Produktové dotazy: 730 829 745

Jak nastavit přední a zadní přehazovačku na kole?

Přehazovačky se nacházejí na většině moderních jízdních kol. Díky nim se můžete pohodlně a snadno pohybovat na dvoukolce. Co když ale přehazovačky fungují špatně nebo se zpožděním? Specialistům seřízení přehazovaček nezabere mnoho času, ale lidem bez větších zkušeností s opravami kol se tato činnost může zdát složitá.

Je seřízení převodů na kole opravdu velkou výzvou pro laika? Ukazuje se, že se základními znalostmi, pár nástroji a trochou času si můžete přehazovačky seřídit sami.

Seznam potřebných produktů:

  • imbusový klíč
  • hvězdicový šroubovák

Zadní a přední přehazovačka

Zadní přehazovačka slouží ke změně převodů na zadních pastorcích. Skládá se z vozíku a korby s pružinou. Díky ní se vozík pohybuje mezi řetězovými koly a tlačí řetěz na příslušný převodový poměr.

Přední přehazovačka je určena ke změně převodů na předních pastorcích. Obvykle podporuje tři ciferníky. Skládá se z vozíku, nazývaného také vodítko, které v závislosti na zvoleném převodu tlačí řetěz směrem k rámu nebo od něj. To způsobí, že řetěz spadne na příslušné řetězové kolo. Součástí přehazovačky je také svorka, která umožňuje připevnit přehazovačku k rámu.

Nastavení přední přehazovačky

I přes menší počet podporovaných převodových poměrů je seřízení přesmykače o něco složitější než seřízení zadního. Časově nejnáročnější činností je často přesné nastavení měniče. Podívejte se, jak krok za krokem nastavit přední přehazovačku.

  1. Zkontrolujte, zda je přehazovačka bezpečně připevněna. Vodítko by mělo být umístěno 1-3 mm nad velkým kotoučem, rovnoběžně s ním. 
  2. Nasazení řetězu zepředu na malý převodník.
  3. Zkontrolujte napnutí lanka přehazovačky – pokud je uvolněné, je nutné jej utáhnout, protože seřizování přehazovaček s uvolněným lankem nepřinese dobré výsledky.
  4. Řetěz shoďte zezadu doprostřed kazety.
  5. Přední přehazovačka, stejně jako zadní přehazovačka, má dva vychylovací šrouby: "L" (malý vychylovací šroub převodníku) a "H" (velký převodník). Odstraňte oba šrouby hvězdicovým šroubovákem o 1-2 otáčky.
  6. Vyzkoušejte řetěz na nejmenším převodníku. Pokud kolo při otáčení spadne z malého kotouče, utáhněte šroub "L" o čtvrt otáčky. Pokud spadne na malý kotouč obtížně nebo vůbec, povolte šroub "L" o čtvrt otáčky. Opakujte příslušnou operaci, dokud přehazovačka nefunguje správně na nejmenším převodníku.
  7. Testování řetězu na největším převodníku - proveďte jako u nejmenšího převodníku, šroub "H" přiměřeně utáhněte nebo povolte.
  8. Nastavení indexování přesmykače pomocí válcového šroubu (na plášti nebo na přehazovačce nebo přesmykači) - seřiďte napnutí lanka, dokud přehazovačka plynule nestáhne řetěz z malého převodníku na střední převodník.

Nastavení zadní přehazovačky

Nastavení zadní přehazovačky je podobné jako u přední přehazovačky. Postupujte takto:

  1. Nasazení řetězu na nejmenší ozubené kolo vzadu a největší ozubené kolo vpředu.
  2. Kontrola napnutí lanka přehazovačky - jemně odšroubujte šrouby držící lanko pomocí imbusového klíče, abyste jej povolili.
  3. Seřízení stavěcího šroubu "H" - pokud je správně zašroubován, po otočení klikou by se měl řetěz hladce pohybovat na nejmenším pastorku. Pokud uslyšíte nějaké praskání nebo skřípání, utáhněte šroub "H" hvězdicovým šroubovákem o čtvrt otáčky. Testujte a utahujte, dokud řetěz hladce běží na řetězovém kole.
  4. Seřízení stavěcího šroubu "L" - otočte klikou a natlačte řetěz prstem na další ozubená kola, až po největší. Pokud nepřepadne, přehazovačky fungují správně. Pokud spadne, seřiďte šroub „L“.
  5. Nastavení indexování přesmykače - šroub na válcovém šroubu, dokud se nezastaví, a poté připojte lanko přesmykače utažením šroubu imbusovým klíčem . Upravte napnutí lanka, dokud přehazovačky nefungují hladce.

Nakonec kolo otestujte. Pokud byly všechny kroky provedeny správně, měly by přehazovačky fungovat hladce a tiše.

 


Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak nastavit přední a zadní přehazovačku na kole?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak nastavit přední a zadní přehazovačku na kole?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak nastavit přední a zadní přehazovačku na kole?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak nastavit přední a zadní přehazovačku na kole?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak nastavit přední a zadní přehazovačku na kole?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak nastavit přední a zadní přehazovačku na kole?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.