Produktové dotazy: 730 829 745

Jak opravit netěsnící podomítkovou nádržku?

Netěsná podomítková nádrž je jednou z těch závad, které lze snadno odstranit svépomocí. Taková práce nejenže nevyžaduje mnoho zkušeností, ale také nevyžaduje specializované nástroje nebo přípravky.
  

Náklady na opravu podomítkové nádržky obvykle nepřesahují pár zlotých, protože jedinou částí, kterou je třeba vyměnit, je malé a levné těsnění.

Seznam potřebných produktů:

  • trubkový klíč
  • šroubovák
  • napájecí hadici

Netěsná podomítková nádrž – co by mohlo být špatně?

Mohou se porouchat dva mechanismy v nádržce - plnicí ventil a splachovací ventil. Je však třeba poznamenat, že mechanická porucha zde pravděpodobně nebude možná. Nejčastější příčinou úniku vody je znečištění celého vnitřku splachovací nádrže a opotřebené těsnění odtoku. Je umístěn mezi vypouštěcím otvorem, který je umístěn ve spodní části splachovací nádrže, a spodní částí vypouštěcího ventilu. Je třeba zdůraznit, že toto místo bývá vystaveno hromadění usazenin a nečistot z jímky, což přispívá ke zvýšené netěsnosti celého systému.

Demontáž podomítkové nádržky

U splachovacích nádrží pod omítku, když mluvíme o demontáži, máme na mysli odstranění tlačítek spolu s plechem pokrývajícím celý rám. Chcete-li odstranit samotnou desku, musíte ji mírně posunout doleva, doprava, dolů nebo nahoru - vše závisí na rámu, ke kterému je připevněna. Mírným pohybem desky v každém směru ucítíme, v jaké poloze by měla být demontována. Po nalezení „prověšení“ tento prvek odtáhneme od stěny a demontujeme tyče nebo tlačníky (podle modelu splachovací nádrže).

Demontované knoflíky odložte stranou. Pomocí šroubováku můžeme odšroubovat rám a následně odstranit plastové distanční podložky. Uvnitř vzniklé dutiny by měl být obrázkový návod na demontáž plnicího a vypouštěcího ventilu. Pokud není k dispozici, stojí za to najít vhodné materiály na internetu - to výrazně usnadní další práci.

Netěsná nádrž - demontáž ventilů

Než přistoupíme k další práci, uzavřeme uzavírací ventil, který lze snadno najít uvnitř splachovací nádrže. Tím zabráníte napouštění vody do splachovací nádrže po jejím vyprázdnění. Poté odšroubujte hadici přivádějící vodu k plnicímu ventilu. Pokud to nezvládnete rukou, použijte na pomoc hasák.

Po odšroubování hadice můžete napouštěcí ventil demontovat – většinou jej stačí vysunout pouhým mírným přitažením. Každý výrobce má ale svou technologii, proto je nejlepší si nejprve přečíst zmíněný návod. Poté musíte demontovat vypouštěcí ventil.

Jak opravit podomítkovou nádržku?

Po několika letech používání je vnitřek splachovací nádrže i ventily obvykle velmi znečištěné. Po odstranění ventilů by měla být hadice pečlivě zkontrolována. Pokud neteče a je funkční, stačí jej vyčistit. Pokud je však hodně zakalený nebo protéká, je lepší jej vyměnit za nový.

Vyčistěte vnitřek nádržky houbou a teplou vodou s jemným čisticím prostředkem (např. Pokud se ukáže, že ventily není třeba vyměnit, dobře je opláchněte a poté omyjte mýdlovou vodou.

Určení příčiny závady

Než přistoupíme k důkladnému čištění ventilů, je nutné zjistit příčinu závady. Někdy se bude jednat pouze o nečistoty a usazeniny po několika či desítkách let používání, jindy o silně poškozené těsnění. Málokdy dojde k poškození samotného mechanismu splachovací nádrže, takže většinou po důkladném vyčištění ventilů a vnitřku splachovací nádrže a výměně těsnění pod vypouštěcím ventilem vše funguje bezchybně.

Když důkladně odstraníme všechny usazeniny a vyměníme těsnění, můžeme přistoupit k opětovné montáži všech prvků (v opačném pořadí než při demontáži). Před instalací tlačítek nezapomeňte odšroubovat uzavírací ventil. Nakonec zkontrolujme, zda celý mechanismus bezvadně funguje a zda po splachovacím cyklu neuniká voda.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak opravit netěsnící podomítkovou nádržku?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak opravit netěsnící podomítkovou nádržku?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak opravit netěsnící podomítkovou nádržku?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak opravit netěsnící podomítkovou nádržku?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak opravit netěsnící podomítkovou nádržku?

Erika Stolařová

Věrný zákazník
 
Kvalitní výrobky, komunikace na úrovni a rychlé vyřízení, při potížích vyjdou vstříc, to se jen tak nestává v dnešní době.
Jak opravit netěsnící podomítkovou nádržku?

Bohuslav Wawrzyczek

Věrný zákazník
 
Široký sortiment, dobré ceny a velmi rychlé vyřízení objednávky.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.