Produktové dotazy: 730 829 745

Jak opravit netěsnící kohoutek?

Poruchu, jako je netěsný, prasklý kohoutek, se nevyplatí podceňovat, protože může způsobit ztrátu až 10 litrů vody denně. S každým dalším dnem se bude množství vytékající vody zvyšovat. Pokud jste kutilové, nemusíte volat instalatéra – pokud se naučíte opravit děravý kohoutek, zvládnete opravit rozbitý kohoutek sami.

Netěsný kohoutek – kde začít?

Pokud váš kohoutek teče, první věc, kterou musíte udělat, je určit příčinu úniku. Pro vlastní opravu budete potřebovat následující nástroje:

  • nastavitelný klíč
  • plochý šroubovák
  • kapesní nůž
  • sada těsnění
  • imbusový klíč
  • kleště na trubky

Doba opravy protékajícího kohoutku je přibližně 1-2 hodiny. Kolik stojí oprava kohoutku závisí do značné míry na poruše. Je však třeba připomenout, že je to také dobrá příležitost zkontrolovat stav instalace, vyčistit ji a udržovat.

Oprava pákové baterie – dvourutková baterie  

Oprava dvourukojetové kuchyňské nebo koupelnové baterie (tedy se samostatným knoflíkem na teplou a studenou vodu) nejčastěji zahrnuje výměnu těsnění. Je zodpovědný za těsnost spojení mezi pohyblivými prvky. Nejčastějším řešením bude výměna opotřebovaných dílů. Nezapomeňte však najít místo úniku. Voda může unikat na několika místech:

  • přes výlevku (při vypnutém kohoutku)
  • přes výtokovou matici
  • vedle čepu knoflíku 
  • mezi hlavou a ucpávkou

Jakmile najdete zdroj úniku vody, vypněte přívod vody a vypusťte zbývající vodu z instalace. 

Zdroj netěsnosti – těsnění pod hlavou

Pokud je zdrojem netěsnosti kolem čepu knoflíku ucpávka, která jej obklopuje, sejměte víčko na knoflíku, poté odšroubujte montážní šroub pomocí nastavitelného klíče a vyjměte knoflík. Nyní utáhněte ucpávku kolem čepu. Někdy to bude stačit. Pokud voda stále uniká, vyměňte těsnění. Vždy pamatujte, že nové těsnění by mělo mít stejnou velikost jako to staré. Můžete si s sebou vzít staré vzorované těsnění a požádat o stejnou velikost. Těsnění mohou být vyrobena z různých materiálů. Mohou to být:

  • pryž
  • silikon
  • nylon

Netěsný kohoutek - těsnění na výtoku

Pomocí nastavitelného nebo otevřeného klíče odšroubujte šroub zajišťující hubici. Při demontáži hubice odstraňte staré těsnění a nainstalujte nové. Poté nainstalujte hubici a utáhněte montážní matici.

Oprava baterie s keramickou hlavicí v jednopákové baterii

Novější typy jednopákových baterií používají místo těsnění odolné keramické hlavice. U tohoto typu kohoutků může únik vody vyžadovat výměnu celého kohoutku za nový. Rozbitý kohoutek naštěstí nemusí vždy znamenat jeho výměnu za nový. Než se však k tomuto kroku odhodláte, zkuste hlavici dotáhnout nebo vyměnit za novou.

Oprava baterie s keramickou hlavicí začíná přerušením přívodu vody. Poté víčko sejměte vypáčením kapesním nožem. To vám umožní přístup k vnitřnímu šroubu. Odšroubujte jej imbusovým klíčem. Nyní sejměte rukojeť a kroužek kohoutku. Pod kroužkem je matice, která přitlačuje hlavu - zkontrolujte, zda je správně utažena. Pokud ne, může to být zdroj úniku vody. Pokud ano, odšroubujte matici a dostanete se k hlavici kohoutku. Vytáhněte hlavu a na její místo nainstalujte novou.

Při výměně hlavice jednopákové baterie nezapomeňte vzít s sebou starou vzorkovací hlavici. Jednopákové kohoutkové hlavice jsou k dispozici ve velikostech 3/8 palce a 1/2 palce. Způsob montáže knoflíku se dělí na:

  • samec – knoflík je našroubován na hlavu
  • samice – knoflík se nasadí na hlavici a následně se utáhne šroubem

Dostupné hlavy:

  • slider – při otáčení ucítíte velký skok
  • keramika – malý skok při otáčení

Nyní utáhněte jednotlivé součásti kohoutku a zkontrolujte, zda problém zmizel. Pokud ne, budete muset vyměnit celou jednopákovou baterii.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak opravit netěsnící kohoutek?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak opravit netěsnící kohoutek?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak opravit netěsnící kohoutek?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak opravit netěsnící kohoutek?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak opravit netěsnící kohoutek?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak opravit netěsnící kohoutek?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.