Produktové dotazy: 730 829 745

Jak ochránit zahradní rostliny před zimou: Praktické tipy a triky

Na podzim nás na zahradě čeká spousta práce: sběr ovoce a zeleniny, ale i semen na stratifikaci, hrabání listí, finální sekání trávy a příprava palivového dříví. Nezapomínejme před zimou chránit rostliny, které to vyžadují. Silná vrstva sněhu poskytuje přirozenou ochranu před mrazem, ale nedokážeme odhadnout, zda se v zimě vyskytnou vydatné srážky, které jsou v našich klimatických podmínkách v poslední době stále obtížnější. Správná péče o rostliny na podzim jim pomáhá přežít nejtěžší měsíce.

Krycí rostliny - až po prvním mrazu

Je chybou začít pracovat příliš brzy. Kryt zvýší teplotu substrátu a může způsobit hnilobu nebo další vegetaci rostliny - a to už je pozdě. První mráz ji zdevastuje, protože nestihne vstoupit do období zimního klidu. Nejvhodnější dobou pro přikrytí rostlin na zimu je polovina listopadu – tehdy obvykle očekáváme pravidelné mrazíky, které ztvrdnou půdu do hloubky několika centimetrů.

Čím zakrýt rostliny?

K ochraně zahradních rostlin před studeným větrem a mrazem můžeme použít:

  • agrotextilie různé tloušťky
  • stínící síť
  • sláma – nejčastěji jako rohože
  • jutová tkanina
  • disky z kokosových vláken
  • zdobíte, tj. větve jehličnatých stromů
  • zahradní kůra
  • rašelina
  • kompost
  • zahradní zemina
  • piliny
  • suché listy

Dobrý materiál pro ochranu rostlin před nízkými teplotami propouští vzduch a sluneční záření, proto se vyhněte použití fólie. Je vhodný pouze pro zajištění květináčů.

Krytí stálezelených rostlin

Máme-li na zahradě dřišťál, buxus, kalmie, vavřín, mahónii, ohnivce a rododendrony, tisy, cypřiše nebo stromovité - musíme dbát na to, aby přečkaly zimní měsíce. Tyto rostliny v zimě odpařují svými listy vodu (kterou neztrácejí), ale její nedostatek nedokážou doplnit promrznutím půdy. Nejcitlivější na zimu jsou mladé exempláře se špatně vyvinutými kořeny. Pokud na podzim neprší, zalévejte je, aby se nahromadily dostatečné zásoby.

Mělké kořenové systémy mají rododendrony, mahagon, ohnivce, vřesy a vřesy. Kořeny rostlin chráníme před promrzáním půdy a ztrátou vláhy pokrytím půdy kůrou, listím nebo pilinami. Nadzemní části se vyplatí zakrýt jehličnatými větvemi nebo stínící sítí. Zástěny můžete postavit i kolem keřů nebo kmenů stromů z netkané textilie napnuté na bambusových kůlech zaražených do země. Podobně chráníme na mráz citlivé buxusy, cypřiše, cesmíny a túje. Pravidelným řezem jsou méně odolné vůči náhlým změnám teplot a nedostatku srážek.

Jak zakrýt popínavé rostliny

Z révy vyžadují zimní ochranu plamének, akebea, vistárie, milina, popínavé růže v mnoha odrůdách, křídlatka Aubertova a japonská réva.

Na podpěry připevníme slaměné rohože, ozdobami můžeme obložit i popínavé rostliny. K výrobě kopců používáme borovou kůru, piliny, mulč nebo prostě zahradní zeminu. To ochrání spící pupeny a kořeny před mrazem.

Réva pěstovaná na balkóně v květináčích snáší zimu mnohem hůř než ta pěstovaná v zemi. Nejcitlivější vzorky je proto na zimu nejlepší skladovat v chladném sklepě (optimální teplota od 0 do -5° C) nebo v přístavku. Květináč můžeme od podlahy terasy izolovat kokosovým kotoučem. Chrání kořenový bal před nízkými teplotami a ztrátou vlhkosti.

Dalším řešením je tzv zakopání, tedy zapuštění květináče do země a zakrytí nadzemních částí rostliny - podobně jako u zahradní révy.

Zimní kryt pro stromy a keře, které ztrácejí listy

První mrazíky nám dávají najevo, že se o naše bezlisté stromy a keře musíme starat. Zahradní hortenzie, syrské ketmie, palmové javory, mladé katalpy, magnólie a tulipány - slaměné rohože nebo ochrana před silným větrem vlnitou lepenkou. Karton má však nevýhodu, že snadno nasává vodu, díky čemuž vypadá nevzhledně, a nepropouští světlo.

