Produktové dotazy: 730 829 745

Jak nainstalovat panelový plot: Kompletní průvodce krok za krokem

Panelové ploty jsou řešením, které je velmi oblíbené. Snadná montáž, tovární sladění prvků, různé výšky použitých plotů a relativně nízká cena jsou hlavní přednosti panelů.

Díky velmi dobré odolnosti prvků jsou panelové ploty snadno použitelné jak v průmyslových budovách, rodinných domech, tak ve vícegeneračních budovách.

Seznam potřebných produktů:

  • tětiva
  • lopata
  • vodováha/laser
     
  • gumové kladivo
  • míchačka na beton
  • Aku vrtačka
      

Jak nainstalovat panelový plot – se základem nebo bez něj?

Použití základu není nutné, ale někteří lidé se tak rozhodnou, protože věří, že základ zvyšuje estetickou hodnotu plotu. Někdy se také objevují argumenty, že přítomnost tohoto prvku znesnadňuje vstup zvířat jak zvenčí, tak ze samotného pozemku.

Pokud se rozhodneme pro nadaci, můžeme si vybrat:

  • prefabrikovaný betonový základ, tj. hotové prvky, které je třeba umístit do výkopu dříve vyrobeného lopatou. Prefabrikovaný základ se položí pomocí provázku, vodováhy a gumového kladiva;
  • litý betonový základ – tento typ vyžaduje více práce a dovedností. Před instalací plotu musíte provést bednění, řádně připravit betonovou hmotu a počkat, až beton ztuhne.
      

Prefabrikovaný základ je o něco dražší řešení, ale rychlejší a jednodušší na realizaci než betonový.

Jak nainstalovat plotové panely? Příprava na práci


Bez ohledu na to, zda jsme se rozhodli pro základ nebo hodláme panely montovat bez něj, musíme před osazením sloupků vytyčit linii plotu. Dalším krokem je určení umístění sloupků. Plotové panely jsou obvykle široké 2,5 m a sloupky jsou široké 4 cm. Každou stranu oploceného pozemku je tedy nutné vydělit 2,58 – pak získáme počet sloupků a panelů pro danou délku. Při výpočtu byste měli vzít v úvahu také prostor pro bránu a branku.

V této fázi již můžeme označit místo pro sloupky. Dalším krokem bude kopání děr. Měly by být hluboké 50–60 cm. Pokud máte vrtnou soupravu, bude práce snazší a rychlejší, ale díry můžete úspěšně kopat pomocí obyčejné lopatky .

Plotové panely – jak sloupky instalovat?

Po vykopání děr do nich umístěte sloupky. Chcete-li to udělat přesně, musíte použít míru, úroveň a nenahraditelný řetězec. Vyplatí se dbát na to, aby byl každý sloupek uprostřed otvoru – poté bude po zalití betonem řádně stabilizován.


Po usazení sloupků vyplňte otvory betonem. Hmotu je samozřejmě nejlepší připravit v míchačce na beton. Nejprve nalijeme beton do 1/2 hloubky otvoru. Každý sloupek znovu nastavíme, zachováme vertikální, horizontální a plotovou linii. Teprve až stabilizujeme všechny sloupky v řadě, můžeme nalít zbytek betonu. Každý sloupek musí být samozřejmě podepřen konzolami, aby si zachoval své parametry při tuhnutí betonu.

Montáž panelů na sloupky

Po ztuhnutí betonu můžete začít instalovat panely a poté bránu a branku. Plotové rozpony jsou připevněny ke sloupkům pomocí speciálních svorek, šroubů a matic. Při zadávání objednávky nezapomeňte na výběr vhodných příchytek - různé příchytky se používají k upevnění panelů na brance nebo bráně (jedná se o tzv. počáteční příchytky), jiné se používají v rozích (rohové příchytky) a ještě další se používají na jiných místech (mezispony).

Každý panel se instaluje tak, že se nejprve připevní k jednomu čepu a poté k druhému. Při montáži je nejlepší použít elektrický šroubovák. Poslední fází práce je instalace speciálních ochranných stříšek na sloupky.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Panelový plot - jak jej rychle a bezpečně nainstalovat?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Panelový plot - jak jej rychle a bezpečně nainstalovat?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Panelový plot - jak jej rychle a bezpečně nainstalovat?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Panelový plot - jak jej rychle a bezpečně nainstalovat?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Panelový plot - jak jej rychle a bezpečně nainstalovat?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Panelový plot - jak jej rychle a bezpečně nainstalovat?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.