože pěna zdvojnásobí svůj objem. Počkejte, až ztuhne, poté vytáhněte montážní klíny, demontujte vodorovné rozpěrky a opatrně odřízněte přebytečnou pěnu.

Montáž a seřízení dveřních křídel

Po instalaci zárubně můžete přejít k nasazování dveří na panty. Pokud byl rám dveří správně namontován, měly by být dveře nehybné. Pokud však zaznamenáte mírné vnitřní nebo vnější odchylky, upravte křídlo. K tomu slouží svorky v pantech. Nezapomeňte však panty příliš neutahovat ani nepovolovat. To může mít za následek zničení pantů a těsnění dveří a tření dveřního křídla o podlahu nebo rám.

Jak nainstalovat posuvné dveře?

Krátký návod, jak instalovat posuvné dveře nejprve představí, jaké typy se v domácnostech nejčastěji instalují – mohou to být posuvné dveře s kolejnicí pouze nahoře nebo s kolejnicemi nahoře i dole. V obou případech začíná montáž posuvných dveří instalací kolejnic. Mechanismus kola je pak instalován na křídlo. Nakonec se na kolejnice položí dveřní křídla.

Jak nainstalovat akordeonové dveře?

Způsob instalace skládacích dveří je velmi podobný jako u posuvných modelů. Skládací dveře však většinou využívají pouze horní kolejnici. Nejprve tedy připevněte kolejnici a poté harmonikové dveře na svislou hranu dveřního otvoru umístěním čepu do horní kolejnice.

Jak nainstalovat prolamované dveře na stěnu?

Vyplatí se také naučit se rychlý způsob montáže prolamovaných dveří na stěnu. Tento úkol není příliš obtížný. Nejprve přišroubujte dva pásy ke stěnám a poté panty k prolamovaným dveřím. Nakonec připevněte panty a dveře na lišty ve zdi.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Montáž dveří svépomocí doma – praktický průvodce

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Montáž dveří svépomocí doma – praktický průvodce

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Montáž dveří svépomocí doma – praktický průvodce

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Montáž dveří svépomocí doma – praktický průvodce

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Montáž dveří svépomocí doma – praktický průvodce

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Montáž dveří svépomocí doma – praktický průvodce

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.