Produktové dotazy: 730 829 745

Jak odvzdušnit radiátor? Litina, hliník

Odvzdušnění radiátorů – radiátorů je snadný úkol, který zvládnete svépomocí bez volání instalatéra. Seznamte se s pravidly, jak odvzdušnit radiátor – snížíte tím riziko zatopení bytu a poškození topné instalace.

Nejčastějšími příznaky vzduchu v radiátoru nebo radiátoru jsou chlazení a bublání vycházející zevnitř. Pokud zaznamenáte některý z těchto příznaků nebo se objeví společně, měli byste co nejdříve zasáhnout – odstranit vzduch nahromaděný v radiátoru. Pamatujte, že vzduch uvnitř radiátoru může vést k rezivění jeho jednotlivých prvků a ponechání radiátoru na vzduchu po delší dobu znamená riziko trvalého poškození.

Jak odvzdušnit radiátor – kde začít?

Odvzdušnění všech typů radiátorů vypadá podobně, ale ne identicky. Je tedy dobré se s každým z nich seznámit. Velmi důležitým prvkem každého radiátoru je jeho odvzdušňovací ventil. Všechny moderní vodní radiátory jsou vybaveny jedním z následujících větracích otvorů:

  • ruční odvzdušňovací ventil – napevno instalovaný, zpravidla ve vnější části otopného tělesa, způsob odvzdušnění závisí na provedení tzv. houbová hlava, některé z nich jsou odvzdušněny pomocí speciálního klíče nebo šroubováku a jiné jsou otáčeny ručně,
  • automatický odvzdušňovací ventil – může mít různá provedení, tento typ ventilů nevyžaduje zásah, samy vytlačují vzduch zbývající v radiátorech, je to pohodlné, ale bohužel nouzové řešení.

Chcete-li sami odvzdušnit radiátor ručním odvzdušňovacím ventilem, budete potřebovat následující nástroje:

  • šroubovák
  • klíč

Nezapomeňte odvzdušnit radiátory, když je instalace zcela vychladlá. Mnohem méně účinné je odvzdušnění radiátoru horkou vodou. Pokud nechcete chladit celou instalaci, vypněte ventil radiátoru. To způsobí rychlé ochlazení vody a konstrukce chladiče bude připravena k odvzdušnění.

Jak vypustit vzduch z hliníkového radiátoru?

Způsob, jak vypustit vzduch z hliníkového radiátoru, spočívá v několika jednoduchých krocích. Začněte kontrolou termostatického ventilu a jeho nastavením do uzavřené polohy. Poté přímo pod ruční odvzdušňovací ventil umístěte nádobu, do které bude proudit voda. Nyní jemně odšroubujte odvzdušňovací ventil pomocí šroubováku nebo speciálního klíče. Poté počkejte, dokud všechen vzduch neodejde a z mezery v chladiči začne vycházet voda. Nyní pevně uzavřete ruční odvzdušňovací ventil a poté odšroubujte termostat do příslušné polohy.

Jak odvzdušnit litinový radiátor?

Litinové radiátory ve většině případů nemají ruční nebo automatické odvzdušňovače. Proto jejich odvzdušnění bude vyžadovat větší přesnost a přesnost. Nejlepší je nechat to udělat dva lidé - jeden by měl odšroubovat ventil a druhý by měl počkat s hadříkem, aby setřel vodu.

Připravte si nářadí – dva nastavitelné vidlicové klíče a misku, kterou umístíte pod konec radiátoru. Poté zavřete termostatický ventil - ve většině případů to bude poloha "0". Nyní povolte spojení o půl otáčky. Zároveň dávejte pozor, abyste nevytvořili příliš velkou mezeru. Na tomto místě je vhodné věnovat pozornost skutečnosti, že vzduch a voda budou unikat z radiátoru po celé ploše tvarovky. Pokud šroubový spoj příliš odšroubujete, voda může vytékat příliš prudce a proud může být obtížně ovladatelný.

Jakmile uslyšíte zvuk unikajícího vzduchu zevnitř, přestaňte šroubovat. Šroubový spoj utáhněte, až ustane syčení vzduchu a z chladiče vytéká pouze voda. Dokončete operaci nastavením termostatu do příslušné polohy.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak odvzdušnit radiátor? Litina, hliník

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak odvzdušnit radiátor? Litina, hliník

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak odvzdušnit radiátor? Litina, hliník

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak odvzdušnit radiátor? Litina, hliník

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak odvzdušnit radiátor? Litina, hliník

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak odvzdušnit radiátor? Litina, hliník

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.