Záhony s keři zakryjte listím, kůrou, pilinami nebo zeminou. V případě kyticových hortenzií stačí posypat pouze jejich základy. Tyto rostliny se každé jaro silně seřezávají, takže zmrznutí výhonů nenadělá mnoho škody.

Některé ovocné stromy (např. meruňky, třešně, broskvoně, hrušně) vyžadují zimní ochranu, zejména mladé rostliny. Zakryjte základnu každého stromu hromadou zeminy. Koruny a kmeny stromů obalíme bílou agrotextilií nebo konfekční kapotou z tohoto materiálu. Jsou dostupné v různých velikostech. Velikost kukly můžeme přizpůsobit velikosti keře nebo stromu a díky tomu je rostlina dobře chráněna. Utáhněte všitý provázek ve spodní části rostliny, tím utěsníte kryt.

Náročnějším, ale dekorativním řešením zahrady je postavit „stany“ kolem nízkých keřů nebo malých stromků. Jutová tkanina, kterou k tomu použijeme, vypadá nečekaně dobře - na pozadí agrotextilních digestoří nebo slaměných rolí.

Ochrana okrasných trav

V prvním roce je nutná dostatečná ochrana pro všechny nově vysazené okrasné trávy. Druhy výjimečně citlivé na mráz - jako je miscanthus a pampová tráva - by měly být každý podzim vyvázány suchým listím a květenstvím. Vyplatí se to udělat po odkvětu podzimních trav, jakmile přijdou mrazy. (V opačném případě opadávají listy trávy naváté mrazivými větry a potulují se po celé zahradě.) Nejlepší je to udělat za suchého a slunečného dne, kdy listy nejsou mokré. Svážeme je na dvou až třech místech, aby vznikl správný tvar snopu. V žádném případě ho neřežeme! Díky tomu se trs trávy přirozeně zahřeje zevnitř, ze kterého na jaře vyraší svěží stébla. Na bázi trsy přikryjeme slámou, rákosem nebo suchým listím.

Dekoracemi zakrýváme pouze stálezelené rostliny ve formě keřů (např. levandule, santolina, tymián, granát).

Způsob pokrytí bylinných rostlin rodu vytrvalých

Mezi trvalkami najdeme i rostliny citlivé na nízké teploty, například hyacinty, kosatec, lilie, některé podzimní pyrethrum a japonské sasanky. Chránit bychom měli nejen ty exempláře, které máme na zahradě již delší dobu, ale i rostliny vysazené nedávno – a tedy citlivější.

Výhony trvalek seřezáváme na podzim těsně nad zemí. Zbytky zakryjte kůrou, pilinami nebo listím. Část výhonků ponechme až do jara jako úkryt pro hmyz a zdroj potravy pro ptactvo. Suché stonky navíc podporují vrstvy rostlinného krytu. Vyřezáváme je až na jaře.

Ochrana královny zahrady - růže

Když začínáme zakrývat rostliny na zimu, nesmíme zapomenout na jednu z nejjemnějších a nejkrásnějších květin – růži. Vyžadují ochranu jak kořenů, tak i nadzemní části. Na základně vytvořte 20-40 cm vysoký kopec zeminy, kůry nebo kompostu (vyhněte se rašelině). Na zakrytí keřů jsou nejvhodnější slaměné rohože nebo agrotextilie.

Růže na kmínku je třeba na zimu speciálně zajistit tak, že je opatrně ohneme k zemi, připevníme k zemi rozeklanou větvičkou nebo kůly a vyryjeme.

Pnoucí růže zakryjte slámou nebo agrotextilií, aniž byste odstranili výhonky z podpěr. Substrát zakryjte zeminou nebo kůrou.

V každém případě se snažte chránit vakcinační místa rostlin, protože mohou v zimě zmrznout a nevytvářet nové výhonky.

Kdy odstranit kryty z rostlin

Zimní přikrývku rostlin lze odstranit až po odeznění posledních mrazů a teplota se drží alespoň pár dní nad bodem mrazu. To obvykle připadá na přelom března a dubna. Mohyly odklízíme později, klidně i v polovině května, po „studených zahradnících“.

Zahrada, přes zimu nečinná, na jaře ožije spolu s veškerou přírodou – její pohled vás jistě okouzlí – výsledek vaší pečlivé péče a pozornosti.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Krycí rostliny na zimu - jak se starat o rostliny během mrazů?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Krycí rostliny na zimu - jak se starat o rostliny během mrazů?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Krycí rostliny na zimu - jak se starat o rostliny během mrazů?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Krycí rostliny na zimu - jak se starat o rostliny během mrazů?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Krycí rostliny na zimu - jak se starat o rostliny během mrazů?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Krycí rostliny na zimu - jak se starat o rostliny během mrazů?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.