Produktové dotazy: 730 829 745

Jak odstranit drobné praskliny ve zdi: Praktický návod krok za krokem

Škrábance a drobné praskliny ve zdi obvykle nejsou důvodem k obavám. U novostaveb to nejčastěji souvisí s usazením stavby do země. Tento proces obvykle trvá asi 2 roky. Pokud se praskliny nezvětší, neměli bychom se znepokojovat. Jak je odstranit?

Drobné praskliny a škrábance ve stěnách snadno odstraníme sami pomocí nářadí a materiálů, které lze zakoupit v každém stavebnictví. Vše, co potřebujete, je trojúhelníková škrabka, základní nátěr, tmel, hladítko, barva, štětce a válečky. 

Seznam potřebných produktů: 

  • zednická lžíce
  • trojúhelníková škrabka
  • fólie na ochranu podlah a nábytku
  • přízemní
  • tmel
  • kartáče
  • malířské válečky
  • brusný papír

Jaké jsou příčiny prasklin ve zdi?

Existuje mnoho příčin vzniku trhlin ve stěně. Nejčastěji je na vině sesedání budov. U novostaveb i starších budov, u kterých došlo k prohloubení suterénu nebo k podmáčení základů, se stavba usadí do země přibližně 2-3 roky po dokončení prací. To má za následek "práci" konstrukce a vytváření pnutí, která mohou způsobit vznik trhlin na stěnách. Jedná se o přirozený proces a drobné škrábance z něj vyplývající by neměly být důvodem k obavám. Problémem ale začnou být, pokud jejich šířka přesáhne 1 milimetr a my si všimneme, že se zvětšují. V takové situaci je třeba věc konzultovat s projektantem, který posoudí, zda je stavba pro členy domácnosti bezpečná. Dalším důvodem vzniku škrábanců a prasklin může být nepřesná povrchová úprava stěn nebo nesprávné proporce, ve kterých byly smíchány materiály pro dokončení dané místnosti.

Jak začít s opravou drobné praskliny?

Když se rozhodneme zbavit se praskliny ve zdi, měli bychom chránit podlahu, okna, nábytek a další předměty v okolí, které by se při práci mohly poškodit nebo ušpinit. Vyplatí se použít fólii, abyste se později vyhnuli zdlouhavému čištění od prachu a zbytků barev. Když zjistíme, že trhlina je malá, nezvětšuje se a nesouvisí se stavebními vadami stavby (jinak by bylo nutné vyhledat radu od stavebníka), můžeme přistoupit k práci. 

Jakmile je vše zakryto ochrannou fólií, můžete pomocí trojúhelníkové škrabky praskliny mírně rozšířit a dát jí tvar „V“. Po odstranění prachu naneste štětcem na povrch základní nátěr, např. ve formě barvy. Po 24 hodinách, když má čas zaschnout, by měl být na povrch trhliny aplikován tmel. Vyplatí se to udělat stěrkou kolmo k linii trhliny. Celé to můžeme uhladit smirkovým papírem a natřít do barvy ladící s barvou stěny. 

Vrstvená výplň malé trhliny

V případě větší trhliny nebo defektu ve zdi se vyplatí zvolit vrstvenou výplň. Jedná se o umístění výplně do rozšířené a napenetrované spáry a následné vtlačení výztužné sítě do ní. Tím zabráníte opakování prasklin. Poté síťovinu schováme pod další vrstvu tmelu, kterou uhladíme brusným papírem. Celé to natřeme barvou v příslušné barvě, pomocí válečků a štětců. Odstranění drobných prasklin ve zdi by neměl být zásadní problém a ve většině případů to zvládnete sami. Všechny potřebné položky nakoupíme prakticky v každém stavebnictví a veškeré práce (s přihlédnutím k době potřebné k zaschnutí základního nátěru a plniče) by neměly trvat déle než dva dny.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak se zbavit drobných prasklin ve zdi?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak se zbavit drobných prasklin ve zdi?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak se zbavit drobných prasklin ve zdi?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak se zbavit drobných prasklin ve zdi?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak se zbavit drobných prasklin ve zdi?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak se zbavit drobných prasklin ve zdi?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.