Produktové dotazy: 730 829 745

Jak pečovat o vřes doma?

Venku se vřes vysazuje do záhonů, cest a tradičních vřesovišť. Krásně kvetoucí rostliny umístěné v květináčích zdobí i balkony a terasy. Ale můžete si vřes vypěstovat doma? Samozřejmě! Ukážeme vám, jak se o vřes v květináčích starat doma.

Vřesy jsou rostliny, které v září krásně kvetou (květy vydrží i do prvních mrazíků), zdobí dvory i interiéry domů různými odstíny růžové nebo fialové. Jejich přítomnost předznamenává konec léta a začátek podzimu. Při domácím pěstování jsou atraktivní dekorací interiéru. Aby nebyly jen krátkodobou ozdobou, vyplatí se o ně patřičně pečovat – mělo by to prodloužit jejich kvetení. 

Seznam potřebných produktů:

Vřesy doma – substrát a umístění

O vřes pěstovaný doma je dobré začít pečovat hned po zakoupení rostliny. Vyplatí se poskytnout keřům vhodné půdní a stanovištní podmínky. Bez ohledu na to, zda bude vřes zasazen do země nebo do květináče doma, tyto rostliny preferují a rostou nejlépe v úrodné, vlhké, propustné a kyselé půdě. Optimální půdní reakce v tomto případě bude přibližně 4,5 pH. Dobrou směsí je zahradní zemina kombinovaná s pískem a rašelinou, ale v zahradnických obchodech snadno seženete i substráty speciálně určené pro pěstování vřesu.

Po výsadbě vřesů je nejlepší půdu kolem nich zamulčovat borovou kůrou. Omezíte tak odpařování vody a rychlé vysychání půdy. Vřesy je třeba pravidelně zalévat.

Vřesy doma by měly být umístěny na místě příznivém pro jejich pěstování. Rostliny mají rády slunce a polohy chráněné před větrem. Doma je lze umístit na parapety, ale je lepší se vyhnout jižní orientaci, příliš ostré sluneční světlo by jim mohlo ublížit. Květináč s vřesem lze s úspěchem umístit na okenní parapet orientovaný na sever nebo východ. Ozdobit stůl nebo komodu vřesem bude také dobrou volbou, ale pamatujte, že rostlina by měla mít přístup denního světla. Při umísťování vřesu na parapet pamatujte, že teplo vycházející z radiátoru jim může být škodlivé. Pokud se rozhodneme pěstovat keře na parapetu, musíme omezit vytápění radiátorů v této místnosti. Rostliny citlivé na chlad a průvan by neměly být umístěny vedle netěsných oken nebo oken, která se často otevírají.

Jak pečovat o vřes doma? Zavlažování

Kromě příznivých půdních a stanovištních podmínek by měl být vřes doma opatřen vhodným květináčem nebo krytem. Tyto rostliny nemají rády vodu, která zůstává v nádobě, protože jejich kořeny začínají hnít. Hrnec s otvory by měl být umístěn na základně nebo ve speciálním krytu. Pokud chceme keře vysadit přímo do okrasného krytu, měla by být na jeho dně vytvořena drenáž vrstvou keramzitu nebo kamenů. Stojí za to připomenout, že nádoba, do které umístíme jednu sazenici, by měla mít průměr alespoň 12 cm. 

Základním postupem péče při domácím pěstování vřesu je zálivka. Správné zavlažování může prodloužit dobu jejich květu. Keře mají rády neustále vlhkou půdu, ale přemokření jim škodí. Pamatujte, že listy ani stonky vřesu nesmíte namáčet, protože to podporuje rozvoj houbových chorob. Při péči o rostlinu bychom měli intenzitu zálivky přizpůsobit podmínkám a stavu sazenice. Než popadneme konev, zkontrolujme vrchní vrstvu zeminy v květináči. Pokud je půda suchá v hloubce asi 2-3 cm, můžete vřes zalít nalitím vody přímo do květináče.

Vřesy pěstované uvnitř obvykle nevyžadují hnojení v takové míře jako venkovní exempláře. Chceme-li však prodloužit dobu jejich květu, mohou nám pomoci směsi hnojiv určených pro výživu kyselomilných rostlin.

Vřes může doma přezimovat a v příští sezóně kvést. K tomu by se měl přesunout do nevytápěné místnosti a zálivka by se měla výrazně omezit.

Nakupujte jako král na našem e-shopu Král dílny!

Když chcete mít královskou dílnu, potřebujete královské vybavení. Na našem e-shopu nabízíme širokou škálu produktů pro vaši dílnu a zahradu, od nářadí a pracovního oblečení po zahradní vybavení a technickou chemii.  Staňte se Králem své dílny a nakupujte u nás za nejlepší ceny!
Jak pečovat o vřes doma?

14 dnů na vrácení

Král dílny ví, že se můžete občas zmýlit. Proto vám dáváme možnost vrátit nebo vyměnit zboží do 14 dní a užít si tak bezstarostný nákup
Jak pečovat o vřes doma?

Kvalitní balení

U Krále dílny neexistuje "špatné balení". Každý produkt je balen s pečlivostí a kvalitou, aby dorazil k zákazníkovi v perfektním stavu.
Jak pečovat o vřes doma?

Nářadí do celého králoství

Král dílny posílá své výrobky do celého království! Nabízíme dopravu až ke dveřím nebo osobní odběr v 1000 odběrných místech Zásilkovny a PPL v ČR.
Jak pečovat o vřes doma?

Rádce Vám poradí

Každý Král dílny má svého věrného rádce! Pokud hledáte pomoc a poradenství při výběru zboží, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu pro vás!
Jak pečovat o vřes doma?

Královna

Věrný zákazník
 
Zboží mi bylo doručeno před běžným termínem dodání. I vzhledem k přetíženému předvánočnímu termínu. Děkuji celému kolektivu Krále dílny.
Jak pečovat o vřes doma?

Robin

Věrný zákazník
 
Musím ohodnotit opravdu rychlé jednání, následně mě velice potěšili pozornosti od Krále dílny a velký komfort při jednání. Rozhodně v tomto eshopu znovu nakoupim.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.