Produktové dotazy: 730 829 745

Jak nýtovat: Průvodce nýtováním ručním, pneumatickým nýtovačem a bez nýtovače

Nýtování umožňuje rychle spojovat různé typy prvků. Pomocí nýtů můžete spojovat prvky nábytku, strojů, vozidel nebo oblečení. Nýtovat můžete pomocí ručního nebo pneumatického nýtovače, je možné nýtovat i bez nýtovače.

Existuje mnoho způsobů, jak spojit dva kusy materiálu. Mezi nimi si zvláštní pozornost zaslouží nýtování. Pomocí vhodných spojek - nýtů - vznikne velmi odolný spoj. Nýtování bylo běžnou metodou spojování součástí ještě předtím, než byly vynalezeny svařovací techniky. Nýtování je dodnes alternativou ke svařování, zvláště když je důležitý rychlý zásah nebo když není možné svařovat jednotlivé prvky.

Nejdůležitější informace o nýtech a nýtování

Nýty jsou malé kovové prvky. Jejich struktura umožňuje spojování samostatných, plochých částí materiálů. Nýty se vyznačují univerzálností z hlediska spojovaných materiálů. Parametry těchto konektorů se promítají do specifikací spojů, které vytvářejí, např. jejich trvanlivosti a systému rozteče nýtů. Typické nýty mají charakteristickou hlavu, ale stále častěji jsou nahrazovány tzv slepé nýty. Dalším typem nýtů jsou nýtovací matice - jsou malých rozměrů a trubkového tvaru, se závitem uvnitř. Používají se pro spojování tenkých materiálů.

Nýty umožňují spojování, tedy nýtování kůže, džínů a dalších materiálů používaných k výrobě nebo opravám oděvů. Specifickým typem nýtů jsou očka – kožené nýty. O tom, jak je nýtovat pomocí nich, si můžete přečíst dále v článku. Pokud jde o použití pro typické průmyslové účely, umožňují mimo jiné: spojování plastů, sádrokartonu, nosníků, konzol, strojních prvků nebo plechů, např. hliníkové nýtování. K nýtování se používají pneumatické a ruční nýtovače, ale jsou k dispozici i nýty, které použití takového zařízení nevyžadují. Chcete-li spojit dva hliníkové plechy, nejprve do nich vyvrtejte otvory pomocí vrtačky.

Nýtování ručním nýtovačem

Návod, jak nýtovat pomocí ručního nýtovače, by měl začínat tím, že ruční nýtovač je vhodným nástrojem pro kutily, kutily, stavitele a servisní techniky. Nýtování ručním nýtovačem závisí do značné míry na síle vašich rukou. Proto je vhodnější pro jednotlivé práce na spojích. Při nýtování prvků tímto malým zařízením musíte mít na paměti, že každý nýt musí být upnut samostatně. Tento nýtovač je ideální pro činnosti, které vyžadují vysokou přesnost. Ruční nýtovač je mobilní zařízení, které vám umožní pracovat volně v jakékoli poloze.

Nýtování pneumatickým nýtovačem

S tímto zařízením se při nýtování neunavíte, protože jeho ovládání je poměrně pohodlné a rychlé. I proto, že ke spojení prvků nepoužíváte sílu vlastních rukou, ale stlačený vzduch. Jedná se o velmi efektivní řešení, které se používá na výrobních linkách i v profesionálních dílnách. Pomocí pneumatického nýtovače lze mimo jiné provádět: instalace prodloužených rámů nebo krytů. Ve většině případů si poradí jak s trhacími nýty, tak s nýtovacími maticemi.

Nýtování bez nýtovače

Pro spojování materiálů pomocí nýtů není nutné používat nýtovač. K nýtování bez nýtovací pistole budete potřebovat kladivo a vrtačku. Spojte díly, které chcete spojit, a poté je provrtejte. Umístěte nýt do otvoru tak, aby jeho kolík vyčníval na druhé straně. Nyní na něj poklepejte kladívkem, které roviny stlačí. Nýtování bez nýtovací pistole funguje dobře, mimo jiné: při spojování hliníkových plechů a koženými nýty.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak nýtovat? Nýtovací kůže, hliník | Brát jako samozřejmost

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak nýtovat? Nýtovací kůže, hliník | Brát jako samozřejmost

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak nýtovat? Nýtovací kůže, hliník | Brát jako samozřejmost

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak nýtovat? Nýtovací kůže, hliník | Brát jako samozřejmost

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak nýtovat? Nýtovací kůže, hliník | Brát jako samozřejmost

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak nýtovat? Nýtovací kůže, hliník | Brát jako samozřejmost

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.